Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ο ευνουχισμένος άνδρας: Τα χαρακτηριστικά του και πότε επιτίθεται στη γυναίκα
Ο ευνουχισμένος άνδρας: Τα χαρακτηριστικά του και πότε επιτίθεται στη γυναίκα thumbnail

Ο ευνουχισμένος άνδρας: Τα χαρακτηριστικά του και πότε επιτίθεται στη γυναίκα

Οι γυναίκες συχνά, δεν καταλαβαίνουν την ψυχολογία των ανδρών και σπάνια περνάει από το μυαλό τους ότι και οι άνδρες μπορεί να είναι ευάλωτοι.


Από την ψυχολόγο, Λιάνα Καλλιέρου 


Οι άνδρες δεν είναι αλάνθαστοι. Αλλά παρασύρονται συ­χνά από την πίεση του φαλλού τους, τρομοκρατούνται από το φύβο της απώλειας της ρώμης τους και παρασύρονται συ­χνά σε ακραίες συμπεριφορές, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την εικόνα του «ενεργού» τους πέους.


0 Eugene Monick, γράφει ότι: «η αντίδραση της γυναί­κας να κατανοήσει τον άνδρα, μπορεί να βασίζεται στην επιθυμία της να τον ευνουχίσει, παρασυρμένη από τη λαν­θασμένη εικόνα του τέλειου αρσενικού».


0 φόβος του ευνουχισμού του αγοριού επαναλαμβάνεται και στον ενήλικο άνδρα.


Παραδείγματα ευνουχισμού είναι:  • Όταν μια μητέρα αισθάνεται ανασφαλής για τη δύναμη της σεξουαλικύτητάς της, μπορεί να κρατήσει τον γιο της δέσμιο για τον εαυτό της και συναισθηματικά εξαρτημέ­νο, ώστε να αισθανθεί η ίδια σημαντική.

  • Όταν μια μητέρα αισθάνεται τη ζωή της μίζερη και ανί­κανη να τη βελτιώσει, τότε καταστρέφει κάθε δικαίωμα του γιου της για ευτυχία και ελευθερία.

  • Όταν μια μητέρα είναι εξαρτώμενη από τον γιο της, δε θα μπορέσει να τον αγαπήσει ελεύθερα και θα αναπτύξει μια εχθρύτητα και μια μνησικακία εναντίον του, που θα την κινητοποιήσει ασυναίσθητα για να τον καταστρέψει.


 


Από την άλλη μεριά:


Όταν ενός νέου καταπιέζεται η ανεξαρτησία από τη σχέση με τη μητέρα του, τότε αντιδρά με νευρωτικές συμπερι­φορές εναντίον της, γιατί τον έχει ισόβια αιχμαλωτίσει, τον έχει στην κυριολεξία ευνουχίσει. Αν ο νέος άνδρας πέ­ σει σε αυτό τον φαύλο κύκλο, μπορεί ή να καταστρέψει τη μητέρα του ή να δημιουργήσει αυτή την αρρωστημένη σχέση με μια άλλη γυναίκα.  • 0 νέος άνδρας που παραμένει κατά την εφηβεία απόλυτα υπάκουος και φερέφωνο της μητέρας του, αναπόφευκτα αυτοευνουχίζεται.

  • Το νέο αγόρι που παρουσιάζεται σαν το καλό παιδί, αν δεν εναρμονιστεί με την κτητικότητα της μητέρας του και απαιτήσει τη φαλλική του ταυτότητα, δημιουργεί μέσα του ενοχές που είναι ανταγωνιστικές με την έννοια του καλού παιδιού και εκφράζονται με οργή και αυτοκατα­στροφή.


Η ανδρική οργή


Η ανδρική οργή είναι η φαλλική ενέργεια που ξεσπάει όταν προσβάλλεται η ευαισθησία του άνδρα για το φαλλό του και εκφράζεται συχνά με στενοχώρια ή ανησυχία ή κατάθλιψη ή κακή διάθεση, κακεντρέχεια και θυμό. Κανένας άνδρας δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του, όταν υποτιμηθούν οι σεξουαλικές του δυνατότητες, παρ’ όλη την ευγένεια, την πειθαρχία και τη μόρφωσή του.


0 Eugene Monick αναρωτιέται, «αν η ανδρική οργή είναι ένας αρσενικός παραλογισμός ή ένας ασυνείδητος ψυχικός φόβος για το απαγορευμένο και εκφοβιστικό θηλυκό στοι­χείο που βιώνει μέσα του και εκφράζεται σαν συναίσθημα. Το στοιχείο αυτό δεν το δέχεται σαν φυσικό στοιχείο της διττότητας του ανθρώπου, αλλά το περιορίζει μόνο στη θη­λυκότητα της γυναίκας».


Η φροϋδική ψυχαναλύτρια Karen Homey στο σύγγραμ­μά της «The Dread of Women», στο έντυπο Feminine Pschychology, έγραψε ότι: «Η αρχική αιτία της οργής του άνδρα για τη γυναίκα είναι η απαγόρευση από πολύ νωρίς της μάνας προς το μικρό αγόρι να χαϊδέψει το πέος του, στε­ ρώντας του έτσι, την ευχαρίστηση να ανακαλύψει μέσα από τον ερεθισμό του, την ηδονή. Όταν το αγόρι ανακαλύψει τη διέγερση, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανακάλυψης της αρρενωπότητάς του».


Αυτή η μικρή εξερεύνηση του αγοριού, αν δεν έχει θετική αντιμετώπιση από το περιβάλλον του και απαγορευθεί από τη μητέρα, μπορεί να γίνει αργότερα αιτία προσκόλλησης στον παιδικό του εαυτό και να δημιουργήσει μια διαστρε­βλωμένη αρσενική αυτοαντίληψη. Επίσης μπορεί να αναπτύ­ξει σαδιστικές τάσεις προς τη γυναίκα και το σώμα της, που θα συνδέονται με την οργή που του δημιούργησε η απαγό­ρευση της μητέρας του.


 


Αναμφισβήτητα, η αρσενική οργή προέρχεται από το εσω­τερικό του άνδρα. Παρ’ όλα αυτά, οι πατριαρχικές κοινωνίες έριχναν τη μομφή της ανδρικής οργής στις γυναίκες που υπο­θετικά την προκαλούσαν.


 


 Απόσπασμα από το βιβλίο της συνεργάτιδός μας Λιάνας Καλλιέρου: Άνδρας ο αγαπημένος άγνωστος" εκδόσεις Πατάκη 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X