Αρχική / Ψυχολογία / Βιρτζίνια Σατίρ : Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τους ανθρώπους ;
Βιρτζίνια Σατίρ : Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τους ανθρώπους ; thumbnail

Βιρτζίνια Σατίρ : Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τους ανθρώπους ;

Μπορούμε να μελετήσουμε την οικογένεια για να καταλάβουμε τον κόσμο. Θέματα όπως η εξουσία, η οικειότητα, η αυτονομία, η εμπιστοσύνη και οι ικανότητες επικοινωνίας αποτελούν ζωτικά σημεία, στα οποία βασίζεται ο τρόπος που ζούμε σε τούτον τον κόσμο.  Να αλλάξω τον κόσμομ σημαίνει ν’αλλαξω την οικογένεια.


Aπόσπασμα από το βιβλίο της Βιρτζίνια Σατίρ «Πλάθοντας ανθρώπους» εκδόσεις Κέρδος


Η άγνοια βάζει καμιά φορά την οικογένεια σε επικίνδυνη πορεία. Η τύχη της οικογένειας εξαρτάται από την κατανόηση των συναισθημάτων και των αναγκών, που βρίσκονται κάτω από τα καθημερινά περιστατικά της οικογενειακής ζωής. (Τι γίνεται κάτω από το τραπέζι;)


Πως μπορούμε να καταλάβουμε τους άλλους ανθρώπους;


Oι άνθρωποι που ζουν ανθρώπινα , είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν , που εκτιμούν το σώμα τους και το αναπτύσσουν βρίσκοντας  το όμορφο και χρήσιμο. Είναι  αληθινόι και τίμιοι και για τον εαυτό τους και τους άλλους.  Οσοι ζουν ανθρώπινα, δέχονται  πρόθυμα να διακινδυνεύουν, να δείχνουν τη δημιουργικότητα τους, τις ικανότητες τους και να αλλάζουν, όταν το απαιτεί η κατάσταση. Βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζουν το νέο και το διαφορετικό, κρατώντας απ΄το παλιό ό,τι θεωρούν ακόμη χρήσιμο και πετώντας  ο,τι  είναι άχρηστο.


Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια, να αγαπήσει βαθιά και να αγωνιστεί τίμια και αποδοτικά. Έχει συμφιλιωθεί τόσο με την τρυφερότητα, όσο και με τη σκληρότητά του και καταλαβαίνει τη διαφορά  αναμεσά τους.


Η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια  Βιρτζίνια Σατίρ  μας εξηγεί τι περιπτώσεις έβλεπε ως οικογενειακός θεραπευτής


Οσα χρόνια εργαζόμουν ως οικογενειακός θεραπευτήςμ έβλεπα να ξεπετάγονται ολοένα μπροστά μου τέσσερις πλευρές της οικογενειακής ζώης:


Tα συναισθηματικά και οι ιδέες που έχει κανείς για τον εαυτό του, αυτό που ονομάζω αυτοεκτίμηση.


Οι τρόποι, με τους οποίους τα άτομα συνεννούνται μεταξύ τους, αυτό που ονομάζω επικοινωνία.


Οι κανόνες που δέχονται τα άτομα για το πώς  πρέπει να αισθάνονται και να ενεργούν και που σιγά σιγά εξελίσσονται  σε αυτό που αποκαλώ σύστημα επικοινωνίας.


Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους και με τους εκτός της οικογένειας θεσμοθετημένους οργανισμούς και που ονομάζω δεσμό με την κοινωνία.


Oποιοδήποτε πρόβλημα και αν οδηγούσε στην αρχή μια οικογένεια στο γραφείο μου-η άπιστη σύζυγος, η εγκληματική κόρη, ο σχιζοφρενικός γιος- , δεν αργούσα να ανακαλύψω ότι χρειαζόταν την ίδια συνταγή. Για να ανακουφιστούν από το πόνο, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να αλλάξουν αυτοί οι τέσσερις βασικοί συντελεστές. Σ’όλες αυτές τις διαταραγμένες οικογένειες παρατήρησα  πως:


Η αυτοεκτίμηση βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα


Η επικοινωνία ήταν έμμεση, αόριστη και όχι πραγραματικά ειλικρινής


Οι κανόνες ήταν άκαμπτοι, απάνθρωποι, δεν επιδέχοταν διαπραγμάτευση και δεν άλλαζαν.


Ο δεσμός  με την κοινωνία ήταν γεμάτος φόβο, επικρίσεις και συμβιβασμούς.


Είχα τη χαρά να γνωρίσω και οικογένειες σχετικά αδιατάρακτες, ιδίως στα εργαστήριά μου, όπου οι  οικογένειες ανέπτυσσαν το παιδιαγωγικό δυναμικό τους.  Σ’αυτές τις παιδαγωγικές , τις γεμάτες ζωή οικογένειες, συναντώ διαρκώς ένα διαφορετικό διάγραμμα:


H αυτοεκτίμηση βρίσκεται σε ανώτερα επίπεδα


Η επικοινωνία γίνεται άμεσα, καθαρά , με ακρίβεια και ειλικρίνεια.


Οι κανόνες είναι εύκαμπτοι, ανθρώπινοι, προσφυείς και επιδέχονται αλλαγές


Ο δεσμός με την κοινωνία είναι πολύπλευρος, ελπιδοφόρος και βασίζεται στην επιλογή.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X