Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Τι σχέση έχει η χρήση αναβολικών με την ομοφυλοφιλία;
Τι σχέση έχει η χρήση αναβολικών με την ομοφυλοφιλία;  thumbnail

Τι σχέση έχει η χρήση αναβολικών με την ομοφυλοφιλία;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η χρήση αναβολικών


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι έφηβοι είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν χρήση αναβολικών στεροειδών για την αύξηση της μυϊκής τους μάζας, καθώς και να προσλάβουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες των ουσιών αυτών, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης  Δαλαμαρίνης, Βιολόγος,  επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  Αθηνών www.andrologia.gr


Τα ευρήματα της μελέτης όμως, δεν ξεκαθαρίζουν εάν, στην ομάδα αυτή των ομοφυλόφιλων και των ετεροφυλόφιλων, οι νεαροί άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που οφείλονται στη χρήση των αναβολικών ουσιών. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα γιατί οι νέοι αυτοί κάνουν περισσότερη χρήση στεροειδών, αν και οι ερευνητές υποθέτουν πως σχετίζεται με την προσπάθεια τους να είναι πιο ελκυστικοί, ή και πιο δυνατοί, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους σε περίπτωση εκφοβισμού.  


Όπως και να έχει όμως, η χρήση στεροειδών είναι πολύ επικίνδυνη και έρχεται να προστεθεί στους άλλους κινδύνους που ταλανίζουν τους αμφιφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους νέους, οι οποίοι σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την κατάχρηση ουσιών και την κατάθλιψη.


Η μελέτη, η οποία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τις 3 Φεβρουαρίου και μέσα στο Μάρτιο θα δημοσιευτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, εξέτασε πάνω από17.000 αγόρια ηλικίας 14-18 που ζούσαν σε14 πόλεις των ΗΠΑ. Το 4%των συμμετεχόντων δήλωσε ομοφυλόφιλο, ή αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό.


Από τους ετεροφυλόφιλους, το 4%δήλωσε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ στεροειδή και λιγότερο από το 1% ανέφερε ότι έκανε χρήση περισσότερες από  40 φορές.


Από τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους το 21% δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει στεροειδή και το 4% ανέφερε χρήση που ξεπερνούσε τις 40 φορές.


Οι ερευνητές, βέβαια, δε γνωρίζουν ούτε τους λόγους της χρήσης, ούτε εάν οι έφηβοι λένε την αλήθεια, ενώ επίσης δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια το επίπεδο του κινδύνου στον οποίο εκτίθενται.


Κάποιοι ειδικοί, ωστόσο,  επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για ουσίες υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι οι αμφεταμίνες και η ηρωίνη. Όπως μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ακόμα και η επικινδυνότητα του καπνού είναι πιο τεκμηριωμένη. Εάν όμως, η χρήση των ουσιών αυτών είναι συχνή, σε υψηλή δοσολογία και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να ταξινομηθούν ως θανατηφόρες.


Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η χρήση στεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα που περιλαμβάνουν την αύξηση των μαστών στους άνδρες, τη συρρίκνωση των όρχεων, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα ηπατικά νοσήματα και την επιθετικότητα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι έφηβοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξωτερική τους εμφάνιση, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους και μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα στεροειδή ως ένα ακραίο τρόπο για να αποκτήσουν μια πιο ελκυστική εμφάνιση. Η μελέτη βέβαια δε διευκρίνισε πόσοι από τους μη ετεροφυλόφιλους νέους είχαν αποκαλύψει το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και είχαν επίγνωση της ευρύτερης κουλτούρας που σχετίζεται με αυτόν.


Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κάποιοι από τους νέους αυτούς να χρησιμοποιούν στεροειδή για να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη, έτσι ώστε να μπορούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Η ερευνητική διαδικασία έχει ήδη δείξει ότι οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι νέοι είναι πιο ανασφαλείς και έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν αποδέκτες εκφοβισμού.


Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, το ερευνητικό ενδιαφέρον να στραφεί προς την εύρεση τρόπων για τον εντοπισμό των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων νέων και την εισαγωγή τους σε ειδικά προγράμματα πρόληψης.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X