Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Σε απέρριψαν; Η σκέψη που σε γλιτώνει από τη στεναχώρια
Σε απέρριψαν; Η σκέψη που σε γλιτώνει από τη στεναχώρια thumbnail

Σε απέρριψαν; Η σκέψη που σε γλιτώνει από τη στεναχώρια

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι τρέμουν την απόρριψη είναι γιατί έχουν την πεποίθηση πως η απόρριψη σημαίνει πως δεν αξίζουν τίποτα, πως δε θα τους είχαν απορρίψει αν ήταν διαφορετικοί και πως είναι απόδειξη της αναξιότητάς τους. Σύμφωνα μ’ αυτή την άποψη, το άτομο που απορρίπτει είναι πάντα σωστό κι ανώτερο, ενώ αυτό που απορρίπτεται έχει πάντα άδικο κι είναι κατά κάποιον τρόπο προβληματικό.


Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Γιατί να μην είναι λάθος ο άνθρωπος που με απορρίπτει; Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι εκείνος προβληματικός και να με κρίνει σύμφωνα με τις δικές του αδυναμίες, ζήλιες και προκαταλήψεις; Αν συνειδητοποιήσετε πως το κάθε άτομο που έζησε, ζει και θα ζήσει υποκινείται σε κάποια φάση από παράλογα συναισθήματα, πώς μπορείτε να συνεχίζετε να πιστεύετε ότι κάθε κρίση που εκφέρουν αυτά τα παράλογα άτομα είναι ακριβής;


Μου φαίνεται πως αυτό είναι το πρώτο μάθημα που πρέπει όλοι να διδαχτούμε σχετικά με τις κρίσεις που εκφέρουν οι άλλοι: οι άλλοι μπορεί να είναι μικρόψυχοι, προκατειλημμένοι, μοχθηροί και ζηλόφθονοι. Το ότι σας απορρίπτουν σημαίνει περισσότερα γι’ αυτούς παρά για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν ο φίλος σας πάει στο μανάβη κι αγοράσει σταφύλια, ροδάκινα και μπανάνες, όχι όμως μήλα, τι σας λέει αυτό για τα μήλα; Πως τα μήλα είναι κακά;Πως κανείς άλλος δεν εγκρίνει τα μήλα; Ότι τα μήλα θα ’πρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους, να πάθουν νευρικό κλονισμό και να υποφέρουν από κατάθλιψη; Αντιθέτως! Η απόρριψη του φίλου σας για τα μήλα αποδεικνύει απλώς ότι αυτός τα απεχθάνεται και προτιμάει άλλα φρούτα. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι σίγουρα θα θεωρήσουν τα ίδια μήλα εξαιρετικά. Εν ολίγοις, μάθατε πολλά για τα γούστα του φίλου σας, μα τίποτε απολύτως για τα μήλα.


Και δεν ισχύει το ίδιο αν σας απορρίψει ο φίλος σας; Μπορεί να μην του αρέσουν οι πολιτικές σας απόψεις, αυτό όμως δεν αποδεικνύει πως οι απόψεις είναι λανθασμένες, σωστά; Ίσως να μην του αρέσει η εμφάνισή σας επειδή λόγου χάρη τα μαλλιά σας ειναι πολύ μακριά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η εμφάνισή σας δεν είναι καλή, σωστά; 


Ενδέχεται φυαικά να θέλετε να λάβετε υπόψη οας τις απόψεις του, να αποφααίοπε ότι έχει δίκιο στην κριτική του και να πάτε να κουρευτείτε. Μα θα μπορούσατε επίσης να καταλήξετε ότι έχει άδικο και να τον αγνοήσετε.. Όπως και να ναι, η απόρριψή του ίσως είναι δίκαιη ή άδικη, αν εστιαστείτε στο τι πράγμα δε συμπαθεί πάνω σας. Μα δεν είναι ποτέ σωστό να συμπεραίνετε ότι είναι δίκαιη αν υποδηλώνει πως είστε ένας εντελώς ανάξιος άνθρωπος. Ακόμα κι αν όλοι οι γνωστοί σας οας απορρίπτουν, και πάλι αυτό δεν αποδεικνύει πως δεν έχετε καμιά αξία ως ανθρώπινο ον. 


Αντί να ταράζεται από κάποια περιστασιακή απόρριψη, το συνετό άτομο μπορεί να προσπαθήσει να κε την επιδοκιμασία που χρειάζεται ή, αν δεν συντρέχει κανένας τέιοιος λόγος, να αποδεχτεί το γεγονός πως δεν είναι παρά ένας άν θρωπος που δεν μπορεί να τους ευχαριστήσει όλους και να προσπαθήσει να βρει άτομα με τα οποία να ταιριάζει. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X