Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / 6 αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μετά τα 40
6 αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μετά τα 40 thumbnail

6 αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μετά τα 40

 


Πάχυνα και δεν μπορώ να αδυνατίσω τόσο εύκολα όσο τα προηγούμενα χρόνια. Το δέρμα μου νομίζω ότι είναι πιο θαμπό. Έχω πρόβλημα με τον θυρεοειδή μου.Τι συμβαίνει και μετά τα 40 αλλάζει το σώμα μας;


 


Απώλεια μυϊκής μάζας


Με την αύξηση της ηλικίας, όλοι οι άνθρωποι χάνουν μυϊκό ιστό. Η απώλεια είναι περίπου 250 gr το χρόνο. Αυτό σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του μεταβολισμού του οργανισμού, υπό την επήρεια των ορμονικών μεταβολών, έχει σαν συνέπεια την αύξηση του βάρους. Ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες και έτσι, προκειμένου να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποφευχθεί η συσσώρευση κιλών, καλό είναι οι γυναίκες να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες ημερησίως μιας και οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι πλέον μικρότερες.


Απώλεια οστικής μάζας


Δυστυχώς, με την αύξηση της ηλικίας και κάτω από την επίδραση των ορμονικών μεταβολών που φυσιολογικά συμβαίνουν στη γυναίκα, το σώμα χάνει την ικανότητά του να προσλαμβάνει ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και να τις αξιοποιεί στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Μετά την ηλικία των 35 ετών το σώμα έχει απώλεια της τάξης του 1% της οστικής του μάζας κάθε χρόνο. Ισως χρειαστεί ο γιατρός να συστήσει τη λήψη ασβεστίου. Οι γυναίκες όμως μπορούν να δυναμώσουν τα οστά τους με την καθημερινή άσκηση. Ιδίως με την εφαρμογή βάρους (ασκήσεις άρσης βαρών), μπορούν να προλάβουν την εξελικτική απώλεια της οστικής μάζας η οποία οδηγεί σε οστεοπόρωση.


Καρκίνος του μαστού


Μετά τα 30 υπάρχει οξεία αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου του στήθους. Παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση των ποσοστών μεταξύ 45-50, αλλά και πάλι αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά γυναικών που διαγιγνώσκονται με τη νόσο σ’αυτή τη δεκαετία. Η ψηλάφηση συμπαγούς μάζας στο στήθος, η εισολκή των θηλών, η ρίκνωση του δέρματος του μαστού (φλοιός πορτοκαλιού) ή άλλες δερματικές αλλοιώσεις αποτελούν ενδείξεις νόσου. Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί την παρακολούθησή της από το γυναικολόγο. Η ψηλάφηση των μαστών και η πραγματοποίηση μαστογραφίας σύμφωνα με τη συχνότητα που θα συστήσει ο γιατρός είναι υψίστης σημασίας. Ανάλογα δεν θα πρέπει να παραμελείται και η τακτική πραγματοποίηση του test pap.


Κλιμακτήριος


Η κλιμακτήριος ξεκινά σταδιακά και μπορεί στο μέσο ή στα τέλη της 4ης δεκαετίας της ζωής να εμφανιστεί με πολύ διακριτικά συμπτώματα. Χαρακτηριστική είναι η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και κατ’επέκταση η διαταραχή των επιπέδων και άλλων ορμονών στο σώμα μας. Το σημαντικότερο σύμπτωμα της κλιμακτηρίου είναι η ακανόνιστη έμμηνος ρύση.  Αυτό το σύμπτωμα συμβαίνει στο 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια 4 χρόνων πριν την εμμηνόπαυση. Αποτέλεσμα αυτών των «φυσιολογικών» ορμονικών διαταραχών είναι διαταραχές στον ύπνο, εξάψεις και ευερεθιστότητα. Η περίοδος αυτή οδηγεί σταδιακά και στη μείωση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης, κάτι που πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να αποδεχθούν.


Ορμονικές διαταραχές


Όπως το σώμα μας υπόκειται σε ποικίλες αλλαγές, έτσι και πολλοί αδένες στο σώμα της γυναίκας τροποποιούν τη λειτουργία τους. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα όργανα που επηρεάζεται είτε υπολειτουργώντας είτε υπερλειτουργώντας με αποτέλεσμα προβλήματα όπως η αύξηση ή η απώλεια βάρους, η δυσφορία στο κρύο ή τη ζέστη και εναλλαγή δυσκοιλιότητας – διάρροιας. Αντίστοιχα το πάγκρεας μειώνει την ικανότητά του μεταβολισμού της ινσουλίνης με αποτέλεσμα αρκετές φορές να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.


Αλλαγές στο δέρμα


Στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια οιστρογόνων παίζει σημαντικό ρόλο σ’αυτές τις αλλαγές. Αποτέλεσμα είναι η απώλεια  του κολλαγόνου και η μείωση του πάχους του δέρματος. Μικρές ρυτίδες ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται σε αυτή την ηλικία. Και αυτές οι εμφανείς αλλαγές δεν γίνονται ιδιαίτερα εύκολα αποδεκτές από τις γυναίκες με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε θεραπείες υποκατάστασης με οιστρογόνα και άλλες επεμβατικές παρεμβάσεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X