Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Μπορεί το άγχος να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο;
Μπορεί το άγχος να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο; thumbnail

Ναταλία, 25 ετών

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ναταλία Δ. Είμαι πολύ αγχωμένη και δεν ξέρω τι να κάνω. Έπρεπε να είχα δει περίοδο στις 21/05 και δεν έχω δει ακόμη. Έχω άγχος γιατί δεν είχα πότε ξανά στην ζωή μου καθυστέρηση. Επίσης, συνήθως φουσκώνει το στήθος μου μια βδομάδα πριν δω περίοδο, ενώ αυτό τον μήνα δεν είχε φουσκώσει καθόλου και σήμερα μετά από μια μέρα καθυστέρηση ξεκίνησε να φουσκώνει να πονάει και να έχω φαγούρες. Επίσης 4 μέρες πριν δω κανονικά περίοδο είχα πολλά πονάκια κάτω χαμηλά στην κοιλιά μου επί 2 μέρες σχεδόν ασταμάτητα. Ακόμα έχει σκληρύνει και φουσκώσει λίγο η κοιλιά μου. Τι μπορεί να σημαίνει; Μπορεί να μην είναι τίποτα και απλά να είναι από το άγχος;

Απαντάει ο γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

Κάθε γυναίκα που έχει καθυστέρηση αρκετές ημέρες στην περίοδό της και βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, θα πρέπει κανονικά να κάνει ένα τεστ κύησης. Τα τεστ αυτά μπορείς να τα προμηθευτείς από οποιοδήποτε φαρμακείο και είναι πολύ αξιόπιστα.


Έτσι λοιπόν, αν το τεστ βγει θετικό θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον  γυναικολόγο σου.


Εφόσον, το τεστ είναι αρνητικό, θα πρέπει να περιμένεις λίγες ημέρες να έρθει η περίοδος σου. Είναι πολύ συχνό ειδικά σε νέες κοπέλες να μην είναι τελείως σταθερός ο εμμηνορρυσιακός τους κύκλος ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται αρκετά αργότερα από ότι θα περίμεναν κανονικά. Παρόλα αυτά θα παρακολουθείς την περίοδό σου και αν συνεχίσει να είναι άστατη, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου. Καταστάσεις όπως έντονο άγχος, απώλεια βάρους και έντονη άσκηση έχουν συσχετιστεί με διαταραχές της περιόδου.


Σε κάθε περίπτωση εάν έχεις την οποιαδήποτε ανησυχία θα πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σε κατευθύνει κατάλληλα για κατά πόσο χρειάζεται να κάνεις κάποιες εξετάσεις (π.χ. γυναικολογικό υπερηχογράφημα, εξετάσεις αίματος κτλ).

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X