Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Έρευνα: προκαλούν τα αντισυλληπτικά χάπια κατάθλιψη?
Έρευνα: προκαλούν τα αντισυλληπτικά χάπια κατάθλιψη? thumbnail

Έρευνα: προκαλούν τα αντισυλληπτικά χάπια κατάθλιψη?

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα χάπια αντισύλληψης μπορεί να συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη, αλλά μια τελευταία έρευνα λέει ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση . Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη είχαν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων από τις μη χρήστριες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology .


Οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης και τα συμπτώματα κατάθλιψης σε 6.654 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών , χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια διαχρονική μελέτη που διεξήχθη το 1994-2008. Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη ( συμπεριλαμβανομένων των χάπι , έμπλαστρο , και δακτυλίδι) είχαν χαμηλότερα επίπεδα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν μια απόπειρα αυτοκτονίας κατά το παρελθόν τους , δύο παράγοντες που συνδέονται στενά με την κατάθλιψη .


Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την ιδέα ότι η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε θέματα ψυχικής υγείας , λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Katherine Keyes , Ph.D. , επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια . Από πού λοιπόν προέρχεται αυτή η σύνδεση; Στο παρελθόν , ορισμένες κλινικές έρευνες επεσήμαναν δυσμενείς επιπτώσεις στη διάθεση, αν και είχαν λάβει υπόψη μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις .


Τα χάπια αντισύλληψης εμποδίζουν στην πραγματικότητα την κατάθλιψη; Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο σαφής. Αλλά τι γίνεται με εκείνες τις γυναίκες που λένε ότι αισθάνονται πολύ συναισθηματικές μετά τη χρήση  του αντισυλληπτικού; Ο Keyes σημειώνει ότι η ευερεθιστότητα και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι πολύ διαφορετικές από την κατάθλιψη και την απόπειρες αυτοκτονίας , αν και είναι σίγουρα κάτι που θα έπρεπε να συζητηθεί με το γιατρό σας .


Εν κατακλείδι: Μην αποκλείετε τα αντισυλληπτικά χάπια, ακόμη και αν έχετε ιστορικό διαταραχών της διάθεσης . Ενώ υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για έρευνες που πρέπει να γίνουν, η ορμονική αντισύλληψη παραμένει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης , και μπορεί ακόμη και να έχει και οφέλη για την ψυχική υγεία σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X