Αρχική / Διατροφή / θέλω να χάσω το λιγότερο 20 κιλά. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
θέλω να χάσω το λιγότερο 20 κιλά.  Μπορείτε να με βοηθήσετε; thumbnail

Λίνα, 20 ετών

θέλω να χάσω το λιγότερο 20 κιλά. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Λίνα Φ.καλησπέρα είμαι 20 χρονών έχω ύψος 1,72 και ζυγίζω 90 κιλά. θέλω να χάσω το λιγότερο 20 κιλά το θέμα με εμένα είναι ότι ενώ προσπαθώ να τα χάσω τα χάνω και τα ξανά βάζω πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα. πλέον δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα. Έχω κόψει και το γυμναστήριο και η ψυχολογία μου έχει πέσει κατά πολύ. Έχω απογοητευτεί δεν ξέρω τι άλλο να κάνω


Απαντάει ο Διατροφολόγος – Παθολόγος Δημήτριος Δελλής
Δυστυχώς είμαστε φτιαγμένοι για να φυλάμε λίπος γιατί ο άνθρωπος στα εκατομμύρια των ετών που ζει δεν είχε πάντα διαθέσιμο πολύ φαγητό. Αντίθετα χρειαζόταν να καίει πολύ ενέργεια κουβαλώντας πέτρες στις σπηλιές ή κάνοντας γεωργικές εργασίες με αποτέλεσμα το ανθρώπινο  DNA να είναι προγραμματισμένο να προστατεύει το λίπος μας. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ένας άνθρωπος έχει κάποιο επιπλέον βάρος και αδυνατίσει, τα λιποκύτταρα αδειάζουν αλλά δεν φεύγουν. Παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι μετά από ένα αδυνάτισμα αν φάει κανείς ανεξέλεγκτα-επειδή τα λιποκύτταρα υπάρχουν- παχαίνει πολύ εύκολα και το φαινόμενο του yo-yo είναι χαρακτηριστικό σε όσους κάνουν δίαιτα. Για το λόγο αυτό πρέπει όταν κάποιος κάνει δίαιτα, αυτή να μην είναι πολύ στερητική, διότι η στέρηση δημιουργεί  αντιδραστική υπερφαγία. Και χρειάζεται οπωσδήποτε άσκηση-ακόμα και αν κουράζει-για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Αν χαθεί το βάρος και γίνει μια καλή διατροφή για 4-5 χρόνια σε συνδυασμό με άσκηση τα λιποκύτταρα αρχίζουν σιγά σιγά να υποστρέφουν οπότε το πρόβλημα αυτό θα λυθεί στην πορεία και αφού είσαι μόνο 20 χρονών αξίζει να κάνεις κάτι πιο σωστό και σε βάθος χρόνου ώστε να μειωθεί αυτή η τάση του οργανισμού να παχαίνει. Μέσα στην επόμενη 5ετία θα ισορροπήσει αρκετά το κορμί σου και έτσι δεν θα χρειάζεται να κάνεις δίαιτα για όλη σου τη ζωή.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X