Αρχική / Διατροφή / Μήπως πάσχεις από δυσανεξία στη λακτόζη;
Μήπως πάσχεις από δυσανεξία στη λακτόζη; thumbnail

Μήπως πάσχεις από δυσανεξία στη λακτόζη;

Δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα τη λακτόζη, ένα είδος φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία δεν σχετίζεται με μια τροφική αλλεργία στο γάλα.


Όταν η λακτόζη κινείται μέσα στο εντέρου , χωρίς να αφομοιώνεται κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως  αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα. Μερικοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να χωνέψουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορούν  να φάνε ή να πιούν ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων ή ορισμένων τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς προβλήματα.


Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή στους ενήλικες. Μια μεγάλη πρόκληση για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι να μάθουν πώς πρέπει να τρώνε ώστε να μην ταλαιπωρούνται από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες   και να παίρνουν αρκετό ασβέστιο για υγιή οστά.


Από τι προκαλείται;


Η δυσανεξία λακτόζης παρουσιάζεται όταν το έντερο δεν παράγει αρκετό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορούν να φάνε λίγο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα νεογνά μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ένα άτομο  που γεννήθηκε με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορεί να φάει ή να πιει τίποτα με λακτόζη.


Ποια είναι τα συμπτώματα;


Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:


Φούσκωμα


Πόνος ή κράμπες


Γάργαρο ή γουργούρισμα στην κοιλιά σας


Αέρια


Χαλαρά κόπρανα ή διάρροια.


Πολλοί άνθρωποι που έχουν αέρια, πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα και διάρροια υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ο καλύτερος τρόπος για να το ελέγξετε είναι να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να δείτε αν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν ή θα επιμείνουν.


Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα ξαφνικά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό είναι πιο κοινή καθώς μεγαλώνετε.


Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός μόνο μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα συμπτώματά σας  προκαλούνται από δυσανεξία στη λακτόζη και όχι από κάποιο άλλο πρόβλημα.


Πώς αντιμετωπίζεται;


Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη αλλά μπορείτε να ανακουφιστείτε  με τον περιορισμό ή την αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το γάλα με μειωμένη λακτόζη, ή υποκατάστατα του γάλακτος σόγιας και το τυρί σόγιας. Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα διατροφής που ονομάζονται προϊόντα λακτάσης που βοηθούν την πέψη της λακτόζης. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι να διασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά,τους έφηβους, τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν πολλές τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα εξής:


Μπρόκολο, μπάμιες,λάχανα και χόρτα 


Σαρδέλες σε κονσέρβα, σολομός και τόνος


Χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιοι


Δημητριακά


Προϊόντα σόγιας


Αμύγδαλα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X