Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσω αυτοπεποίθηση στον έρωτα;
Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσω αυτοπεποίθηση στον έρωτα; thumbnail

Αναστασία, 26 ετών

Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσω αυτοπεποίθηση στον έρωτα;

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας:


Καλησπέρα σας είμαι 26 ετών και δεν είχα πολλές σχέσεις στη ζωή μου. Το πρόβλημά μου ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι ότι δεν έχω καθόλου ερωτική αυτοπεποίθηση. Πιστεύω ότι δεν θα γυρίσει κανείς να με κοιτάξει και ενώ όλοι μου λένε πως δεν είμαι άσχημη – ούτε βέβαια και μοντέλο- σε κουβέντες με φίλους αναφέρομαι- αλλά μια χαρά θα έκαναν σχέση μαζί μου κανείς δεν με πλησιάζει ερωτικά στην πραγματικότητα. Είμαι μόνη μου καιρό τώρα και αναφέρω αυτό σαν πρόβλημα γιατί βαρέθηκα τη μοναξιά  και δεν ξέρω αν πρέπει ή όχι να κάνει μια γυναίκα το πρώτο βήμα ή αν θα τη θεωρήσει ο άνδρας εύκολη. Από την άλλη ας υποθέσουμε ότι το κάνω, πώς να το κάνω; Δεν έχω καθόλου θάρρος και νομίζω ότι αν μιλήσω σε κάποιον που μου αρέσει εκείνος  θα γελάσει. Πώς να αποκτήσω αυτοπεποίθηση ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια απάντησή σας.


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο Αντώνης Κατσουρός 


Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικής επιρροής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


Αντώνης Κατσουρός


Το θέμα με την εξωτερική εμφάνιση, αν και κοινωνικά η σημασία της εμφάνισης έχει πάρει όντως τεράστιες διαστάσεις, είναι πως στην ουσία δεν φαίνεται να παίζει τόσο ρόλο σε συγκεκριμένες συνθήκες επικοινωνίας ή αλληλεπίδρασης με το άλλο φύλο. Με άλλα λόγια, οι έρευνες δείχνουν πως το στερεότυπο για την σημασία της εξωτερικής εμφάνισης έχει δημιουργηθεί περισσότερο από γενικότερες αντιλήψεις που σχετίζονται με αυτήν (όπως για παράδειγμα πως μέσω της εμφάνισης έρχονται ευκολότερα επιτυχίες, διαπραγματευτικές συμφωνίες και μειώνεται το γενικευμένο άγχος) παρά σε σχέση με την αυτοπεποίθηση που έχει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με το άλλο φύλο και επικοινωνεί.


Κάτω από μία συγκεκριμένη συνθήκη που σου προκαλεί άγχος ή σε βάζει σε αρνητικά, αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξή της, καλό θα ήταν να εξετάσεις πως σταδιακά μπορεί αυτό να βελτιωθεί μέσα από την πράξη και να μην το συσχετίζεις τόσο με γενικότερες παραδοχές σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση, τις προκαταλήψεις για τις γυναίκες που κινούνται πρώτες ή την ερωτική εμπειρία. Ίσως μία δοκιμή αλλαγής της συμπεριφοράς σου, έστω και με κάποια δυσκολία στην αρχή, να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προδιαθέτεις με τη σκέψη σου και αυτό να σε βοηθήσει να επικοινωνείς στο μέλλον χωρίς τόσο δισταγμό. Αν δεις πως πολλές αρνητικές σκέψεις επιμένουν να σε εμποδίζουν από το να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και όταν το έχεις αποφασίσει, μπορείς να επισκεφθείς και κάποιον ειδικό για να δεις εκτενέστερα πως μπορείς να βοηθηθείς σε παράλληλο επίπεδο, από τη μία στην επικοινωνία και από την άλλη στις σχέσεις σου με το άλλο φύλο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X