Αρχική / Παιδί / Ο γιος μου έχει επιθετική συμπεριφορά και χτυπάει άλλα παιδιά. Τι να κάνω;
Ο γιος μου έχει επιθετική συμπεριφορά και χτυπάει άλλα παιδιά. Τι να κάνω; thumbnail

H 33χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Μαρία

Ο γιος μου έχει επιθετική συμπεριφορά και χτυπάει άλλα παιδιά. Τι να κάνω;

Καλησπέρα έχω έναν γιο που τον Δεκέμβριο γίνεται 4. Εδώ και 4 μήνες έχει συμπεριφορά επιθετική προς εμένα, τον πατέρα, τις γιαγιάδες και προς άλλα παιδιά: Τα τσιμπάει, τα πιάνει από τον λαιμό και τώρα έχει ξεκινήσει να δαγκώνει και να τα σπρώχνει.


Καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνει είναι κακό άλλα το κάνει επίτηδες. Άμα του αρνηθούμε κάτι, χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα.


Πλέον έχει πρόβλημα στο σχολείο γιατί τα άλλα παιδιά τον απομονώνουν. Επιπλέον, είναι και πολύ υπερκινητικός.


Τι να κάνω; Πού να απευθυνθώ; Ζητάνε στο σχολείο παράλληλη στήριξη γιατί δεν τον προλαβαίνουν…


Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:


Καλησπέρα σας.


Ο μικρός σας βρίσκεται σε μια ηλικία που σιγά-σιγά αρχίζει και μπορεί να μπει στη διαδικασία κοινωνικοποίησης, αφομοίωσης κοινωνικών δεξιοτήτων και κανόνων καθώς και στο να μπορεί να εκφράσει, είτε λεκτικά είτε «μιμητικά», τα συναισθήματά του.


Φαίνεται ότι οι συμπεριφορές αυτές που εκδηλώνει το παιδί σας, να πρέπει να διευκρινιστούν περισσότερο από τη στιγμή που παρεμποδίζουν τόσο το οικογενειακό, όσο και το σχολικό περιβάλλον.


Καλό θα ήταν να γίνει μια διαφορική διάγνωση στο παιδί ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωτική αξιολόγησή του. Μπορείτε να απευθυνθείτε είτε σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο (ανάλογα με την περιοχή που μένετε), είτε στα απογευματινά Ιατρεία του Παίδων, είτε ιδιωτικά σε παιδοψυχίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί αξιολογείται από Παιδοψυχίατρο, Παιδοψυχολόγο, Λογοθεραπευτή και Εργοθεραπευτή και παράλληλα γίνεται κάποια συνέντευξη στους γονείς για λήψη ιστορικού.


Με βάση τη διάγνωση δρομολογείται το θεραπευτικό πλάνο του παιδιού και απαραιτήτως συμβουλευτική γονέων.


Η παράλληλη στήριξη μπορεί να συζητηθεί με το σχολείο εφόσον υπάρχει σαφής εικόνα του παιδιού και σαφείς «οδηγίες» με βάση τις δυσκολίες του.


Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, μην αγνοείστε τα σημάδια! Όσο νωρίτερα βοηθηθεί ένα παιδί, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, τόσο καλύτερα είναι για τη μετέπειτα εξέλιξή του.


Μαρία Κούκνη


Ma Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος


Ειδ. Εικαστική Θεραπεύτρια

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X