Αρχική / Ψυχολογία / Σχιζοφρένεια: Οι ψευδαισθήσεις και άλλα συμπτώματά της
Σχιζοφρένεια: Οι ψευδαισθήσεις και άλλα συμπτώματά της thumbnail

Σχιζοφρένεια: Οι ψευδαισθήσεις και άλλα συμπτώματά της

Με μία πρώτη ματιά, η σχιζοφρένεια μπορεί να φαίνεται σαν ένα μεγάλο πάζλ. Τα αίτια της είναι ακόμη αβέβαια ενώ τα συμπτώματά της ποικίλλουν.Εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικίες από 16 έως 30 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι επηρεάζει ένα άτομο στα εκατό, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νεολαία. Αλλά εάν είναι πάζλ, σημαίνει ότι σιγά-σιγά λύνεται. Νέα κομμάτια μπαίνουν συνεχώς στη θέση τους. Δείτε, στη συνέχεια, τι έχουμε μάθει για τα συμπτώματά της.


Από την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Ομάδας Κλίμακα. 


Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας


Η σχιζοφρένεια ξεκινά συνήθως με αργό ρυθμό. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά, συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή, μπορεί να θεωρούνται μάλλον περισσότερο απίστευτα – παράξενα παρά σοβαρά.
Στα αρχικά στάδια, τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι χάνουν την ικανότητα να χαλαρώνουν, να συγκεντρώνονται ή να κοιμούνται. Μπορεί να απομακρύνουν από τη ζωή τους ακόμα και τους παλιούς τους φίλους. Αρχίζουν να έχουν προβλήματα με τις σπουδές ή την εργασία αλλά και με την προσωπική τους εμφάνιση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα επεισόδια, όπου μιλούν με δυσνόητο τρόπο ή/και αρχίζουν να έχουν ασυνήθιστες αντιλήψεις.


Μετά την εμφάνισή της για πρώτη φορά, η σχιζοφρένεια τείνει να επανεμφανίζεται σε κύκλους υφέσεων και υποτροπών.
Όταν βρίσκεται σε ύφεση, ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να φαίνεται σχετικά ανεπηρέαστο από τα συμπτώματα και να μπορεί να λειτουργεί σε περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητικά στη του καθημερινή ζωή. Όμως η φάση της υποτροπής, είναι μία διαφορετική ιστορία. Τα άτομα με σχιζοφρένεια ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ένα ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:  • Παραισθήσεις ή/και ψευδαισθήσεις

  • Έλλειψη κινήτρων

  • Κοινωνική απόσυρση

  • Διαταραχές στη σκέψη


Οι παραισθήσεις είναι ψευδείς πεποιθήσεις που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα. Τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι κάποιος τους κατασκοπεύει, ακούγοντας τις σκέψεις τους ή τοποθετώντας σκέψεις στο μυαλό τους.
Οι ψευδαισθήσεις συχνότερα συνίστανται στο να ακούνε φωνές που σχολιάζουν τη συμπεριφορά, είναι προσβλητικές ή δίνουν εντολές. Λιγότερο συχνά, μπορεί να βλέπουν ή να αισθάνονται πράγματα που δεν υπάρχουν.
Η αποδιοργανωμένη σκέψη κάνει μερικούς ανθρώπους με σχιζοφρένεια να αισθάνονται μπερδεμένοι. Στη συνομιλία, μπορεί να πηδούν ασύνδετα από το ένα θέμα στο άλλο. Τα αισθήματα αυτά, συχνά , μπορεί να συνοδεύονται από κατάθλιψη και άγχος.
Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά. Ένας ειδικός είναι απαραίτητος για να κάνει τη διάγνωση, ειδικά καθώς δεν υπάρχουν ειδικά διαγνωστικά τεστ.


Θεωρίες για τα αίτια της σχιζοφρένειας


Γνωρίζουμε ότι η σχιζοφρένεια είναι μία βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου. Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σημαντικών κληρονομικών παραγόντων. Πολλοί ερευνητές αναζητούν τα γενετικά αίτια της σχιζοφρένειας που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Η επικράτηση της θεωρίας αυτής μπορεί να είναι πιθανή καθώς έχουν βρεθεί γονίδια που μεταβιβάζουν πολύπλοκες ασθένειες.
Τα χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας, καθώς και η τάση της να υποχωρεί και να επανέρχεται κυκλικά, την καθιστά παρόμοια με τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει προσφέρει ορισμένες πρόσφατες ενδείξεις για τα αίτια της σχιζοφρένειας.
Η απεικόνιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών καταδεικνύει ότι το τμήμα του εγκεφάλου που διέπει την σκέψη και τις υψηλότερες νοητικές λειτουργίες συμπεριφέρεται μη φυσιολογικά στα άτομα με σχιζοφρένεια.
Η μαγνητική τομογραφία, έχει καταδείξει ότι η ίδια περιοχή του εγκεφάλου, κάποιων ατόμων με σχιζοφρένεια, φαίνεται να είτε να εμφανίζει αλλοιώσεις είτε να μην έχει αναπτυχθεί κανονικά.
Η αξονική τομογραφία έχει καταδείξει ότι τα διαστήματα του εγκεφάλου που εμπεριέχουν υγρό είναι μεγαλύτερα στα άτομα με σχιζοφρένεια από τα αντίστοιχα των ατόμων χωρίς τη νόσο.
Ακόμη και οι θεραπείες που χρησιμοποιούν σήμερα οι ειδικοί ιατροί δίνουν στοιχεία που είναι απαραίτητα για να συνδεθούν τα κομμάτια του πάζλ. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα με σχιζοφρένεια ανταποκρίνονται καλά στη χορήγηση φαρμάκων που παρεμβαίνουν στην σωματική παραγωγή του βιοχημικού στοιχείου του εγκεφάλου ντοπαμίνη. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους ερευνητές να υποθέσουν ότι είτε η υπερβολική παραγωγή ντοπαμίνης είτε η υπερβολική ευαισθησία σε αυτή, σχετίζεται με την ασθένεια.


Οι θεραπείες


Έχει βρεθεί ότι ένας αριθμός φαρμάκων συμβάλλει στην αποκατάσταση των βιοχημικών ανισορροπιών κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα σε πολλούς ανθρώπους με σχιζοφρένεια.
Τα φάρμακα αυτά, μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των ψευδαισθήσεων και των παραισθήσεων και να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνεκτικής σκέψης. Αλλά συνήθως έχουν σοβαρές παρενέργειες που συμβάλλουν στη μη συμμόρφωση του ασθενούς με τη φαρμακευτική αγωγή και στην πιθανότητα υποτροπής.
Είναι δυνατή η ψυχοθεραπεία ατόμων, ομάδων ή οικογενειών και μπορεί να σημαίνει πολλά τόσο για τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια όσο και για τους οικείους τους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει κατανόηση, επιβεβαίωση, ενσυναίσθηση και προτάσεις για το χειρισμό των συναισθηματικών πτυχών της διαταραχής καθώς και για τη βίωση λιγότερο επώδυνων καταστάσεων.
Η οικογένεια μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να μάθουν για την ασθένεια. Μπορεί επίσης να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μπορούν μαζί να βρουν τρόπους στήριξης των ατόμων με σχιζοφρένεια και να παράσχουν ένα οικογενειακό περιβάλλον που να ενθαρρύνει την επικοινωνία.


Το μέλλον


Με την κατάλληλη και βελτιωμένη φαρμακευτική αγωγή, την εκτεταμένη υποστήριξη από την κοινότητα (κυρίως στο θέμα της στέγασης) και την εξειδικευμένη ψυχοθεραπεία, πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια θα μπορούν να λειτουργούν μέσα στην κοινότητα. Με αυτές τις πηγές άντλησης στήριξης πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια θα μπορούν να διαβιούν ανεξάρτητα, να εργάζονται και να απολαμβάνουν την οικογένεια τους και τους φίλους τους.
Η αναζήτηση της θεραπείας συνεχίζεται με την ελπίδα για επιτυχία να αυξάνεται καθημερινά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X