Αρχική / Ψυχολογία / Ομοφυλοφιλία στην εφηβεία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Ομοφυλοφιλία στην εφηβεία: Τι πρέπει να προσέχουμε  thumbnail

Ομοφυλοφιλία στην εφηβεία: Τι πρέπει να προσέχουμε

Σεξουαλικός προσανατολισμός και σχολικός εκφοβισμός : Οι μαθητές που στοχοποιούνται ως ομοφυλόφιλοι από το κοινωνικό τους περιβάλλον είναι περίπου ένας στους 7 κι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Πάνω από το 10% των μαθητών και μαθητριών της τελευταίας τάξης του γυμνασίου είναι θύματα εκφοβισμού  εξαιτίας του αντιλαμβανόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού τους, όπως αναφέρεται σε μια μεγάλη μελέτη που έλαβε χώρα στην πολιτεία της Washington.


Ο εκφοβισμός αυτός έχει εμφανή επίδραση τόσο στην ποιότητα ζωής τους, όσο και στην αυτοεκτίμηση τους και φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονος στην τελευταία τάξη του γυμνασίου όταν οι μαθητές είναι 13-14 ετών.


Τα παιδιά αυτά δε νιώθουν καλά με τον εαυτό τους ,από τη στιγμή που η αυτοεκτίμηση και το αυτοσυναίσθημα τους βάλλονται σε μεγάλο βαθμό.


Τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο δε διευκρινίζουν εάν ο ίδιος ο εκφοβισμός συνεισφέρει στην κατάθλιψη και των αυτοκτονικό ιδεασμό των αποδεκτών του. Είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά των παιδιών που ήδη υποφέρουν από μια ψυχική διαταραχή να εκλαμβάνεται ως ομοφυλοφιλική και να συνιστά στόχο εκφοβισμού. Οι ερευνητές λοιπόν, τονίζουν πως πρόκειται για μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στον εκφοβισμό και τις αυτοκτονικές σκέψεις και όχι για αιτιώδη σχέση. Προηγούμενη έρευνα ωστόσο, έχει επίσης αναδείξει ότι οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι και οι έφηβοι με ενδιάμεσο φύλο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτοκτονικό ιδεασμό και συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.


Μια σειρά αποπειρών αυτοκτονίας από εφήβους το 2010, έφερε το θέμα στη δημοσιότητα. Τότε ξεκίνησε μια εκστρατεία, με σκοπό να δώσει ελπίδα στους εφήβους ομοφυλόφιλούς και να τους ενθαρρύνει, επισημαίνοντας πως τα πράγματα θα βελτιωθούν στην πορεία της ζωής τους. Στην εκστρατεία αυτή συμμετείχαν πολλά δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ.


Παράλληλα, τα ερευνητικά ευρήματα έδωσαν το έναυσμα να σχεδιαστούν εξειδικευμένα προγράμματα για την πρόληψη των συμπεριφορών εκφοβισμού που επιλέγουν τα θύματα, με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.


Στη μελέτη συμμετείχαν 28000 μαθητές της τρίτης γυμνασίου , της μεσαίας τάξης του λυκείου και της τελευταίας τάξης του λυκείου. Αποδέκτες εκφοβισμού εξαιτίας του αντιλαμβανόμενου σεξουαλικού τους προσανατολισμού έγιναν το 14% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών της τρίτης γυμνασίου, το 11% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών της μεσαίας τάξης του λυκείου, καθώς και το 9% των αγοριών και το 6% των κοριτσιών της τελευταίας τάξης του λυκείου.


Οι ερευνητές όρισαν το συγκεκριμένο τύπο εκφοβισμού ως τη συμπεριφορά εκφοβισμού, ή παρενόχλησης που έχει ως αποδέκτες τα άτομα που εκλαμβάνονται ως ομοφυλόφιλοι, ή αμφιφυλόφιλοι. Άλλοι τύποι εκφοβισμού ορίστηκαν ως λεκτικές ή μη λεκτικές συμπεριφορές που έχουν στόχο να προσβάλλουν κάποιον επαναλαμβανόμενα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες ανέφεραν να έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού για άλλους λόγους περά από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.


Σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν υπάρξει θύματα εκφοβισμού για άλλους λόγους, ή δεν είχαν υπάρξει καθόλου, αυτά που είχαν γίνει αποδέκτες εκφοβισμού εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ήταν πιο πιθανό να έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία, να έχουν εμφανίσει κατάθλιψη, καθώς και να μην αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους το τελευταίο έτος.


Οι ειδικοί παρατηρούν πως η μελέτη είχε πολλά δυνατά σημεία, αλλά ο βασικός της περιορισμός είναι ότι δε διευκρινίζει εάν τα θύματα εκφοβισμού ήταν όντως ομοφυλόφιλοί, έτσι ώστε να μη μπορεί να διασαφηνιστεί η σχέση εκφοβισμού και σεξουαλικού προσανατολισμού.Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι πολιτικές και οι πρακτικές του σχολείου και της κοινότητας  να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε φορά και να προάγουν ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X