Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Πώς θα προφυλαχθώ;
Καρκίνος  του τραχήλου της μήτρας: Πώς θα προφυλαχθώ;  thumbnail

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Πώς θα προφυλαχθώ;

Ερώτημα αναγνώστριας : Εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας.Είναι επικίνδυνο;Από ποιά ηλικία μπορεί να γίνει;


 


Απαντά ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» 


Το HPV εμβόλιο αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς η λοίμωξη από τον ιό HPV που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο.


Ωστόσο το εμβόλιο δεν καλύπτει από όλους τους τύπους ιού HPV και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει οι γυναίκες ακόμα και αφού κάνουν το εμβόλιο να συνεχίσουν να ελέγχονται και με τεστ-Παπανικολάου. Ο HPV εμβολιασμός έχει στόχο να περιοριστούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο και αποτελεί σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη ιατρική πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και συστήνεται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.


Η ιδανική ηλικία εμβολιασμού είναι πριν ακόμα από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μίας γυναίκας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η γυναίκα δεν έχει μολυνθεί από τον ιό HPV και κυρίως από τα στελέχη του ιού από τα οποία προστατεύουν τα εμβόλια, ώστε και η «ανοσία» που θα αναπτύξει η γυναίκα από ο εμβόλιο απέναντι στον ιό HPV, να είναι η καλύτερη δυνατή. Η σύσταση για εμβολιασμό γυναικών απέναντι στον ιό του HPV, από τους αρμόδιους οργανισμούς των ΗΠΑ και τις Ευρώπης  αναφέρεται σε γυναίκες ηλικίας 9-26 ετών ανάλογα και με τον τύπο του εμβολίου. Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια χορηγούνται μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου σε όλες τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σεξουαλικά ενεργές, μπορούν επίσης να εμβολιασθούν.


Το εμβόλιο θεωρείται γενικά ασφαλές. Όπως ισχύει και με όλα τα ήδη εμβολίων υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα ήπιων παρενεργειών, όπως τοπική αντίδραση, καύσο, κνησμό, ελαφρύ οίδημα, αίσθηση βάρους στο χέρι κτλ, που ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τύπο εμβολίου. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, έχει επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες, ενώ το εμβόλιο είναι πλέον πολύ καλά δοκιμασμένο, αφού έχουν χορηγηθεί πάνω από 70 εκατομμύρια δόσεις.


Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV σε συνδυασμό με τον τακτικό έλεγχος με Τεστ- Παπανικολάου αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας έναντι του ιού HPV και των επιπτώσεων αυτού.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X