Αρχική / Ψυχολογία / Γνωρίστε τις 4 αρετές του καλού γονιού
Γνωρίστε τις 4 αρετές του καλού γονιού thumbnail

Γνωρίστε τις 4 αρετές του καλού γονιού

Οι 4 αρετές του καλού γονιού


Όσο ο γονιός δεν έχει την πολυτέλεια να ξεχάσει ότι είναι γονιός άλλο τόσο δε βγαίνει σε καλό να συρρικνώνει όλη του την ύπαρξη στη μία και μόνη του ιδιότητα: «Γονιός». Μια πολύ μακρά παράδοση συνοδεύει την παράσταση πονεμένη μάνα που κάνει τα πάντα και θυσιάζει τα πάντα για το παιδί της. Μπορεί αυτή η απόλυτη μορφή να είναι πιο σπάνια στον σημερινό κόσμο της μορφωμένης και εργαζόμενης γυναίκας των απεριορίστων επικοινωνιών του γυναικείου κινήματος κτλ… Όμως δεν είναι και τόσο σπάνιο το φαινόμενο των γονέων ιδίως μανάδων που παύουν να εργάζονται επειδή αποκτούν παιδιά και όταν έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους και θα φύγουν ή έφυγαν από το σπίτι βουλιάζουν στο υποκαταθλιπτικό σύνδρομο της άδειας φωλιάς.


Γράφει ο Νίκος Σιδέρης 


διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της ψυχαναλυτικής σχολής του Στρασβούργου. 

 


Μπορούμε να συνοψίσουμε τις αρετές του καλού γονιού στις εξής:  1. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ. Να είσαι αυτό που είσαι = Γονιός. Μη φοβάσαι. Να είσαι αυθεντικός.

  2. ΕΥΡΥΤΗΤΑ. Να μην είσαι αν και είσαι= Όχι μόνο γονιός. Μη χάνεσαι. Να μην είσαι προσκολλημένος.

  3. ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Να είσαι αν και δεν είσαι= σαν το παιδί. Μην ξεχνάς. Μην είσαι εγωκεντρικός.

  4. ΕΠΙΓΝΩΣΗ. Να μην είσαι αυτό που δεν είσαι= Παιδί. Μην ξεχνιέσαι….


(… ) Η γονεική συνθήκη δεν είναι μια απλή κατάσταση εκτέλεσης έργου, να μεγαλώνεις παιδιά. Αλλά ότι συναρτάται και με ευρύτατα και βαθύτατα υπαρξιακά ζητήματα. Και καλό θα ήταν ίσως, όποιος βρεθεί στη θέση του γονιού να μην αφήσει να περάσει άγονα η ευκαιρία. Να μην αρκεσθεί στο να κάνει απλά τη δουλειά του γονιού. Να προσπαθήσει να βιώσει και να στοχασθεί πάνω στις υπαρξιακές διαστάσεις αυτής της εμπειρίας του και να την αξιοποιήσει σαν μέγιστο μάθημα ζωής.


Αυθεντικότητα είναι το να γνωρίζεις και να το αναγνωρίζεις να το αποδέχεσαι με τις ικανοποιήσεις και τις δυσκολίες του να το τιμάς και να το αξιοποιείς για το καλό των άλλων.  Ο γονιός καλείται να είναι γονιός να ανταπικρίνεται σε μια ιδιότητα αδιαπραγμάτευτη αναλλοίωτη και πολύπλευρη που συνοψίχεται στο δίπτυχο αγάπη και κανόνες. Και το κλειδί για να είναι ένας γονιός γονιός είναι να μη φοβάται να είναι γονιός.


Ευρύτητα σημαίνει ότι εκείνος ή εκείνη που βρίσκεται στη θέση του γονιού δεν χάνει την αίσθηση της συνολικής εικόνας της ύπαρξής του. Ότι δηλαδή δεν απομειώνει και δεν συρρικνώνει όλη την ύπαρξή του στο ότι είναι γονιός. Είναι γονιός αλλά και τόσα άλλα. Σύντροφος στη ζωή και στον έρωτα, εργαζόμενος, δημιουργός…


Ενσυναίσθηση σημαίνει να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση του άλλου, τα συναισθήματα, τις πράξεις, τις σκέψεις του. Δηλαδή να μπορείς να μοιράζεσαι τον κόσμο του άλλου και όπου δεν μπορεί να γίξει κάτι τέτοιο να αντιλαμβάνεσαι να περιβάλλεις με συμπάθεια και να σέβεσαι τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητά του ακόμα και όταν κάτι δεν το κατανοείς.


Επίγνωση σημαίνει ότι ο γονιός ακόμα και όταν γίνεται παιδί όπως στο παιχνίδι, δεν έχει τη πολυτέλεια να ξεχαστεί τόσο που να γίνει και εκείνος παιδί. Κι αυτό που είναι αλήθεια σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, όπως το παιχνίδι είναι δυο φορές αλήθεια όταν αναφερόμαστε στη γενικότερη στάση του γονιού απέναντι στο παιδί του και απέναντι στον κόσμο γενικότερα.


Απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Σιδέρη «Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X