Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Νεύρα χωρίς λόγο: Γιατί και πότε μας συμβαίνει;
Νεύρα χωρίς λόγο: Γιατί και πότε μας συμβαίνει;  thumbnail

Ειρήνη αναγνώστρια του boro.gr

Νεύρα χωρίς λόγο: Γιατί και πότε μας συμβαίνει;

Είμαι μονίμως σε υπερένταση μονίμως επιθετική αντίδραση με το παραμικρό και εκνευρισμένη για λόγους που δεν μπορώ πάντα να εντοπίσω Το χειρότερο είναι το ξέσπασμα και η ένταση με τα κοντινά μου πρόσωπα Ξέρω ότι είναι λάθος αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να συγκρατηθώ Σε αρκετές περιπτώσεις ξέρω ότι η αιτία του εκνευρισμού και της έντασης είναι η τάση μου στην ακρίβεια Όταν για παράδειγμα λέω ΄τώρα εννοώ ΄τώρα και όχι σε 5 λεπτά ή όταν λέω κάτι ξέρω ότι είναι αυτό και δεν θα αλλάξω γνώμη αργότερα ή ότι είναι λόγια του αέρα Ο σύντροφός μου είναι λίγο πιο χαλαρός και πολλές φορές αυτή η διαφορά μας είναι η αιτία του τσακωμούΓράφοντας τα τώρα βλέπω ότι δεν είναι και τόσο σοβαροί λόγοι αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά ήθελα τόσο να τα βγάλω από το μυαλό μου και να ταοπτικοποιήσω Τι θα μπορούσα να κάνω Ευχαριστώ


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη 


Άννα ΚανδαράκηΓεια σου, 

πολλές φορές η μεγαλύτερη δυσκολία μας είναι να αναγνωρίσουμε τη δυσκολία μας. Ο τρόπος που γράφεις και μιλάς για τον εαυτό σου δείχνει οτι σ εμποδίζει να χαρείς την καθημερινότητα σου, τους ανθρώπους που αγαπάς και τελικά εσένα την ίδια. Η παγίδα σε αυτό είναι οτι ενώ εκείνη τη στιγμή δυσκολευόμαστε και νιώθουμεοτι η κατάσταση φεύγει απο τον έλεγχο μας μετά που έχει περάσει η ένταση "μικραίνουμε" στο μυαλό μας το γεγονός προκειμένου να αρνηθούμε τη σοβαρότητα του.

Η ανάγκη σου να επικοινωνήσεις αυτές τις σκέψεις σου, και ο τρόπος που τα περιγράφεις παρουσιάζονται σαν να είναι κάτι "έξω απο σένα", να μην είσαι εσύ, να μην το ορίζεις εσύ και τελικά να χάνεις τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό να σ ακούσεις, και να δεις πόσα χάνεις με αυτό τον "απόλυτο" τρόπο ζωής που όμως δεν είναι επιλογή σου. Το μοίρασμα αυτών των προβληματισμών μπορεί να δώσει μια ανακούφιση η οποία όμως είναι προσωρινή , είναι σημαντικό να καταλάβεις, μέσα απο την καθοδήγηση ενός ειδικού, για ποιο λόγο έχεις μάθει να ζεις τόσο "περιορισμένα" και να ξεσπάς έντονα. Να δεις έσυ πως θες να είσαι, να καταλάβεις οτι έχεις επιλογές  και όχι μονόδρομους, και να προχωρήσεις τη ζωή σου όπως επιθυμείς να την ορίσεις εσύ και όχι ο θυμός και τα ξεσπάσματα. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X