Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Γονιδιακοί συνδυασμοί ένοχοι για επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού
Γονιδιακοί συνδυασμοί ένοχοι για επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού thumbnail

Γονιδιακοί συνδυασμοί ένοχοι για επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού

Συγκεκριμένοι γονιδιακοί συνδυασμοί στους καρκινικούς όγκους του μαστού ενοχοποιούνται για την υποτροπή της νόσου σε ορισμένες γυναίκες μετά από μερικά χρόνια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στην Βιέννη.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στο Κέιμπριτζ, με επικεφαλής ην Δρ Λούσι Γιέιτς, ανέλυσε καρκινικούς όγκους μαστού από 1.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 161 στις οποίες ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά ή είχε δώσει μεταστάσεις.

Η ανάλυση αποκάλυψε σημαντικές γενετικές διαφορές, καθώς οι μεταλλάξεις στους δευτερογενείς καρκίνους (που επανεμφανίστηκαν) ήταν σπάνιες στους καρκίνους που είχαν εμφανιστεί την πρώτη φορά.

«Φαίνεται πως μερικοί όγκοι έχουν τέτοιο γονιδιακό προφίλ, που αυξάνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου, παρά την αρχική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις πέντε γυναίκες (20%) με καρκίνο του μαστού, στις οποίες ο όγκος εμφανίζεται και πάλι, είτε στο ίδιο σημείο, είτε σε άλλο» εξήγησε η Δρ Γιέιτς.

Η νέα μελέτη αναμένεται να διευκολύνει στον καλύτερο εντοπισμό των γυναικών υψηλού κινδύνου για υποτροπή του καρκίνου του μαστού, μέσω περιοδικών γενετικών εξετάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλει και στον σχεδιασμό καλύτερων θεραπευτικών αγωγών.health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X