Αρχική / Διατροφή / Διαγνώστηκα με εκκολπωμάτωση στο παχύ έντερο. Μπορώ να καταναλώνω λαχανικά και όσπρια;
Διαγνώστηκα με εκκολπωμάτωση στο παχύ έντερο. Μπορώ να καταναλώνω λαχανικά και όσπρια; thumbnail

Διαγνώστηκα με εκκολπωμάτωση στο παχύ έντερο. Μπορώ να καταναλώνω λαχανικά και όσπρια;

Αναγνώστρια μας ρωτά: 


Μετά από κολονοσκόπηση και ακτινογραφίες με βάριο διαγνώστηκε εκκολπωμάτωση στο παχύ μου έντερο Ο γιατρός μου απαγόρευσε τροφές με σπόρους όσπρια και ξηρούς καρπούς σε αντίθεση με το σχετικό άρθρο σας που αναφέρει Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα τα λαχανικά τα όσπρια και οι ξηροί καρποί καθώς επίσης και τα προϊόντα ολικής άλεσης μεταξύ των άλλων Τι να πιστέψει κανείς


 


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Ευμένης Π. Καραφυλλίδης 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Γεια σας,


Δεν θα μπορούσα να συγκρίνω τα όσα ο γιατρός σας σύστησε για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με αυτά που γράφονται στο αντίστοιχο άρθρο της ιστοσελίδας, αφού δεν γνωρίζω για ποιο στάδιο της νόσου απευθύνονταν οι συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις του θεράποντα σας (π.χ. αν είναι σε αυτό της οξείας φάσης ή ύστερα από δικά σας παράπονα, λόγω πρόκλησης άλγους ή διάρροιας, η απαγόρευση είναι λογική), καθώς επίσης ούτε το ιστορικό σας. Η διατροφική αντιμετώπιση σε κάθε στάδιο είναι διαφορετική. Επ’ ουδενί δεν υφίσταται ρητή απαγόρευση κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων επ’ αορίστου (π.χ. όταν η ασθένεια δεν είναι σε έξαρση η κατανάλωση των τροφών αυτών μπορεί να αποτελέσει το μέσο μείωσης ή ακόμα και εξάλειψης των συμπτωμάτων), αν πάντα δεν προκαλούνται επιπλοκές ύστερα από την κατανάλωση τους, κάτι που αποδεικνύει ότι ευθύνονται αυτές. Συζητήστε με το γιατρό και το διαιτολόγο σας, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνονται στο διαιτολόγιο σας, κατά καιρούς, και μην γενικεύετε την περίπτωση σας. Δείτε την κάθε μέρα διαφορετικά για να καταφέρετε να μειώσετε τις στερήσεις!


Με εκτίμηση,


ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN


Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία


Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General


Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General


email: ek2174@columbia.edu


Τηλ:  2107470167 // 6974442646


www.karafillides.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X