Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Μητέρα: Πώς η αγάπη της μας καθορίζει- 3 τρόποι να της δώσετε χαρά σήμερα!
Μητέρα: Πώς η αγάπη της μας καθορίζει- 3 τρόποι να της δώσετε χαρά σήμερα! thumbnail

Μητέρα: Πώς η αγάπη της μας καθορίζει- 3 τρόποι να της δώσετε χαρά σήμερα!


Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


 Μαρκέλλα Καπλάνη


M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας


 

Πολλοί μπορεί να θεωρούν τη Γιορτή της Μητέρας ως ακόμη ένα εμπορικό τέχνασμα προκειμένου να πλουτίζουν τα κοσμηματοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα ανθοπωλεία. Η αγάπη, όμως, μια μητέρας είναι πραγματικά ανεκτίμητη και η μέρα που της αφιερώνεται μας υπενθυμίζει να εκτιμούμε αυτό το γεγονός, εφόσον, δυστυχώς, οι περισσότεροι τείνουμε να χάνουμε το μέτρο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής και των αυξημένων υποχρεώσεων.


Στην πραγματικότητα, η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει περίτρανα ότι ο τρόπος που η μητέρες φροντίζουν τα μωρά τους καθορίζει όχι μόνο τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, αλλά και τη βιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς και του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού. Ένα κρίσιμο συμπέρασμα της τελευταίας δεκαετίας στην αναπτυξιακή έρευνα νευρολογίας είναι ότι ο εγκέφαλος ενός βρέφους έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώνεται από το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρά.  Η πιο σημαντική από αυτές τις πρώτες αλληλεπιδράσεις είναι αυτή που γίνεται με τον κύριο φροντιστή – τη μητέρα. Η σχέση του παιδιού με τη μητέρα του, ως πρώτη της ζωής του, λειτουργεί ως πρότυπο που θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον του, δεδομένου ότι πρόκειται να καθορίσει την ικανότητα του να συνάπτει συναισθηματικές σχέσεις. Οι αγκαλιές και τα φιλιά βοηθούν τους νευρώνες του βρέφους να αναπτύσσονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του νευρικού συστήματος.


Επιπλέον, η αγάπη της μητέρας συμβάλλει στη διάπλαση του εγκεφάλου του παιδιού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση μεταξύ των πρόωρων κοινωνικών εμπειριών και την αμυγδαλή, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της επεξεργασίας και της μνήμης των συναισθηματικών αντιδράσεων. Πολυάριθμες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον συνήθως αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο και είναι περισσότερο συναισθηματικά ανεπτυγμένα από συνομηλίκους τους που έχουν μεγαλώσει με λιγότερη φροντίδα και στοργή. Μαγνητικές εικόνες του ανθρώπινου εγκεφάλου αποκαλύπτουν ότι η αγάπη μιας μητέρας μεγεθύνει κατά 10% τον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη.


Αντίστοιχα, ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη στέρηση της μητρικής αγάπης και της επαφής.  Στο πλαίσιο μιας μελέτης που διεξήχθη στη Ρουμανία, ερευνήθηκε η ανάπτυξη βρεφών που ανατράφηκαν σε ορφανοτροφείο σε αντιπαραβολή με την ανάπτυξη άλλων που υιοθετήθηκαν από θετή οικογένεια. Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν τοποθετηθεί σε ανάδοχες οικογένειες είχαν φυσιολογική εξέλιξη εγκεφάλου, επιδεικνύοντας συγκροτημένο τρόπο σκέψης και προχωρημένες δεξιότητες προσοχής ενώ παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 9 βαθμούς υψηλότερο IQ από τα παιδιά του ορφανοτροφείου, τα οποία εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες. Επομένως, αποδεικνύεται ότι η έλλειψη μιας ασφαλούς σχέσης προσκόλλησης στα πρώτα χρόνια έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των παιδιών, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή τους, που ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο.


Ως εκ τούτου, η Ημέρα της Μητέρας δεν είναι απλώς ένας λόγος για να αγοράσουμε δώρα ούτε μια αφορμή για οικογενειακή συγκέντρωση, αλλά συμβολίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου της. Υπάρχει για να αναγνωρίζουμε ότι η ευθύνη της μητέρας είναι σοβαρή και για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά που έχουν πραγματική ουσία: την αγάπη, το δέσιμο , την επικοινωνία!


Μολονότι η αφοσίωση και η προσφορά της μητέρας θα πρέπει να εξυμνούνται κάθε μέρα, ο ορισμός μιας συγκεκριμένης ημέρας για τον εορτασμό της δίνει σε όλους την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να εκφράσετε τα συναισθήματά σας την ξεχωριστή αυτή ημέρα, προσφέρονται οι εξής προτάσεις:


 


1. Κάντε την το κέντρο της προσοχής σου για την ημέρα.


Ξεκινήστε με πρωινό στο κρεβάτι (που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εμφανιστείτε στο σπίτι της νωρίς, εάν δεν συγκατοικείτε) και λουλούδια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξεκίνημα της μέρας καθορίζει ως κάποιο βαθμό και τη συνέχειά της. Εάν παραμείνετε σπίτι, μπορείτε να την απαλλάξετε από αγγαρείες και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις. Όταν θα φτάσει μεσημέρι,  μπορείτε να την συντροφεύσετε σε ένα ωραίο γεύμα στο αγαπημένο της εστιατόριο και ίσως αργότερα να προτείνετε και μια βόλτα. Επίσης, μπορείτε να περάσετε το απόγευμα μαζί συζητώντας για θέματα που την ενδιαφέρουν ή βλέποντας τηλεόραση. Το βράδυ, θα ήταν ωραίο να την προσκαλέσετε για προβολή ταινίας στον κινηματογράφο. Μπορεί η οργάνωση και η πραγματοποίηση μιας τέτοιας έκπληξης να είναι χρονοβόρα, αλλά σίγουρα θα σας ανταμείψει η ικανοποίηση που θα νιώσει με την ευγενική σας χειρονομία.


2.  Αγοράστε της ένα πρωτότυπο δώρο.


Οι μητέρες συνηθίζουν να λένε ότι δεν χρειάζονται τίποτα προκειμένου να μην βάλουν τα παιδιά τους σε έξοδα αλλά η αξία ενός δώρου που δίνεται με αγάπη είναι ανυπολόγιστη και καμιά δεν μπορεί να την αρνηθεί. Ωστόσο, μην κάνετε την αγορά σας διεκπεραιωτικά αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι που χρειάζεται πραγματικά. Παρατηρήστε το σπίτι της και επιχειρήστε να βρείτε κάποιο αντικείμενο που απαιτεί άμεση αντικατάσταση. Δοκιμάστε να θυμηθείτε μια δήλωση της που να σας δίνει μια κατεύθυνση.


 


3. Ετοιμάστε της κάτι χειροποίητο.


Ένα δώρο που κάθε μητέρα θα εκτιμήσει και μια τέλεια επιλογή για την Ημέρα της Μητέρας είναι μια χειροποίητη δημιουργία. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε σχετικές δεξιότητες ή να επενδύσετε πολύ χρόνο και χρήμα. Μετράει η σκέψη και το ενδιαφέρον σας.


Ιδέες για χειροποίητα δώρα  • Κατασκευάστε ένα λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες.

  • Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα που θα συνοψίζει πολύτιμες αναμνήσεις από τη ζωή της.

  •    Βιντεοσκοπήστε τον εαυτό σας να της εύχεται. Το βίντεο θα μπορούσε να έχει χιουμοριστικό χαρακτήρα.

  • Συνθέστε ένα κολάζ φωτογραφιών και τοποθετήστε το σε μια χειροποίητη κορνίζα.


 


Ωστόσο, το δώρο που κυριαρχεί στις προτιμήσεις όλων των μητέρων δεν είναι παρά η έκφραση των πιο ζεστών συναισθημάτων σας και ο εντοπισμός λέξεων για όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους έχει συμβάλει στην εξέλιξή σας ως άτομο. Αυτό είναι το πιο συγκινητικό και ακριβό δώρο για μια μητέρα που έχει ανάγκη την αγάπη και την αποδοχή όσο κι εσείς. Να της τα χαρίζετε κάθε μέρα!!!
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X