Αρχική / Παιδί / Μπορείτε να βασιστείτε στο μητρικό ένστικτο;
Μπορείτε να βασιστείτε στο μητρικό ένστικτο; thumbnail

Μπορείτε να βασιστείτε στο μητρικό ένστικτο;

Αρκετοί λένε στις νέες μαμάδες ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον ερχομό του παιδιού, καθώς μπορούν να βασιστούν στο μητρικό ένστικτο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;


Η αλήθεια είναι ότι αυτό που αποκαλούμε μητρικό ένστικτο καμιά φορά αποδεικνύεται ότι είναι μητρικό άγχος. Πόσες φορές τρέξατε για να φτάσετε γρηγορότερα στο σπίτι, καθώς ακούσατε τους ήχους ενός ασθενοφόρου και σκεφτήκατε ότι κάτι κακό συνέβη στο παιδί σας; Πόσες φορές ελέγξατε το κινητό σας κατά τη διάρκεια του πρωινού, έχοντας την πεποίθηση ότι σας καλούν από το νηπιαγωγείο;


Προφανώς η ανησυχία και η μητρότητα είναι δύο έννοιες που πηγαίνουν μαζί.


«Η διαίσθηση είναι ένα υπαρκτό πράγμα που όλοι μας έχουμε ως έναν βαθμό» αναφέρει η Harriet Lerner, συγγραφέας του «The Mother Dance: How Children Change Your Life». Αυτό που εξηγεί είναι πως προτού πανικοβληθείτε καλό θα ήταν να έχετε μια συζήτηση με κάποιον φίλο που θα σας βοηθήσει να βάλετε σε σειρά τις καταστάσεις.


«Η πρόκληση είναι να ηρεμήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε σε επαφή με την εσωτερική μας σοφία και τη διαίσθηση όταν είμαστε ανήσυχοι ή σε ένταση», εξηγεί.


Συνοπτικά, το μητρικό ένστικτο είναι κάτι που λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε μητέρα, μια «έμφυτη παρόρμηση» να ανιχνεύσει τον κίνδυνο που διατρέχει το παιδί της. Περαιτέρω, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι με τη μητρότητα υπάρχουν αλλαγές ακόμη και στον εγκέφαλο της γυναίκας, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη του μητρικού ενστίκτου.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αψηφίσετε τη βοήθεια των γιατρών και των άλλων ειδικών για το παιδί. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να φιλτράρετε τις πληροφορίες τους με τη δική σας διαίσθηση και τα συναισθήματά σας.


Με πληροφορίες από mother.com, mom.me, parents.com


Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X