Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Εξασκήστε τον εαυτό σας στο να αγνοεί τις αρνητικές σκέψεις
Εξασκήστε τον εαυτό σας στο να αγνοεί τις αρνητικές σκέψεις thumbnail

Εξασκήστε τον εαυτό σας στο να αγνοεί τις αρνητικές σκέψεις

Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει κατά μέσο όρο 50.000 σκέψεις τη μέρα! Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Μερικές από αυτές τις σκέψεις είναι θετικές και παραγωγικές. Δυστυχώς, κάποιες άλλες είναι αρνητικές: θυμός, φόβος, απαισιοδοξία, ανησυχία. Και εδώ το σημαντικό ερώτημα σε σχέση με το αν θα γίνετε ένας πιο ήρεμος άνθρωπος δεν είναι αν θα έχετε ή όχι αρνητικές σκέψεις -έτσι ή αλλιώς θα έχετε- αλλά τι επιλέγετε να κάνετε μ΄ αυτές.


Από πρακτική άποψη, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με αρνητικές σκέψεις, δεν έχετε παρά δύο μόνο επιλογές. Μπορείτε είτε να τις αναλύσετε (να τις σκεφτείτε πιο σοβαρά, να επιμείνετε σ’ αυτές, να τις συλλογιστείτε ακόμα περισσότερο) είτε να μάθετε να τις αγνοείτε (να τις διώχνετε, να τους δίνετε λιγότερη σημασία, να μην τις παίρνετε στα σοβαρά). Αυτή η δεύτερη επιλογή είναι αναμφισβήτητα πιο αποτελεσματική όταν θέλετε να γίνετε ένας πιο ήρεμος άνθρωπος.


Η σκέψη που έρχεται στο μυαλό σας -οποιαδήποτε σκέψη- δεν είναι παρά μόνο μια σκέψη! Δεν μπορεί να σας πληγώσει αν δεν της το επιτρέψετε. Για παράδειγμα, έχετε μια σκέψη που αφορά το παρελθόν σας: «Νιώθω άσχημα γιατί οι γονείς μου δεν είχαν καλά επαγγέλματα». Δεν αποκλείεται να πάρετε αυτή τη σκέψη τόσο πολύ στα σοβαρά, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, ώστε να σας δημιουργήσει μεγάλη εσωτερική ταραχή. Μέσα στο μυαλό σας μπορεί να αποκτήσει τέτοια βαρύτητα που να πειστείτε ότι πρέπει πράγματι να νιώθετε δυστυχισμένοι γι΄ αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι το μυαλό σας ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια «νοητική χιονοστιβάδα» και να αποφασίσετε να αποδιώξετε τη συγκεκριμένη σκέψη. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα παιδικά σας χρόνια δεν ήταν δύσκολα -μπορεί κάλλιστα να ήταν· στη συγκεκριμένη στιγμή του παρόντος, όμως, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε σε ποια σκέψη θα δώσετε σημασία.


Η ίδια νοητική δυναμική ισχύει για τις σημερινές σας σκέψεις, ακόμα και γι’ αυτές που κάνατε πριν από πέντε λεπτά. Ένας καβγάς ο οποίος συνέβη τη στιγμή που φεύγατε για τη δουλειά σας δεν είναι πια μια πραγματικότητα, είναι μόνο μια σκέψη μέσα στο μυαλό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραπάνω στρατηγική και για τις σκέψεις που αφορούν το μέλλον σας, το βράδυ που έρχεται, την επόμενη βδομάδα ή τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε όλες τις περιπτώσεις θα ανακαλύψετε ότι, αν αγνοήσετε ή αποδιώξετε την αρνητική σκέψη που βασανίζει το μυαλό σας, ένα λεπτό αργότερα θα σας πλημμυρίσει μια πιο ειρηνική αίσθηση. Και όταν το μυαλό σας βρίσκεται σε γαλήνια κατάσταση, η σοφία και η λογική σας θα σας πουν τι να κάνετε. Σημειώστε ότι αυτή η στρατηγική απαιτεί εξάσκηση, αλλά αξίζει πέρα για πέρα την προσπάθεια.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson, «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα». Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πεδίο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X