Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Πώς νιώθει ένας πατέρας όταν η κόρη κάνει πρώτη φορά σεξ
Πώς νιώθει ένας πατέρας όταν η κόρη κάνει πρώτη φορά σεξ thumbnail

Nίκος, αναγνώστης του boro.gr

Πώς νιώθει ένας πατέρας όταν η κόρη κάνει πρώτη φορά σεξ

Αναγνώστης μας ρωτά


Καλημέρα σας. Είμαι 45 ετών, πατέρας 2 κοριτσιών 16,5 και 12 ετών. Η μεγάλη μου κόρη μετά από μία σχέση 2 μήνων με ένα αγόρι 22 ετών έκανε σεξ με το αγόρι της. Λέει ότι έγινε με προφύλαξη. Παρόλαυτά για έμένα είναι κάτι πρωτόγνωρο και έχω πέσει από τα σύννεφα κυριολεκτικά. Πως μπορεί να έχει τόση εμπιστοσύνη σε κάποιον άγνωστο. Πως μπορεί να έκανε σεξ τόσο γρήγορα. Δεν ξέρω πως να διαχειριστώ την όλη κατάσταση. Να της επιβάλω να διακόψει? Και αυτό που με φοβίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι γενικώς είναι παιδί που ενθουσιάζεται εύκολα, της αρέσει να δοκιμάζει και φοβάμαι μη μπλέξει ακόμα χειρότερα. Βοήθεια παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Είναι αλήθεια πως αν ο άνθρωπος δε γίνει γονιός δεν έχει βιώσει στο μέγιστο βαθμό την έννοια της ευθύνης. Όμως η ευθύνη που νιώθετε για τα παιδιά σας μπορεί να βγει με τρόπο που να δείχνει το νοιάξιμό σας αν θυμηθείτε κι εσείς κάπως την εφηβεία σας. Λέτε πως η κόρη σας ενθουσιάζεται εύκολα. Δεν είναι αυτό ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τους εφήβους; Δεν είναι η δύναμη της ζωής που ζητά να εξερευνήσει τον κόσμο εντός και εκτός του σώματος; Θυμάστε δικά σας πράγματα που σας ενθουσίαζαν στην εφηβική ηλικία; Απ'αυτά κάποια τα κρατήσατε και κάποια όχι. Είχατε την ικανότητα διαλογής. Το ίδιο και η κόρη σας. Απλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο του ενθουσιασμού, της συλλογής εμπειριών. Η ηλικία στην οποία επέλεξε να κάνει σεξ και δη μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ίσως δείχνει μια διάθεση εξερεύνησης παρά δέσμευσης προς κάτι. Εμείς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουμε την τάση να συνδέουμε τον έρωτα με μια σοβαρή δέσμευση αλλιώς βλέπουμε κίνδυνο ή παρορμητική συμπεριφορά. Δεν παντρευόμαστε για το σεξ μόνο, αλλά για να κάνουμε οικογένεια. Όμως πριν την οικογένεια, προηγείται το σεξ. Και πριν το σεξ προηγείται η εξερεύνηση. Ίσως όχι άδικα σας θορύβησε το γεγονός πως πρόκειται για σεξ με έναν άγνωστο. Μήπως όμως είναι άγνωστος για σας και όχι για εκείνη; Αν το δείτε από μια προοπτική γυναικείας φύσης κάθε γυναίκα που λέει "ναι" σε έναν άνδρα παίρνει μια εντελώς τρελή και απροσδόκητη απόφαση: Πως μπορεί να ξέρει ότι θα είναι εξασφαλισμένη η αγάπη του γι'αυτήν και πως η ίδια θα είναι ασφαλής; Δεν μπορεί. Και μάλλον δεν ψάχνει για κάτι τέτοιο. Η αγάπη αυτή είναι πατρική και αυτή την αγάπη την παίρνει από σας. Γι'αυτό δοκιμάζει και μετά διαλέγει μέσα από την εμπειρία των συναναστροφών της. Η ρητή και κάθετη απαγόρευσή σας σ'αυτή την ηλικία που βρίσκεται ίσως εξυψώσει σε ιδανικό το απαγορευμένο αντικείμενο. Προτιμήστε να είστε εκεί σε μια δύσκολη στιγμή γι'αυτήν παρά να την προειδοποιείτε για τις δύσκολες στιγμές που υπάρχουν εκεί έξω. Το πρώτο δείχνει παρουσία και προστασία ενώ το δεύτερο παρ'ότι έχει νοιάξιμο και αγωνία μοιάζει εκφοβιστικό. Φυσικά υπάρχει πάντα η βοήθεια από μέρους της μητέρας της. Μιλήστε μαζί της για την εφηβεία της, καλέστε την να συζητήσει με την κόρη σας για τα θέματα του ενθουσιασμού και του σεξ. Για να είστε όντως εκεί για την κόρη σας πρέπει να νιώθετε μια σχετική σιγουριά άλλωστε. Αντλήστε αυτή τη σιγουριά από τις περασμένες εμπειρίες.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X