Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Κλειστά μάτια κατά τη διάρκεια ομιλίας – Γιατί συμβαίνει;
Κλειστά μάτια κατά τη διάρκεια ομιλίας - Γιατί συμβαίνει; thumbnail

Φρόσω, αναγνώστρια του boro.gr

Κλειστά μάτια κατά τη διάρκεια ομιλίας – Γιατί συμβαίνει;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Τι συμβαίνει όταν μερικοί άνθρωποι μιλούν με κλειστά τα μάτια; Έχω παρατηρήσει πώς η μητέρα μου το κάνει πολύ συχνά και αναρωτιέμαι μήπως πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση; Είναι κάτι που πρέπει να προσέξει; Σας ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημα απάντησε ο Ευάγγελος Κατσαρός, Νευρολόγος MD
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας κάνοντας κάτι ή/και μιλώντας-κυρίως-αποτελεί συμπεριφερολογικό στοιχείο, που συνιστά ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό αυτού που το εμφανίζει και από μόνο του δεν αποτελεί νευρολογική πάθηση. Αποτελεί δηλαδή μέρος της λεγόμενης "γλώσσα του σώματος" και ανήκει στο μη λεκτικό κομμάτι της επικοινωνίας του ανθρώπου. Αν πάμε όμως λίγο πιο πέρα προσπαθώντας να το ερμηνεύσουμε ως συμπεριφερολογικό στοιχείο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για κάτι που έχει τις ρίζες του στη νεανική, την παιδική ή ακόμα και τη βρεφική μας ηλικία και συνήθως αντανακλά μια εσωτερική αβεβαιότητα πρωτογενούς χαρακτήρα, όπως θα την αποκαλούσαμε. (Δηλαδή αβεβαιότητα που με τα χρόνια δεν έχει πλέον σαφές περιεχόμενο, αλλά εμφανίζεται στην επικοινωνία του με το περιβάλλον και δεν είναι εφικτό να εκφραστεί με λέξεις ούτε να ταυτοποιηθεί συνειδητά από αυτόν που το έχει). Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, έχει καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα.

 

Ευάγγελος Κατσαρός

Νευρολόγος MD

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X