Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Γιατί η περίοδός μου διαρκεί λιγότερο από 7 ημέρες;Πρέπει να ανησυχώ;
Γιατί η περίοδός μου διαρκεί λιγότερο από 7 ημέρες;Πρέπει να ανησυχώ; thumbnail

Γιατί η περίοδός μου διαρκεί λιγότερο από 7 ημέρες;Πρέπει να ανησυχώ;

Ερώτημα αναγνώστριας: Είμαι 19 ετών και θα ήθελα να μου πείτε αν η διάρκεια της περιόδου μου θεωρείται φυσιολογική. Η περίοδός μου διαρκεί 4 ημέρες, όπου τις δύο πρώτες η ποσότητα αίματος είναι κανονική ενώ τις άλλες δύο με λιγότερο αίμα. Μερικές φορές η 4η ημέρα περιόδου μπορεί να μην υπάρξει. Ο κύκλος μου είναι φυσιολογικός 28 ημέρες συνήθως με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω (2 ημέρες). θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα γυναικολογικό ή ακόμα και πρόβλημα γονιμότητας στο μέλλον. Δεν έχω πάει σε γυναικολόγο καμία φορά.  Επίσης δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο το ότι δεν έχω ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση. Έχω πολύ άγχος με αυτό το θέμα γιατί ακούω από φίλες ότι η δικιά τους περίοδος κρατάει και 7 ημέρες και η δικιά μου τόσο λίγο .


 


Απαντά ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" 


Η μέση διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου μίας γυναίκας κυμαίνεται συνήθως από 21 έως 35 ημέρες με πιο συχνή μέση διάρκεια τις 28 ημέρες. Αποκλίσεις λοιπόν 1-2 ημερών είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά ακόμα και ακανόνιστες περίοδοι δεν σημαίνει ότι απαραίτητα συνδέονται με κάποιο παθολογικό πρόβλημα της γυναίκας. Η διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή της ροής αίματος κυμαίνεται συνήθως από 3 έως 7 ημέρες.


Οι πρώτοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι μίας γυναίκας, δηλαδή για τα πρώτα χρόνια της αναπαργωγικής της ζωής, μπορεί να μην είναι σταθεροί και συχνά είναι μεγαλύτεροι σε διάρκεια. Συνήθως με την πάροδο των ετών ο εμμηνορυσιακός κύκλος γίνεται πιο σταθερός. Μερικές γυναίκες μπορεί ωστόσο να έχουν πιο άστατο κύκλο, να έχουν πιο "βαριά" ή πιο "ελαφριά" περίοδο, ενω μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν και πολύ επώδυνες περιόδους.


Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι παραλλαγές του φυσιολογικού και δεν υπάρχει κανένας πρόβλημα για τη γυναίκα. Ένας σταθερός κύκλος λοιπόν, συνήθως συνεπάγεται και ωορρηξία που είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα κάθε γυναίκας. Η επίτευξη μίας κύησης βέβαια εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες τόσο από τη μεριά της γυναίκας όσο και από τη μεριά του άνδρα, όμως ένας σταθερός κύκλος είναι ένα πολύ καλό στοιχείο.


Κάθε νέα γυναίκα, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρώσει τη σεξουαλική της ζωή καλό είναι να επισκέπτεται το γυναικολόγο της και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής γυναικολογικής ιατρικής (όπως είναι π.χ. το εμβόλιο του HPV) αλλά και για θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής υγείας (όπως για παράδειγμα προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), πράγματα που πιθανώς να της φανούν χρήσιμα στο άμεσο μέλλον.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X