Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές;
Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές; thumbnail

Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές;

Μια πολύ συχνή ερώτηση που απασχολεί πολλές γυναίκες είναι η εξής: 


"Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές;"


Οι επιστήμονες της γονιμότητας έκαναν πρόσφατα μια πολύ σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του φαινομένου των επαναλαμβανόμενων αποβολών που παρατηρείται σε κάποιες γυναίκες.


Σήμερα εκτιμάται ότι πάνω από μία  στις 7 κυήσεις θα καταλήξει σε αποβολή. Για πολλές από τις γυναίκες που αποβάλουν μπορεί η επόμενη απόπειρα για τεκνοποίηση να είναι επιτυχημένη, αλλά φαίνεται ότι η επιστημονική κοινότητα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των γυναικών που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, δηλαδή 2, ή 3 στη σειρά. Στο Ηνωμένο βασίλειο το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων αποβολών παρατηρείται σε μια στις 100 γυναίκες και σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί υψηλά επίπεδα ψυχικής δυσφορία και άγχους. Μέχρι στιγμής, εάν οι εξετάσεις αίματος δεν αναδείξουν κάποια αιτία, οι ιατροί δε χορηγούν καμία θεραπεία, γεγονός που οι γυναίκες δυσκολεύονται να αποδεχτούν.


Ο επιστημονικός διάλογος έχει επικεντρωθεί στα ΝΚ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εμφανίζονται σε υψηλότερα επίπεδα στη μήτρα κάποιων γυναικών που αποβάλουν. Για το λόγο αυτό υπήρχε η πρόταση από κάποιους να χορηγούνται στεροειδή στις γυναίκες αυτές, αλλά από τη μία ο μηχανισμός με τον οποίο τα κύτταρα προκαλούν αποβολή δεν έχει ξεκαθαριστεί και από την άλλη ήταν ήδη γνωστό ότι τα κύτταρα αυτά βοηθούν την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόταση  να μην εξεταστεί ποτέ εκτενώς σε κλινικές δοκιμές. 


Σε μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αναφέρεται πως οι ερευνητές πλέον πιστεύουν ότι τα ΝΚ κύτταρα είναι δείκτης ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στα τοιχώματα της μήτρας. Οι εξετάσεις που έκαναν έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα στεροειδών από μόνα τους καθιστούν τη μήτρα λιγότερο φιλόξενη για το έμβρυο και καταστρέφουν τα μέσα που διαθέτει για τη θρέψη και την εμφύτευση του. Μετά από χρόνια λοιπόν επιστημονικών αντιπαραθέσεων φαίνεται πως οι επιστήμονες έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατανόηση του φαινομένου των επαναλαμβανόμενων αποβολών.


Οι ερευνητές βρήκαν ότι μία στις τρεις γυναίκες στο Ηνωμένο βασίλειο είχε υψηλά επίπεδα ΝΚ- κυττάρων και πρότειναν τη συμμετοχή τους σε κλινική δοκιμή, για να εξεταστεί το κατά πόσο η λήψη στεροειδών θα τις βοηθήσει. Τονίζουν όμως ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν την εν λόγω αγωγή από μόνες τους ακριβώς επειδή η λήψη μεγαλύτερης δόσης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή. 


Επίσης, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα στεροειδή δεν πρέπει να δίνονται σε όλες τις γυναίκες που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, εάν πρώτα δε διευκρινιστεί ότι αυτό είναι το πρόβλημα. 


Οι ειδικοί σημειώνουν πως η κατανόηση του τι συμβαίνει σε μια αποβολή συνιστά μια πολύ σημαντική επιστημονική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων αποβολών.


Πηγή : bbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X