Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το αίμα στα ούρα-Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν πιο πολύ
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το αίμα στα ούρα-Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν πιο πολύ thumbnail

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το αίμα στα ούρα-Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν πιο πολύ

Καρκίνος ουροδόχου κύστης : όσα πρέπει να γνωρίζουμε…


 


Γράφει ο 


Ιωάννης Μπουζαλάς
Χειρουργός Ουρολόγος – ΑνδρολόγοςΗ ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο μεταβλητών διαστάσεων με σχήμα μπαλονιού. Κύρια λειτουργία της είναι η αποθήκευση των ούρων που κατέρχονται από τους νεφρούς και η εξώθησή τους προς την ουρήθρα κατά την ούρηση.


 


Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια της ουροποιητικής οδού και το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η αιματουρία, η παρουσία δηλαδή αίματος στα ούρα του ασθενούς. 


Infographics, Γνώση και επαγρύπνηση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Μπουζαλάς Σ. Ιωάννης


 


Στατιστικά στοιχεία της νόσου :


   • Πιο συχνή κακοήθεια της ουροποιητικού οδού                                                                

  • 9ος  σε συχνότητα καρκίνος παγκοσμίως

  • Σήμερα 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι  έχουν ιστορικό καρκίνου κύστεως

  • Άνδρες : Γυναίκες   4:1

  • Μέση ηλικία διάγνωσης : 73 έτη  

  • 5ετής επιβίωση : 77,4%  Παράγοντες κινδύνου


 


Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου της κύστης.  • To κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου (1 στους 2 πάσχοντες είναι ή ήταν καπνιστής).


Το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων και πίπας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κύστης. Όποιος καπνίζει εισπνέει τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό. Τα χημικά αυτά μεταφέρονται από τους πνεύμονες στο αίμα. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα από τις βλαβερές αυτές ουσίες και τις στέλνουν με τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Με την πάροδο του χρόνου οι ουσίες αυτές βλάπτουν τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του τοιχώματος της κύστης και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου. 


   • Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά αποτελεί τον  2ο πιο σημαντικό παράγοντας κινδύνου (αποτελεί το 10% όλων των περιπτώσεων).


 


Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας χημικών, ελαστικών, βαφών, υφασμάτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επαγγελματίες σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι όσοι έρχονται σε επαφή με ουσίες γνωστές ως αρωματικές αμίνες δηλαδή όσοι εργάζονται σε καπνό, βαφές, πλαστικά, δέρματα, εκτυπωτές και προϊόντα για τα μαλλιά. 
Επίσης όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα, πετρέλαιο και τοξίνες γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι επαγγελματίες που εκτίθενται σε αυτά τα εν δυνάμει καρκινογόνα είναι οι εργάτες μετάλλου, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι καθαριστές καπνοδόχων, οι σερβιτόροι, οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενοι σε μονάδες αλουμινίου και μονάδες πετρελαίου/βενζίνης.


   • Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ακτινοβολία στην περιοχή, η χρόνια λοίμωξη της κύστης και η χημειοθεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη.


  


 


Αθώα γατούλα ή επικίνδυνη τίγρης…


 


Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, είναι μια κακοήθεια  με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά. Υπάρχουν όγκοι χαμηλής επιθετικότητας με πολύ καλή πρόγνωση, υπάρχουν όμως και πολύ επιθετικοί όγκοι υψηλής κακοήθειας που συχνά υποτροπιάζουν ή εξελίσσονται. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία. 


 


Κάθε ενήλικας με επεισόδιο ανώδυνης αιματουρίας πρέπει να υποβάλλεται σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο.


 


• Όλοι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 35 ετών με μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία πρέπει να υποβάλλονται σε κυστεοσκόπηση.


• Η αξονική τομογραφία είναι η απεικονιστική εξέταση εκλογής, καθώς έχει τη μεγαλύτερη ειδικότητα και ευαισθησία στην απεικόνιση του ανώτερου ουροποιητικού.


• Κυστεοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται σε όλους τους ασθενείς με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για κακοήθειες του ουροποιητικού (π.χ. κάπνισμα, έκθεση σε χημικά) και αιματουρία ανεξαρτήτως ηλικίας.


 


 


Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς


Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος


Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών


 


Ιατρείο: Λ.Κηφισίας 102, 11526 Αθήνα
Τηλ: 210 7222942    Fax: 210 7222953


Ιατρείο: Κ.Παλαιολόγου 7, 22100 Τρίπολη
Τηλ./Fax: 2710 223202   
e-mail : info@bouzalas-urology.gr     ioannisbouzalas@gmail.com


website: www.bouzalas-urology.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X