Αρχική / Ψυχολογία / Τέστ: Πόση αυτοεκτίμηση έχετε;
Τέστ: Πόση αυτοεκτίμηση έχετε; thumbnail

Τέστ: Πόση αυτοεκτίμηση έχετε;

Η φράση που είναι γνωστή σε όλους μας, “η επιτυχία τού θόλωσε το νου”, μας δείχνει ότι σε περιόδους που τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ένα άτομο μπορεί να μεταμορφωθεί εντελώς, έτσι που ούτε οι δικοί του να μην τον αναγνωρίζουν.
Ξέρουμε ακόμα ότι μπορεί η αυτοεκτίμηση κάποιου να είναι πολύ καλή σ’ ένα τομέα , και σε κάποιον άλλο όχι. Κάποιος με μέτρια αυτοεκτίμηση, στο σύνολό της, μπορεί σε κάποια συκεκριμένη δραστηριότητα να έχει χαρακτηριστικά ατόμου με καλή αυτοεκτίμηση. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, του ανθρώπου είναι διαφορετικές ανάλογα με κάθε ξεχωριστή δραστηριότητα.
Οι διαφορές που αναφέραμε μέχρι τώρα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Η αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου, στο σύνολό της, επηρεάζει τόσο τις επιλογές όσο και τον τρόπο ζωής του. Ένα άτομο με υψηλή αυτοκτίμηση, όπως είδαμε, επιζητά διαρκώς να εξελιχθεί, ριψοκινδυνεύει, ενώ ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει την τάση να προστατεύεται, να μην εκτίθεται σε κινδύνους. Για να το πούμε με άλλα λόγια, το άτομο υψηλής αυτοεκτίμησης προσπαθεί να πετύχει εκεί ακριβώς που το άτομο χαμηλής αυτοεκτίμησης φοβάται μήπως αποτύχει.
Οι διαφορετικές αυτές στάσεις ζωής θα έχουν, μακροπρόσθεμα, και διαφορετικά αποτελέσματα. Το άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση θα δοκιμάσει τις δυνάμεις σε πολλούς τομείς, σε διαφορετικές δραστηριότητες, διατηρώντας πάντα την αυτοπεποίθησή του, θα βρει γρηγορότερα το δρόμο του με τίμημα ίσως μερικές αποτυχίες και ανατροπές. Την ίδια περίοδο, το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα περιορίσει τις προσπάθειές του στους τομείς όπου νιώθει ασφάλεια, όπου ο κίνδυνος της αποτυχίας ειναι μικρότερος. Ο πρώτος θα προχωρήσει κι άλλο, αφού πετύχει τους στόχους του, ο δεύτερος θα αρκεστεί σ’ αυτό που έχει πετύχει. Ο πρώτος πιστεύει ότι: “Όποιος δεν τολμά, δεν πετυχαίνει τίποτα”. Ο  άλλος:
“Καλύτερα να κερδίζεις ένα και να ξέρεις πως είναι απόλυτα δικό σου παρά να κυνηγάς δύο”.


Αξιολογήστε την αυτοεκτίμησή σαςΤι εξετάζει το ερωτηματολόγιο;

Είναι το κλασσικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η ψυχολογία και η ψυχιατρική για τη διάγνωση της αυτοεκτίμησης. Είναι η κλίμακα του Ροζενμπεργκ, που μετέφρασε στο γαλλικά ο φίλος ψυχολόγος Ολιβιέ Σαμπόν.

Πώς βαθμολογούνται οι απαντήσεις;

Για τις ερωτήσεις 1, 3, 4, 7, 10:
Αν απαντήσατε “συμφωνώ απόλυτα”, βάλτε 4
Αν απαντήσατε “συμφωνω”, βάλτε 3
Αν απαντήσατε “δε συμφωνώ”, βάλτε 2
Αν απαντήσατε “διαφωνώ τελείως”, βάλτε 1


Για τις ερωτήσεις 2, 5, 6, 8, 9:
Αν απαντήσατε “συμφωνώ απόλυτα”, βάλτε 1
Αν απαντήσατε “συμφωνω”, βάλτε 2
Αν απαντήσατε “δε συμφωνώ”, βάλτε 3
Αν απαντήσατε “διαφωνώ τελείως”, βάλτε 4

Πώς να ερμηνεύσετε τις απαντήσεις σας;

Η βαθμολογία κυμαίνεται από 10 (ο χαμηλότερος βαθμός γα την αυτοεκτίμηση) έως 40 (ο υψηλότερος βαθμός από την αυτοεκτίμηση).
Η βαθμολογία μεταξύ 10-16 δείχνει μία μάλλον χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μήπως ,όμως, πρόκειται για υποκειμενική άποψη σχετικά με την αυτοεκτίμηση σας;
Η βαθμολογία μεταξύ 17-33 δείχνει ότι η αυτοπεποίθησή σας είναι μέτρια.
Η βαθμολογία μεταξύ 34-40 δείχνει ότι έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση. Σίγουρα η καλή βαθμολογία θα τονώσει ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X