Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;
Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;  thumbnail

Ελένη, 26 ετών

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;

Aναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: 


Έχω έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είμαι πάντα ανικανοποίητη. Κάθε φορά βρίσκω ένα μέρος του σώματος μου το οποιο θα κατηγορήσω και στο οποίο θα αποδώσω ευθύνες για την εμφάνιση μου. Συγκρίνομαι μονίμως με άλλα άτομα και νιώθω κάθε φορά και χειρότερα. Πιστεύω πως κανείς δε μου δίνει σημασία λόγω αυτού. Πολλές φορές βέβαια νιώθω καλά με τον εαυτό μου αλλά αυτό διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να θέλω απεγνωσμένα να γνωρίσω μερικά άτομα με τα οποία γνωρίζομαι μόνο φατσικά και δεν έχουμε μιλήσει ποτέ. Θέλω να μπω στην παρέα τους ίσως επειδή εγώ δεν είμαι πλήρως καλυμένη από τις ήδη υπάρχουσες παρέες μου. Θέλω να μαθαίνω νέα τους ακόμα και αν δεν τους ξέρω αν είναι καλά κλπ. Απλώς δεν είναι εύκολο να τους γνωρίσω.


Ελένη, 26 ετών  


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο  Αντώνης Κατσαμάγκος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, μέλος της ψυχοδυναμικής ομάδας Αντίκρισμα.


Aντώνης Κατσαμάγκος




Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν τα αισθήματα και οι συμπεριφορές που περιγράφετε είναι φυσιολογικές ή όχι στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη διερεύνηση. Ωστόσο από την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι οι εκδηλώσεις αυτές σας βασανίζουν και σας εμποδίζουν να προχωρήσετε στη ζωή σας και να λάβετε ικανοποίηση. Αν κάτι τέτοιο ισχύει θα ήταν καλό να αναζήτησετε ψυχοθεραπεία με έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή προκειμένου να μην υποφέρετε και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωή σας στους τομείς που αναφέρετε.




Σας παραθέτουμε επίσης και ένα κείμενο της Μαρία Μεραμβελιωτάκης-Simon MSc


Σύμβουλου Ψυχολόγου (www.happymind.gr)


Η αυτοπεποίθηση διαμορφώνεται απο πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από τις εμπειρίες του παρελθόντος και το πως  ερμηνεύσαμε τις εμπειρίες αυτές. Πολύ σπάνια η χαμηλή αυτοπεποίθηση αντιστοιχεί σε πραγματική έλλειψη ικανότητας του ανθρώπου που τη βιώνει. Τις περισσότερες φορές,η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνδέεται με τη συνήθεια να επικεντρωνόμαστε στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες των άλλων (για παράδειγμα, της οικογένειας ή της κοινωνίας). Επειδή λοιπόν, η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ικανότητα μας παρά με την αντικειμενική ικανότητα , μπορούμε να την βελτιώσουμε πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά απ’οτι νομίζουμε!


 


Πώς μπορώ να βελτιώσω την αυτοπεποίθηση μου άμεσα;



  1. Άλλαξε τη στάση του σώματος σου. Ο τρόπος που στέκεσαι και περιφέρεις το σώμα σου μπορεί να αλλάξει στιγμιαία τον τρόπο που νιώθεις. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει από τους γύρω σου πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος. Άνθρωποι που κάθονται  με σκυφτούς ώμους και έχουν μειωμένη οπτική επαφή με το συνομιλητή μπορεί να αποπνέουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δοκίμασε να ισιώσεις το σώμα σου, να κρατήσεις το κεφάλι ψηλά και να διατηρήσεις οπτική επαφή. Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση; Ποιά θα ήταν η στάση του σώματος μου εάν ήδη είχα υψηλή αυτοπεποίθηση;

  2. Σκέψου έναν άνθρωπο με πολύ ισχυρή αυτοπεποίθηση. Φαντάσου πώς στέκεται,πώς περπατάει, πώς αλληλεπιδρά με τους άλλους σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. Κάποιον που οι άλλοι αμέσως θα αναγνωρίζουν ως δυναμικό, ευχάριστο,κοινωνικό. Τώρα φαντάσου μια «χρυσή αύρα» να τον περικλείει που μόνο εσύ μπορείς να δείς. Αυτή η αύρα είναι η αυτοπεποίθηση του. Πάρε αυτή την αύρα και φέρε την προς τα εσένα. Νιώσε πως είναι όταν η αυτοπεποίθηση κυλάει ανεμπόδιστα γύρω από σένα. Παρατήρησε πώς είναι να νιώθεις γεμάτος αυτοπεποίθηση, σα να μπορείς να κάνεις ο,τι βάλεις στο μυαλό σου.

  3. Κλείσε τα μάτια και θυμήσου μια στιγμή στο παρελθόν, μια συγκεκριμένη στιγμή, όπου ένιωσες ότι τα κατάφερες παρά τις δυσκολίες. Μπές μες στο σώμα σου, δές τι είδες, άκου τι άκουσες και νιώσε το συναίσθημα αυτό της ικανοποίησης ότι τα κατάφερες. Λίγο πριν κορυφωθεί το συναίθημα σου πίεσε τον αντίχειρα και και το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού σου χεριού. Στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό,η τεχνική αυτή ονομάζεται «άγκυρα».  Αρχίζοντας με ένα ουδέτερο ερέθισμα (την αίσθηση πίεσης ανάμεσα στα δύο δάκτυλα) συνδέουμε  θετικές εσωτερικές καταστάσεις με αυτό έτσι ώστε αυτές να επανέρχονται κάθε φορά που πιέζουμε τα δύο δάχτυλα. Είναι σημαντικό να προσθέσεις στην άγκυρα σου αυτή όσες πιο πολλές θετικές καταστάσεις μπορείς να σκεφτείς. Για παράδειγμα θυμήσου στιγμές στο παρελθόν που ένιωσες δυνατός, ευτυχής ,αισιόδοξος ή ικανός. Επανέλαβε τη διαδικασία με καθε μία από αυτές τις εσωτερικές καταστάσεις όπως ανέφερα παραπάνω.

  4. Πειραματίσου και δοκίμασε να κάνεις  πράγματα για τα οποία πριν αισθανόσουν ανασφαλής. Για παράδειγμα,


Α)Πές τη γνώμη σου σε μια ομαδική συζήτηση. Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν  σε μια ομαδική συζήτηση από φόβο ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν αρνητικά. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι αναληθές. Δοκίμασε να πείς τη γνώμη σου και θα διαπιστώσεις ότι οι άλλοι ίσως αντιδράσουν πολύ πιο θετικά απ’όσο νόμιζες. Σε τελική ανάλυση, μπορεί και οι γύρω σου να έχουν αντίστοιχους φόβους.


Β) Κάθησε στην πρώτη γραμμή. Έχεις παρατηρήσει πώς σε σχολεία, γραφεία και κοινωνικές συγκεντρώσεις οι άνθρωποι μαζεύονται στο πίσω μέρος του δωματίου;Επιλέγοντας να καθήσεις στην πρώτη σειρά , προκαλείς αυτόν τον παράλογο φόβο που σπρώχνει τους άλλους προς τα πίσω και χτίζεις την αυτοπεποίθηση σου.


5.          Κάποιες φορές επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στον εαυτό μας και τα λάθη του και λιγότερο στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους. Προσπάθησε να σκεφτείς πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Η κοινωνική συνεισφορά   είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νοηματοδοτήσεις την καθημερινότητα σου αλλά και να στρέψεις το επίκεντρο της προσοχής σου από τον εαυτό σου και τα λάθη του στον εξωτερικό κόσμο και πώς μπορείς να βοηθήσεις.


AdTech Ad




Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X