Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Δεν αισθάνομαι πόνο και κρύο στο χέρι μου. Είναι κάτι νευρολογικό; Τι μπορεί να συμβαίνει;
Δεν αισθάνομαι πόνο και κρύο στο χέρι μου. Είναι κάτι νευρολογικό; Τι μπορεί να συμβαίνει; thumbnail

Δεν αισθάνομαι πόνο και κρύο στο χέρι μου. Είναι κάτι νευρολογικό; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Kαλησπέρα, είμαι 26 χρονών και εδώ και 2 χρόνια βασανίζομαι από το εξής πρόβλημα νευρολογικής φύσεως. Κάνοντας μια απότομη κίνηση στον αυχένα το 2011 και εντός 10 λεπτών παρέλυσε το αριστερό μου χέρι και έχασα την αισθητικότητα στη θερμότητα και τον πόνο. Ο γιατρός που τότε απευθύνθηκα μου έδωσε φυσικοθεραπειες και φάρμακα μυοχαλαρωτικα ( stedon) για κάποιους μήνες. Το αριστερό χέρι τελικώς μετά δίμηνου επανήλθε αλλά η απώλεια αισθητικοτητας στο δεξί χέρι παρέμεινε, όπως και αίσθημα κρύου, καψίματος εσωτερικά και πόνου. Αργότερα μου έκαναν ΜRI αυχένα και έδειξε ενδομυελικη φλεγμονή ενός cm στον Α2,Α3 σπόνδυλο. Ο γιατρός απέκλεισε τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας αλλά μου είπε πως η βλάβη θα είναι μόνιμη καθώς η φλεγμονή έχει πλέον εγκατασταθεί γιατί δε μου χορήγησαν άμεσα κορτιζόνη. Από τότε, έχω τα προβλήματα που σας ανέφερα στο δεξί χέρι και ειναι πολλες φορες δυσβάστακτα και επίπονα και κάνουν την καθημερινοτητα μου πιο δύσκολη. Kανεις έως τώρα δεν έχει βγάλει συμπέρασμα πως προκλήθηκε εξαρχής η φλεγμονή. Θα μπορούσα να έχω μια γνώμη στο εάν πιστεύετε πως όντως είναι μόνιμη η φλεγμονή, αν υπάρχει χειρουργική λύση η αν ακόμη ένας γιατρός αποκαταστασης (φυσιατρος) θα με βοηθούσε να κάνω την καθημερινοτητα μου καλύτερη. Επιπλέον εαν υπάρχει πιθανότητα οι  πόνοι να υποχωρήσουν με τα χρόνια. Ευχαριστώ."


Την απάντηση μας έδωσε ο κ.  Ευάγγελος Κατσαρός, Νευρολόγος, διευθυντής της Πρότυπης Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Μετροπόλιταν:


Ευάγγελος Κατσαρός


Ο τρόπος που περιγράφετε την αρχική εγκατάσταση των συμπτωμάτων μοιάζει να είναι αιφνίδιος και να προέρχεται από μηχανικού τύπου επίδραση στην περιοχή του νευρικού συστήματοςπου έχει πληγεί. Αυτό δεν συμφωνεί με την παρουσία φλεγμονής και μάλιστα ενδομυελικής (= μέσα στο μυελό), ενώ θα μπορούσε να δικαιολογεί ταυτόχρονα όλα σχεδόν τα συμπτώματα.Άρα με βάση την περιγραφή σας, δημιουργείται ένα βασικό ερώτημα πουσχετίζεται με τη διάγνωση: Μήπως υπήρχε κάτι πρίν και εμφανίστηκε με την απότομη κίνηση που έκανε το χέρι τότε πρό διετίας, ή μήπως η αρχική μηχανική βλάβη των νεύρων και του μυελού στην περιοχή αυτή δημιούργησε μόνιμα αποτελέσματα λόγω τραυματισμού και όχι λόγω φλεγμονής? Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει έστω και τώρα να γίνουν μερικές επιπρόσθετες εξετάσεις όπως η οσφυονωτιαία παρακέντηση για να ελεγχθεί η ό,ποια φλεγμονή υπάρχει καθώς και απεικονιστικές και λειτουργικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά και ηλεκρομυογράφημα-νευρογράφημα.Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιό ξεκάθαρο με ποιό είδος βλάβης και ποιας έκτασης βλάβη έχει να κάνει ο γιατρός και έτσι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.Ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει θεραπευτική παρέμβαση, θα γνωρίζει ο γιατρός (και κατ'επέκταση κι εσείς) τι να κάνετε από εδώ και πέρα και οποιαδήποτε άλλη πρόγνωση. Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι το νευρικό σύστημα, όταν πληγεί, αποκαθίσταται με αργούς ρυθμούς και αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες θεραπείες. Όσον αφορά τη χειρουργική επέμβαση που αναφέρατε, αυτή αφορά πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση που θα γίνει από το νευροχειρουργό αφου θα έχει από πρίν πλήρη εικόνα με τι έχει να κάνει. Σε σας δεν διαφαίνεται  πιθανή μια επέμβαση, αλλά και πάλι παρουσιάζεται η ανάγκη να διερευνηθεί πληρέστερα η περίπτωσή σας Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X