Αρχική / Ψυχολογία / Η υπερευαισθησία και η δραματική διαταραχή προσωπικότητας
Η υπερευαισθησία και η δραματική διαταραχή προσωπικότητας thumbnail

Η υπερευαισθησία και η δραματική διαταραχή προσωπικότητας

Τι ονομάζουμε δραματική διαταραχή προσωπικότητας;


Τα άτομα που πάσχουν από δραματική διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από τη κραυγαλέα , δραματική υπερδραστήρια συμπεριφορά προκειμένου να προσεκλύσουν την προσοχή των άλλων. Οι ασθενείς με αυτή τη διαταραχή τείνουν να είναι ανίκανοι να διατηρίσουν μακροχρόνιες σχέσεις με άλλα άτομα καθώς είναι ανώριμοι και εξαρτώνται πολύ από τους άλλους.


Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή  αισθάνονται αδικημένα όταν δεν είναι το κέντρο της προσοχής.  Η συμπεριφορά τους μπορεί να συμπεριλαμβάνει πέρα από τη διαρκή αναζήτητη έγκρισης και προσοχής,  τη θεατρικότητα, τη αυτό-δραματοποίηση αλλά και το φλερτ με το άλλο φίλο  σε ακατάλληλες περιστάσεις. Μίλουν συνήθως μόνο για τον εαυτό τους και προσπαθούν να στρέψούν τη προσοχή των άλλων  πάνω τους μέσω της εμφάνισής τους.


Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.


Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής  • Συνεχώς αναζητούν διαβεβαίωση από τους άλλους

  • Γίνονται υπερβολικοί στις εκφράσεις των συναισθημάτων τους

  • Είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στην κριτική ή στην αποδοκιμασία

  • Έχουν ανάρμοστη εμφάνιση / συμπεριφορά ( φλερτάρουν)

  • Ανησυχούν υπερβολικά με τη φυσική τους εμφάνιση

  • Είναι εγωκεντρικοί και αισθάνονται άβολα όταν δεν είναι το κέντρο της προσοχής

  • Δεν ανέχονται να απογοητεύονται

  • Επηρεάζονται εύκολα από τους άλλους ανθρώπους

  • Αποδίδουν την αποτυχία τους στους άλλους


Που οφείλεται αυτή η διαταραχή;


Τα αιτία αυτής της διαταραχής είναι άγνωστα, αλλά οι επιστήμονες καταλήγουν ότι ίσως να έχει να κάνει με κάποια γενετική διαταραχή αλλά και με κάποια γεγονότα που συνέβησαν στη παιδική ηλικία του ασθενή και είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη διαταραχή. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, αν και μερικοί θεωρούν ότι αυτό γίνεται επειδή συνήθως οι γυναίκες αποζητούν πιο συχνά τη σεξουαλική επιβεβαίωση από ότι οι άντρες.


Θεραπεία


Οι ασθενείς συχνά αναζητούν θεραπεία για την κατάθλιψη που σχετίζεται με απέτυχυμένες ρομαντικές σχέσεις. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμη για τα συμπτώματα όπως η κατάθλιψη. Μια άλλη επωφελής λύση είναι και η ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσο αφορά τη φαρμακευτική αγωγή καθώς υπάρχει πιθανότητα κατάχρησης των φαρμάκων.


Πιθανές επιπλοκές


Η δραματική διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικές ή τις ρομαντικές σχέσεις των ασθενών όπως και επίσης  την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις απώλειες ή τις αποτυχίες που μπορεί να προκείψουν στη καθημερινότητά τους. Τέλος, η κατάθλιψή τους μπορεί να μεγαλώσει καθώς επιζητούν συνεχώς καινούρια πράγματα τα οποία μπορεί να τους απογοητεύσουν στο μέλλον, χειροτευρεόντας έτσι τη κατάστασή τους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X