Αρχική / Ψυχολογία / Θυμός / Θυμός: Τι μας τον προκαλεί και πώς τον αντιμετωπίζουμε
Θυμός: Τι μας τον προκαλεί και πώς τον αντιμετωπίζουμε  thumbnail

Θυμός: Τι μας τον προκαλεί και πώς τον αντιμετωπίζουμε


Τι είναι ο θυμός; Τι μας τον προκαλεί; Που μας οδηγεί; 

Τα παραπάνω είναι μερικά ερωτήματα που γεννούνται όταν κάποιος έχει πια, τον έχει αναγνωρίσει, έχει συμφιλιωθεί με το θυμό, τον έχει επεξεργαστεί ή αλλιώς τον έχει μετουσιώσει…Μάντω Γ. Καραμπέρη
Ψυχολόγος –  M.Sc. Προαγωγή Ψυχικής Υγείας & Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών από την επιστημονική ομάδα του 


Δρ. Νικόλαου Ε. Δέγλερη, (Νευρολόγος-Ψυχίατρος/ Ψυχοθεραπευτής Δ/ντής Ψυχογηριατρικής Υπηρεσίας Πειραιά http://medpsychotherapy.blogspot.gr)

Τι είναι ο θυμός;

Είναι παγίδα; 
Έχουμε επίγνωση αυτού;
Είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε;
Υπάρχει δικαιολογημένος θυμός και μη;
Πρέπει να τον αποφεύγουμε;
Είναι καταστροφικός πάντα; 


Πώς  αισθανόμαστε όταν είμαστε θυμωμένοι;

Ο θυμός είναι ένα σημάδι ότι κάτι μας ενοχλεί ή μας δυσκολεύει. Μας στέλνει ένα μήνυμα πως είμαστε πληγωμένοι, πως οι ανάγκες μας παραμερίζονται, πως τα δικαιώματα μας παραβιάζονται, πως οι επιθυμίες δεν ικανοποιούνται ή πολύ απλά πως κάτι δεν πάει καλά… 

Ο θυμός οφείλεται στον πόνο! Όταν μας πληγώνουν , όταν μας επικρίνουν- δηλαδή απειλείται ο αυτοσεβασμός μας , όταν μας ντροπιάζουν, όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια ή φόβο , τότε μπορεί να ελευθερώσουμε ή να εκτονώσουμε ένα κύμα θυμωμένης ενέργειας μπλοκάροντας ή εκτονώνοντας τον πόνο!
Οι άνθρωποι που θυμώνουν έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά : α)πονούν πάρα πολύ, β)αισθάνονται ανήμποροι να κάνουν κάτι για τα αίτια του πόνου τους και γ)έχουν μάθει -συνήθως απο το οικογενειακό περιβάλλον και όχι μόνο- ότι ο θυμός είναι ένας προσωρινός τρόπος νακουκουλώσουν τον πόνο… (παγίδα).

Τι έρχεται να μας πεί ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα "καμπανάκι ειδοποίησης" προς τον εαυτό μας  και προς τους άλλους.

Ο θυμός μας, μπορεί να μας λέει οτι δεν ασχολούμαστε όσο πρέπει με ένα σημαντικό συναισθηματικό ζήτημα στη ζωή μας , ή ότι ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μας -τα πιστεύω μας, οι αξίες μας, οι στόχοι μας, οι επιθυμίες μας-θυσιάζονται στο βωμό μας σχέσης (προσωπική , φιλική , επαγγελματική).
Ο θυμός μας , μπορεί να μας λέει ότι κάνουμε και δίνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε !
O θυμός μας, μπορεί να μας προειδοποιεί πως οι άλλοι κάνουν υπερβολικά πολλά για μας, αποτρέποντας έτσι την πλήρη έκφραση των δυνατοτήτων μας και αναστέλλοντας την προσωπική μας ανάπτυξη.

Ανεξάρτητα απο το τι προκαλεί ή προκάλεσε ενα θυμό…το σημαντικό είναι ότι ο θυμός μας όταν μας κυριεύσει μας  κλείνει τα μάτια και τα αυτιά μας και μας κρατάει για ένα μεγάλο διάστημα ανήμπορους, θλιμμένους, αναποτελεσματικούς και δυστυχισμένους τελικά…
Στο ερώτημα : πως να τον αντιμετωπίσω ; δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη "μαγική συνταγή" . 

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές τεχνικές που θέλουν χρόνο , πραγματική κατανόηση των αναγκών μας και κυρίως να ακούσουμε τον εαυτό μας και να τον παρατηρήσουμε…εν κατακλείδι η αλλαγή είναι μοναχικός δρόμος , επίπονος αλλά στο τέλος μπορεί να επιφέρει "κέδρος" και ανακούφιση!

Καλή ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 
  


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X