Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Καρκίνος μήτρας και ωοθηκών: Προλάβετε πριν πάθετε
Καρκίνος μήτρας και ωοθηκών: Προλάβετε πριν πάθετε thumbnail

Καρκίνος μήτρας και ωοθηκών: Προλάβετε πριν πάθετε

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, Μαιευτήρας- γυναικολόγος


ειδικευμένος στη Γυναικολογία-Ενδοκρινολογία


 


Ο καρκίνος των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της γυναίκας σήμερα(μετά τον καρκίνο του μαστού). Άσχετα όμως με το τι πιστεύουν οι γυναίκες,η βασικότερη αιτία θανάτου είναι τα εγκεφαλικά-αγγειακά επεισόδια και η καλύτερη θεραπεία για τον γυναικολογικό καρκίνο δεν είναι ούτε η ακτινοβολία ούτε τα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά η πρόληψη.


Η πρόληψη σήμερα έχει σκοπό την αντιμετώπιση του καρκίνου σε τοπικό κυτταρικό επίπεδο και όχι ως γενικευμένης νόσου. Ευτυχώς στη σημερινή εποχή τα διαγνωστικά μέσα έχουν τόσο εξελιχθεί ώστε η διάγνωση να γίνεται με την εμφάνιση των πρώτων καρκινικών  κυττάρων.


Συγκεκριμένα:


*Το γνωστό pap-test έχει εξελιχθεί  τόσο ώστε με τη βοήθεια του υπολογιστή να ελέγχονται χιλιάδες περισσότερα κύτταρα απ όσα με γυμνό μάτι(pap net).


*Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία πάντα με σκιαγραφικό, μας παρέχουν εικόνες απίστευτης ευκρίνειας και με  ελάχιστη  ακτινοβολία.


*Ο υπέρηχος, τριδιάστατος πλέον,  έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που διαγιγνώσκει καρκίνους που ξεφεύγουν από τα άλλα διαγνωστικά μέσα.


Στο μυαλό κάθε γυναίκας σήμερα πρέπει να υπάρχει το «προλαμβάνειν» και η ετήσια επίσκεψη στο γιατρό (ακόμη και χωρίς κανένα σύμπτωμα) είναι απολύτως απαραίτητη.


Οι ειδικές εξετάσεις


Όσον αφορά τον καρκίνο της μήτρας (η φύση προειδοποιεί)πρέπει να ελέγχεται κάθε αιμορραγία εκτός  ημερών περιόδου και ακόμη περισσότερο σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο έλεγχος γίνεται υπερηχογραφικά, με εξειδικευμένους υπερήχους, οπτικά, με την μέθοδο της υστεροσκόπησης και ιστολογικά με την μέθοδο της απόξεσης.


Επίσης, κάθε απότομη αύξηση καλοήθων όγκων μήτρας (π.χ.ινομυώματα) πρέπει να ελέγχεται  σχολαστικά από τον  θεράποντα ιατρό (υπέρηχος-Doppler- καρκινικοί δείκτες κ.α) και, αν θεωρεί σκόπιμο, να  αφαιρούνται.


Όσον αφορά τις ωοθήκες, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, επειδή είναι  όργανα ενδοκοιλιακά, μικρά σε όγκο και η κλινική διάγνωση-ιδίως σε υπέρβαρες γυναίκες είναι δύσκολη.  Επίσης ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πιο επιθετικός από τον καρκίνο της μήτρας και κάνει ευκολότερα μεταστάσεις λόγω των πολλών γειτονικών οργάνων με αποτέλεσμα  τα ποσοστά επιβίωσης να είναι πολύ μικρότερα του καρκίνου της μήτρας. Έτσι έχουν αναπτυχθεί πιο εξειδικευμένα τεστ αίματος(OVA-1USA), τα οποία μπορούν μέχρι και με 90% ακρίβεια να διαγνώσουν ύποπτους ωοθηκικούς όγκους εκτός από τις γνωστές εξετάσεις-υπερηχογράφημα(Cat scan,μαγνητική τομογραφία, καρκινικοί δείκτες κ.α).


Τέλος έχει πλέον διαπιστωθεί ότι υπάρχει και γονιδιακή διάγνωση της προδιάθεσης του ατόμου για καρκίνο ωοθηκών κληρονομούμενο από τους γονείς τους  γονίδια BRCAI-BRACAΙΙ), αλλά όλα αυτά πρέπει να  αξιολογηθούν από  ειδικούς παθολόγους-γενετιστές για να αποφύγουμε λάθος διαγνώσεις και αποφάσεις. 


Τελειώνοντας, πιστεύουμε ότι ώσπου να ανακαλυφθεί  το φάρμακο του καρκίνου πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην τελειοποίηση των διαγνωστικών μεθόδων και στην πρόωρη διάγνωση της νόσου για να υπάρχει  καλύτερη και γρηγορότερη θεραπεία.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X