Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Η 17χρονη κόρη μου έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τι πρέπει να κάνω;
Η 17χρονη κόρη μου έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τι πρέπει να κάνω; thumbnail

Η 39χρονη Αντριάννα, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Η 17χρονη κόρη μου έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τι πρέπει να κάνω;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλησπέρα λέγομαι Αντριάννα και είμαι 39 ετών και η κόρη μου είναι 17 χρόνον και δεν την ήρθε περίοδος. Πρι από περίπου 2 μήνες πήγαμε σε γυναικολόγος μας έδωσε και κάναμε εξετάσεις αίματος και οταν βγήκαν τα αποτελέσματα μας είπε οτι μπορεί να έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θα ξανακάνουμε εξετάσεις  μετα από 8 μήνες. Μετά απο μια εβδομάδα της ήρθε περίοδος δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω και σε άλλο γιατρό; Γιατί διαβάζω στην σελίδα σας κάποια συμπτώματα όπως η κόρη μου εχει παραπάνω κιλά. Είναι 1.75 ύψος και 100 κιλά. Έχει ακμή στα πόδια στην πλάτη και στα χέρια εχει τριχοφυία. Στην ίδια δεν είπαμε τα αποτελέσματα απο τις εξετάσεις. Τι λέτε να κάνουμε; Ευχαριστώ. 


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων.   


 


 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά σε νέες κοπέλες να μην είναι τελείως σταθερός ο κύκλος τους ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα ή νωρίτερα, από ότι θα περίμεναν κανονικά. Εφόσον επιμένουν οι ανωμαλίες στην περίοδο μίας γυναίκας χρειάζεται να γίνει ένας συστηματικός έλεγχος από τον γυναικολόγο. Ο έλεγχος αυτός πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού της γυναίκας, μία λεπτομερή κλινική εξέταση και εφόσον το συστήσει ο γυναικολόγος σας πιθανόν να χρειαστεί ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις κυρίως ορμονικές οι οποίες γίνονται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου (π.χ. γυναικολογικών ορμονών και θυρεοειδούς – μας αναφέρατε ότι έχει κάνει κάποιες εξετάσεις η κόρη σας αλλά χωρίς να μας αναφέρετε ποιες συγκεκριμένα).


Το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, συνήθως γίνεται κολπικά, όμως σε γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη σεξουαλική τους ζωή ή που για οποιοδήποτε λόγω δεν επιθυμούν να κάνουν κολπικό υπερηχογράφημα, μπορεί εναλλακτικά να γίνει και υπερηχογράφημα από την κοιλιά. Πριν από την εξέταση ζητάμε από την εξεταζόμενη να πιεί αρκετό νερό ώστε να γεμίσει η ουροδόχος κύστη της και όταν είναι έτοιμη κάνουμε το υπερηχογράφημα, με ίσως λίγο χειρότερη απεικόνιση από το κολπικό, αλλά τις περισσότερες φορές μπορούμε να ολοκληρώσουμε την εξέταση και να ελέγξουμε τις ωοθήκες.


Επίσης κάποιες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με διαταραχές του κύκλου, ενώ αυτά που σίγουρα επηρεάζουν είναι οι αυξομειώσεις βάρους και το άγχος. Τα συμπτώματα που μας περιγράφετε (ακμή, τριχοφυΐα κλπ) καθώς και το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί όντως να σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.


Ακόμα και σε περίπτωση που υφίσταται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, εφόσον με τις κατάλληλες παρεμβάσεις-οδηγίες (άσκηση, διατροφή, απώλεια βάρους κλπ.), και εφόσον χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, τα περιστατικά αυτά έχουν μία εξαιρετικότατη πρόγνωση. Το σημαντικό βέβαια είναι να γίνει σωστή διάγνωση και ακολούθως μία συστηματική αντιμετώπιση, μετά από συνεχή επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X