Καρκίνος προστάτη. Η θεραπεία μικραίνει το πέος;

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκαλούνται γύρω από τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο ανδρικό μόριο. Μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας απαντά στο αν τελικά η θεραπεία αυτή επηρεάζει το μέγεθος του πέους.

Γράφει ο κύριος  Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Σε μια μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη βρέθηκε πως ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εξέφρασε παράπονα σχετικά με την μείωση του μήκους του πέους τους μετά τη λήψη της θεραπείας. Κάποιοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι η αλλαγή ήταν τέτοια που επηρέαζε τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και τους έκανε να μετανιώσουν αναφορικά με το είδος θεραπείας που επέλεξαν.

Τα σχετικά παράπονα προέρχονταν πιο συχνά από τους άνδρες που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή, καθώς και σε όσους έλαβαν φάρμακα που ανέστειλαν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών , σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία. Κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο ακτινοθεραπεία δεν παραπονέθηκε για αλλαγές στο μήκος του πέους του.

Οι συμμετέχοντες ήταν 948 ασθενείς που υπέφεραν από υποτροπή του καρκίνου του προστάτη και έλαβαν αγωγή για την αντιμετώπιση του. Από αυτούς, οι 25 παραπονέθηκαν για την αλλαγή του μεγέθους του πέους τους μετά τη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, το 3.73% ανέφερε το πρόβλημα μετά από ριζική προστατεκτομή και το 2.67% μετά από συνδυασμό ορμονοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Παράλληλα, από τους 948 άνδρες ,το 22% ήταν κάτω από 60 ετών, ενώ η πλειοψηφία ήταν μεταξύ 60 και 80 ετών. Το 54% είχε υποβληθεί σε χειρουργείο, το 24% είχε λάβει συνδυασμό ορμονοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και το 22% έκανε μόνο ακτινοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία η οποία από μόνη της δε φαίνεται να προκάλεσε παρόμοιο πρόβλημα, έγινε με την εκπομπή ακτινών Χ, καθώς και με τη μέθοδο της βραχυθεραπείας.

Η επιστημονική ομάδα μάλιστα, αναφέρει πως η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει την αντιλαμβανόμενη μείωση του μεγέθους του πέους από τον άνδρα με τη μείωση της ικανοποίησης του από τη σεξουαλική του ζωή, με προβλήματα στις συναισθηματικές του σχέσεις, καθώς και με αμφιβολίες σχετικά με την επιλογή της θεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση του πεϊκού μήκους είναι μια πιθανή επιπλοκή, γνωστή στους θεράποντες ιατρούς και τους χειρουργούς.

Σχεδόν ποτέ όμως οι ιατροί δεν τη συζητούν με τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να τους αναστατώνει ιδιαίτερα τη στιγμή που συμβαίνει. Οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν κάθε επιπλοκή των διαθέσιμων θεραπευτικών εναλλακτικών, είναι όμως πολύ σημαντικό να έχουν χρόνο μπροστά τους για να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να μπορέσουν να αποδεχτούν αυτά που μπορεί να τους συμβούν. Είναι σημαντικό να συζητούνται όλοι οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές με τους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν να πάρουν την κατάλληλη απόφαση για αυτούς, έχοντας προηγουμένως λάβει την απαραίτητη ενημέρωση.

Είναι σημαντικό επίσης, να σημειωθεί ότι στη μελέτη δεν έγιναν άμεσες μετρήσεις του μήκους του πέους πριν και μετά τη θεραπεία, ούτε οι ιατροί είχαν ενημερώσει τους ασθενείς για την πιθανότητα αυτής της επιπλοκής. Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από συζητήσεις των ασθενών με τους ιατρούς τους, με πρωτοβουλία των πρώτων. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν πως το πρόβλημα είναι ίσως πιο συχνό από όσο αναφέρεται στη μελέτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους λίγους τύπους καρκίνου όπου οι ασθενείς έχουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Το ευρύ φάσμα των πιθανών επιπλοκών όμως, κάνουν την απόφαση του ασθενούς ιδιαίτερα δύσκολη. Η μείωση του πεϊκού μήκους είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του άνδρα, για αυτό και θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώνεται πριν την επιλογή της θεραπείας.

Η προστατεκτομή.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η πιθανότητα εμφάνισης της εν λόγω επιπλοκής, καθώς και ο βαθμός σοβαρότητάς της δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί επαρκώς. Στα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών ωστόσο, αναφέρεται σαφώς η πιθανότητα μείωσης του μήκους του πέους μετά από προστατεκτομή. Η επιπλοκή αυτή είναι πιο συχνή στις επεμβάσεις που καταστρέφουν τις νευρικές και αγγειακές δομές και μπορούν να οδηγήσουν σε ίνωση και ατροφία του στυτικού ιστού.

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι δεν υπάρχουν αναφορές των ερευνητών σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία των συμμετεχόντων. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να εκτιμηθεί εξολοκλήρου η σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών αυτών, δεδομένης της προφανούς σχέσης της με το αντιλαμβανόμενο μήκος του πέους.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων στον αδένα του προστάτη ενός άνδρα. Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Στους νέους άνδρες, ο προστάτης έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού και γίνεται μεγαλύτερο καθώς μεγαλώνουν, ενώ ο καρκίνος του προστάτη είναι κοινός σε άνδρες άνω των 65 ετών. Συνήθως αναπτύσσεται αργά και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη, αλλά πιστεύουν ότι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό (γενετική) επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισής του. Το τι τρώτε, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη για παράδειγμα, μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν μέχρι τη διάγνωσή του. Ωστόσο, από τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούνται είναι τα προβλήματα στην ούρηση, όμως τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από τον διευρυμένο προστάτη (μία καλοήθης δηλαδή υπερπλασία του προστάτη), πράγμα που είναι κοινό στους ηλικιωμένους άντρες.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν και θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό είναι: αν δεν είστε σε θέση να ουρήσετε καθόλου, αν τα ούρα σας ξεκινούν ή διακόπτονται απότομα, αν ουρείτε συχνά-ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας, αν νιώθετε  πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, αν έχετε δυσκολία στη στύση, αν έχετε αίμα στα ούρα ή το σπέρμα σας και αν έχετε έντονο και συχνό πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, της κοιλιάς, του ισχίου ή της λεκάνης.

Πηγή : medicalnewstoday- webmd.com

Σχετικά άρθρα