Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Sexting: Σεξουαλικός κίνδυνος στα κινητά των εφήβων
Sexting: Σεξουαλικός κίνδυνος στα κινητά των εφήβων thumbnail

Sexting: Σεξουαλικός κίνδυνος στα κινητά των εφήβων

Οι συνέπειες του «sexting» στους εφήβους


Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι μαθητές λυκείου που είναι αποστολείς, ή παραλήπτες μηνυμάτων με σεξουαλικό υπονοούμενο, ή περιεχόμενο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.Το φαινόμενο της ανταλλαγής σεξουαλικών μηνυμάτων , το επονομαζόμενο sexting, έχει αποκτήσει  μεγάλες διαστάσεις και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει το χαρακτήρα μιας συμπεριφοράς ηλεκτρονικού εκφοβισμού.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Τα  πρώτα αποτελέσματα της μελέτης όμως, όπως τα ανακοίνωσαν οι ερευνητές, δεν παρείχαν πληροφορίες αναφορικά με το εάν το sexting προκαλεί τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ή εάν συμβαίνει το αντίστροφο. Για τα παρόντα ευρήματα όμως, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο Dr Murray ο οποίος ειδικεύεται στην διερεύνηση της κακοποίησης και του εκφοβισμού στον πληθυσμό των εφήβων. Αναφέρει μάλιστα, περιπτώσεις κοριτσιών που προχώρησαν σε απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας, επειδή είδαν το μήνυμα τους, ή τη φωτογραφία να διαδίδεται σε άλλους εφήβους.


Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 23.000 μαθητές λυκείου το 10% των οποίων είπαν ότι είχαν προωθήσει τουλάχιστον ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου μέσα στο τελευταίο έτος, ενώ γύρω στο 5% είπε ότι κάποιος άλλος είχε προωθήσει δικό τους ανάλογο μήνυμα. Ένα από τα ερωτήματα των ερευνητών ήταν εάν οι έφηβοι ένιωσαν θλίψη κι απογοήτευση σε καθημερινή βάση για 2 συνεχόμενες εβδομάδες τουλάχιστον, σε βαθμό που να τους απομακρύνει από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ρώτησαν επίσης  εάν είχαν κάνει ποτέ απόπειρα αυτοκτονίας.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν εμπλακεί στο sexting ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ παράλληλα είχαν διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σε σύγκριση με τους έφηβους που δεν είχαν εμπλακεί στη διαδικασία αυτή.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το sexting φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια, παρά τα αγόρια. Όταν για παράδειγμα το μήνυμα  ενός κοριτσιού με σεξουαλικό περιεχόμενο προωθείται από τον αρχικό παραλήπτη σε άλλους εφήβους, πολλές φορές και σε άλλα σχολεία, η νεαρή κοπέλα έρχεται αντιμέτωπη με την απομυθοποίηση, την προδοσία και τη δυσφήμιση της. Αυτό μπορεί βεβαίως να οδηγήσει σε απογοήτευση και  κατάθλιψη. Κάποιες από τις κοπέλες αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες του sexting με ιδιαίτερη σκληρότητα , ισχυριζόμενες ότι δεν τις ενδιαφέρει, άλλες όμως μπορεί να οδηγηθούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως είναι οι αυτοτραυματισμοί, οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής και η κατάχρηση αλκοόλ,  ή ουσιών.


Για τα αγόρια  που λαμβάνουν τα μηνύματα αυτού του περιεχομένου δε φαίνεται συνήθως να υπάρχει κάποια συναισθηματική συνέπεια. Όταν όμως τα αγόρια χωρίς σεξουαλική εμπειρία γίνονται αντικείμενο χλευασμού από τα νεαρά κορίτσια, τα οποία προσποιούμενα σεξουαλικό ενδιαφέρον ζητούν φωτογραφίες τις οποίες και διαδίδουν, μπορεί επίσης να υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες.


Ταυτόχρονα, πιο ευάλωτοι στις αρνητικές συνέπειες του sexting  βρέθηκαν σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι έφηβοι αναγνωρίζονταν ως ομοφυλόφιλοι, ή αμφιφυλόφιλοι, καθώς και όσοι ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Αντιθέτως, οι ετεροφυλόφιλοι και οι έφηβοι που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν στη διαδικασία της ανταλλαγής και προώθησης μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου. Παράλληλα, βρέθηκε πως οι έφηβοι που στέλνουν τα μηνύματα αυτά, χρησιμοποιούν πιο συχνά το κινητό τους τηλέφωνο και μάλιστα, η επικοινωνία τους δραστηριοποιείται περισσότερο μέσα στο χρονικό διάστημα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 πμ.


Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς των εφήβων να παρακολουθούν τους λογαριασμούς των κινητών των παιδιών τους, ώστε να έχουν μια εικόνα του τι συμβαίνει στη ζωή τους.


Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ, εξειδικευμένος στις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της τεχνολογίας, υποστηρίζει πως ο αριθμός των εφήβων που επιδίδονται στο sexting τείνει να μειώνεται πιθανόν εξαιτίας της αυξημένης πλέον επίγνωσης του σχετικού κινδύνου.


Οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τους εφήβους είναι πολύ σημαντικό να διερευνούν εάν το παιδί εμπλέκεται στη διαδικασία του sexting, εάν έχει επίγνωση της συμπεριφοράς του και σε ποιο βαθμό πρόκειται για μια επικίνδυνη συμπεριφορά. Εάν πρόκειται για μια συμπεριφορά που γίνεται συνειδητά και μπορεί να βλάψει το ίδιο το άτομο, ή τους γύρω του, τότε είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί πρώτα από όλα η πρόθεση αυτής. Η πίεση από τους συνομηλίκους μπορεί σε κάθε περίπτωση να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση ενός εφήβου να αποστείλει ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου.


Οι  ειδικοί συνιστούν στους γονείς να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο τα παιδιά τους να δέχονται και να αποστέλλουν σεξουαλικά μηνύματα με ψυχραιμία και να αντιδρούν κυρίως με σεβασμό προς τα παιδιά και τις επιλογές τους και όχι με κηρύγματα και υπερβολές.


Είναι πολύ σημαντικό σε μια πρώτη φάση να προσπαθήσουν να μπουν στο μυαλό των παιδιών και να συζητήσουν σχετικά με το sexting, επισημαίνοντας τους κινδύνους, χωρίς όμως να κατακρίνουν τα παιδιά που το κάνουν. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να συμβουλέψουν τα παιδιά να μη διαδώσουν ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου που θα προωθηθεί σε αυτούς, αλλά να προστατέψουν το άτομο που εκτίθεται. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως υπάρχει ο κίνδυνος δίωξης, εξαιτίας της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού. Οι έφηβοι λοιπόν θα πρέπει να καθοδηγηθούν έτσι ,ώστε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και να προστατέψουν τον εαυτό τους


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X