Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Υπάρχουν τροφές που προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτωση;
Υπάρχουν τροφές που προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτωση;  thumbnail

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτωση;

Αναφορικά με όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες γενικά –και ειδικότερα με την Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) – υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, μύθοι και «ψευδείς αλήθειες», που συχνά αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να απευθυνθούν στον γιατρό και να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι λανθασμένες πεποιθήσεις «μπερδεύονται» με την αλήθεια.


Ο σκοπός αυτής της ενότητας είναι να φωτίσει και να ξεκαθαρίσει κάποια θέματα που σχετίζονται με τα αίτια και τις πιθανές λύσεις για την ΠΕ.


Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με αυτούς τους μύθους και την «αλήθεια»:


Ο πολύ γρήγορος αυνανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει την Πρόωρη Εκσπερμάτιση και/ή  μπορεί να βοηθήσει έναν άντρα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια


Ο αυνανισμός πριν από τη σεξουαλική επαφή –αν και δίνει την εντύπωση ότι είναι βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικός– είναι πιθανό να επιδεινώσει τελικά την Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ), καθώς οι άντρες εσκεμμένα «αγνοούν» και ουσιαστικά «εγκαταλείπουν» τις σεξουαλικές αισθήσεις, εκείνες που θα έπρεπε φυσιολογικά να μάθουν να ελέγχουν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Επιπλέον, η κακή πρακτική αυνανισμού (π.χ. υπερβολική βιασύνη για την επίτευξη της κορύφωσης) μπορεί να παρεμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των μηχανισμών ελέγχου της εκσπερμάτισης.


Ο αυνανισμός πριν από τη σεξουαλική επαφή αποτελεί μία από τις αποκαλούμενες «συμπεριφορικές τεχνικές αυτοβοήθειας» και ακολουθείται ως πρακτική από πολλούς νέους άντρες. Το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίζεται αυτή η μέθοδος είναι ότι, μετά τον αυνανισμό, ο άντρας θα μπορούσε πιθανώς να αυξήσει εν μέρει τον έλεγχο της εκσπερμάτισης του, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει ενδείξεις/σημάδια της αυξανόμενης σεξουαλικής διέγερσης και να «κοντρολάρει» το επίπεδο έντασης της σεξουαλικής του διέγερσης, πριν αυτή φτάσει στο σημείο πυροδότησης του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης. Επιπροσθέτως, το πέος απευαισθητοποιείται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη καθυστέρηση εκσπερμάτισης μετά την περίοδο αποκατάστασης.


Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των συμπεριφορικών τεχνικών αυτοβοήθειας δεν τεκμηριώνεται από ελεγχόμενες, καλής ποιότητας μελέτες. Επιπλέον, η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι, ακόμη και αν αυτές οι τεχνικές οδηγήσουν σε κάποια βελτίωση, αυτή η βελτίωση δεν διατηρείται μακροπρόθεσμα.Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση επηρεάζει τη γονιμότητα του ζευγαριού


Σε ένα ζευγάρι που δεν έχει προβλήματα γονιμότητας, ένας άντρας με Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠE) είναι ακόμη σε θέση να γονιμοποιήσει, υπό την προϋπόθεση ότι η εκσπερμάτιση, ακόμη και εάν συμβαίνει πολύ νωρίς, γίνεται μετά την είσοδο του πέους στον κόλπο και όχι πριν από αυτήν («εκσπερμάτιση προ των πυλών»,ejaculatio ante portas). Στην τελευταία περίπτωση, είναι πάντα προτιμότερο το ζευγάρι να επισκεφτεί ένα γιατρό, γιατί είναι πιθανό να μπορεί να προτείνει κάποια λύση.Αλκοόλ, κοκαΐνη, μαριχουάνα και άλλες ναρκωτικές ουσίες συμβάλλουν σοβαρά στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης


Η χρήση κάποιων παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπως αμφεταμίνη και κοκαΐνη, μπορούν να προκαλέσουν Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ). Το αλκοόλ μερικές φορές καθυστερεί τον οργασμό, αλλά σαφώς δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την Πρόωρη Εκσπερμάτιση, και είναι πιθανό να έχει βλαπτική συνέπεια στον έλεγχο της στύσης. Κάποιες άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως τα οπιοειδή, μπορεί περιστασιακά επίσης να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. 


Όπως και αν έχει, όμως, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες σοβαρές παρενέργειες που συσχετίζονται με τέτοιες ναρκωτικές ουσίες. Στα ψυχολογικά προβλήματα που, ούτως ή άλλως, προκύπτουν λόγω της ΠΕ, έρχονται να προστεθούν και εκείνα που απορρέουν από τον εθισμό και την εξάρτηση σε ουσίες. Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από το να προσπαθεί κάποιος να «γιατρέψει» την ΠΕ με ναρκωτικά ή αλκοόλ ή και με τα δύο μαζί. 


Σε μία πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι η ΠΕ συσχετίζεται άμεσα με τη χρήση καπνού και παράνομων ναρκωτικών. Επιπροσθέτως, μία ιταλική μελέτη με 228 συμμετέχοντες κατέδειξε ότι η συχνότητα (επιπολασμός) της ΠΕ που παρατηρήθηκε πριν από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών ήταν 37,5%.  Σύμφωνα  με κάποιους συγγραφείς, αυτό το ποσοστό υποδεικνύει ότι οι σεξουαλικές διαταραχές σε έναν άντρα ή η πεποίθηση ότι υπάρχει σεξουαλικό πρόβλημα θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανό παράγοντα κινδύνου για μελλοντική χρήση τοξικών ουσιών κι εθισμό σε αυτές.


Το στρες μπορεί να προκαλέσει Πρόωρη Εκσπερμάτιση


Το στρες μειώνει την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής, αυξάνει την ευαισθησία στον πόνο και στο σεξουαλικό ερέθισμα και, ενδεχομένως, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακή στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση. Έχει παρατηρηθεί μεγάλη συχνότητα συμπτωμάτων άγχους σε άντρες που επισκέπτονται κλινικές ή γιατρούς για θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων. Επίσης, ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην αιτιολογία της Πρόωρης Εκσπερμάτισης, αν και τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν το μόνο ή το κύριο αίτιο του προβλήματος.
Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ)


Γενικά, δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι κάποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν την εκσπερμάτιση. 


Όλες οι τροφές που έχουν έντονη διεγερτική δράση είναι πιθανό να προκαλέσουν άγχος, το οποίο ενδεχομένως με τη σειρά του να οδηγήσει σε ΠΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να συσχετίζουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου με την ΠΕ.


Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση δεν είναι πραγματική ιατρική πάθηση


Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) αναγνωρίζεται επισήμως ως ιατρική πάθηση από όλους τους Οργανισμούς Υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.


Ωστόσο, η ΠΕ παραμένει μία πάθηση με ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία. Πολλοί άντρες δεν αναζητούν ιατρική θεραπεία ή βοήθεια από ειδικούς, καθώς το θέμα συνεχίζει να παραμένει «ταμπού».


Ο άντρας μπορεί να ελέγξει την Πρόωρη Εκσπερμάτιση, εάν κι εφόσον πραγματικά το θέλει. Είναι όλα μέσα στο μυαλό του.


Έχει αποδειχτεί ότι σε πολλούς η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) συσχετίζεται με διαταραχή της έκκρισης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που συμμετέχει στον έλεγχο της εκσπερμάτισης. Οι άντρες με ΠΕ παρομοιάζουν την ανεξέλεγκτη εκσπερμάτιση με το «φτάρνισμα»: αισθάνονται ότι «έρχεται», αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να το σταματήσουν.


Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στη διεργασία της εκσπερμάτισης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι και ελέγχονται από αρκετούς νευροδιαβιβαστές (π.χ. σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη) που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός), με τη σεροτονίνη να παίζει τον κεντρικό ρόλο


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X