Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Άνδρας: Από ποια ηλικία ξεκινά το σεξ ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;
Άνδρας: Από ποια ηλικία ξεκινά το σεξ ποια προβλήματα αντιμετωπίζει; thumbnail

Άνδρας: Από ποια ηλικία ξεκινά το σεξ ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες


Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από τον Καναδά, δείχνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Τόσο οι νεαροί ενήλικές, όσο και οι έφηβοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σεξουαλική τους λειτουργία.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 


Οι ερευνητές ρώτησαν 114 αγόρια και 144 κορίτσια ηλικίας 16-21 ετών, σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια για τη διερεύνηση της σεξουαλικής λειτουργίας στο σύνολό της. Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνονταν ερωτήσεις σχετικά με τη στυτική λειτουργία, την εκσπερμάτιση και τη σεξουαλική επιθυμία. Από τα 411 άτομα που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια,  στη μελέτη συμμετείχαν μόνο τα αγόρια και τα κορίτσια που ήταν σεξουαλικά ενεργά. 


Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγάλη σεξουαλική εμπειρία, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι ήταν ετεροφυλόφιλοι και είχαν σταθερή σχέση. Οι μισοί δήλωσαν ότι έχουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και το 50% περίπου ανέφερε δυσφορία, εξαιτίας του προβλήματος αυτού. Το φύλο δε βρέθηκε να επηρεάζει σημαντικά τη συχνότητα αναφοράς των σεξουαλικών προβλημάτων.


Είναι προφανές, λοιπόν, από τα ευρήματα της μελέτης, ότι πολλοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους δραστηριότητα, τα οποία πολύ συχνά τους προκαλούν δυσφορία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τη σεξουαλική υγεία στον πληθυσμό των εφήβων επικεντρώνονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μη προγραμματισμένες κυήσεις, με αποτέλεσμα να είναι γνωστά πολύ λίγα πράγματα σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα των εφήβων. Είναι πολύ σημαντικό οι ειδικοί να παρέχουν στους εφήβους πληροφορίες και συμβουλές  προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας τους, σχετικά με την αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων.


Ο μέσος όρος των συντρόφων που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν 5 και οι περισσότεροι ξεκίνησαν να είναι σεξουαλικά ενεργοί στην ηλικία των 16.


Σεξουαλικά προβλήματα ανέφερε το 53% των αγοριών και το 43% των κοριτσιών. Πιο συγκεκριμένα, το 16% των αγοριών ανέφερε μέτρια, ή σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και το 24% ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Από την πλευρά των κοριτσιών, τα πιο συχνά προβλήματα ήταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η δυσκολία επίτευξης οργασμού. Η δυσκολία επίτευξης οργασμού ήταν πιο συχνή στις ηλικίες 16-17, σε σχέση με τις ηλικίες 20-21.


Οι ερευνητές μάλιστα, σημειώνουν ότι για πολλούς ενήλικες που έχουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει στην εφηβεία. Τα πολιτισμικά εμπόδια ωστόσο, καθώς και η κακή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και κηδεμόνων αφήνουν τους εφήβους χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με το πώς να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι τα αγόρια και τα κορίτσια ανέφεραν την ίδια συχνότητα προβλημάτων, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων, οι γυναίκες είναι αυτές που αναφέρουν πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα. Στο σημείο αυτό, είναι πολύ πιθανό να παίζει κάποιο ρόλο ο τρόπος κοινωνικοποίησης των ανδρών και των γυναικών. Φαίνεται ότι υπάρχει μια σχεδόν καθολική, οικουμενική συναίνεση που δίνει στον άνδρα μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία, και περισσότερα δικαιώματα σεξουαλικού καθορισμού. Ταυτόχρονα όμως,  οι άνδρες είναι αυτοί που αναφέρουν σημαντική πίεση από τις προσδοκίες για τη σεξουαλική τους επίδοση. Είναι πολύ πιθανό η φυλετικά διαχωρισμένη κοινωνικοποίηση να έχει μεγαλύτερη επίδραση στους εφήβους, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X