Αρχική / Παιδί / Η γλώσσα και η ομιλία του παιδιού: όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Η γλώσσα και η ομιλία του παιδιού: όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς  thumbnail

Η γλώσσα και η ομιλία του παιδιού: όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η γλώσσα με την ευρεία έννοια του όρου είναι το σύνολο των μέσων που χρησιμοποιούν τα μέλη μιας κοινότητας για να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Η ανάπτυξη της γλώσσας θεωρείται σημαντική γιατί είναι το σπουδαιότερο μέσο που έχει συμβάλλει στη διανοητική ανάπτυξη του ανθρώπου (Κουτσουβάνου 2000).


Ένα παιδί που μιλά από νωρίς σωστά και καθαρά αποκτά καλύτερες λεκτικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνική του ζωή, μας εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Το σημερινό περιβάλλον συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών του παιδιού και κυριότερα της γλώσσας, γιατί τα παιδιά από πολύ νωρίς έρχονται σε επαφή με βιβλία και δραστηριότητες που ενισχύουν τις λεκτικές ικανότητες. Προσφέρουμε  πρώιμα  γλωσσικά ερείσματα από τη βρεφική ηλικία στη σωστή χρήση της όμορφης και πλούσιας γλώσσας μας ώστε σταδιακά μετά το χρόνο να μπορέσουν να εκφράσουν και προφορικά τα συναισθήματά, τις επιθυμίες, τις απόψεις τους, τα ερωτήματά και τις ιδέες τους.


Η ομιλία δεν είναι μόνο η επικοινωνία αλλά και η σκέψη


Στο τέταρτο έτος της ηλικίας η ομιλία  αρχίζει να ασκεί ρόλο καθοδηγητικό στις νοητικές και κοινωνικές ενέργειες του παιδιού. Δηλαδή η ομιλία  μπορεί να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην κατάστρωση και λύση προβλημάτων (Ι. Παρασκευόπουλος,1983).


Μιλάμε με το παιδί μας, καταλαβαίνει και αρχίζει να καταστρώνει σχέδια ώστε να ανταποκριθεί σε αυτά που του ζητάμε. "Δεν θα πάρουμε σήμερα αυτό που θες γιατί δεν έχουμε χρήματα", διαπιστώνουμε ότι η καλή έκφραση και κατανόηση του λόγου το βοηθά να ωριμάσει.


Η συμβουλή του Ειδικού


Οι παρατηρήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της φοίτησης του παιδιού στο νηπιαγωγείο μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το μαθησιακό προφίλ του παιδιού. Επιπλέον το τεστ σχολικής ετοιμότητας Α’Τεστ θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με το μαθησιακό μέλλον του μαθητή στον τομέα της έκφρασης του λόγου και της κατανόησης.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X