Αρχική / Ψυχολογία / Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς πρέπει να αντιδράσω;
Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς πρέπει να αντιδράσω;  thumbnail

Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς πρέπει να αντιδράσω;

Πώς ξέρουμε αν κάποιος μας φλερτάρει ή μας παρενοχλεί σεξουαλικά; Η Susan Strauss στο βιβλίο της 'Sexual Harassment and Teens', δίνει μερικές γενικές οδηγίες του πώς μπορεί να διαχωρίσει κανείς εύκολα ανάμεσα στη σεξουαλική παρενόχληση και το φλερτάρισμα. 


Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)


Η σεξουαλική παρενόχληση κάνει το άτομο που τη δέχεται να αισθάνεται:


Ασχημα


Αδύναμο


Μειωμένο


Ασχημο


Ότι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης


Το φλερτ κάνει το άτομο που το δέχεται να αισθάνεται:


 


Όμορφα


Χαρά


Κολακευμένο


Επιθυμητό


Ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης


Η σεξουαλική παρενόχληση οδηγεί σε:


 


Μειωμένη αυτοεκτίμηση


Το φλερτ οδηγεί σε:


 


Αυξημένη αυτοεκτίμηση


Τη σεξουαλική παρενόχληση την αισθάνεται το άτομο ως:


 


Μονόπλευρη


Μειωτική


Εξευτελιστική


Διεισδυτική αρνητικά


Το φλερτ το αισθάνεται το άτομο ως:


 


Αμοιβαίο


Κολακευτικό


Ανοιχτό


Κομπλιμέντο


Η σεξουαλική παρενόχληση είναι:


 


Ανεπιθύμητη


Με κίνητρο τη δύναμη και τον έλεγχο


παράνομη


Το φλερτ είναι:


 


Επιθυμητό


Με κίνητρο την ισοτιμία


Νόμιμο


Είδη Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο γραφείο


 


Σύμφωνα με το νομικό ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως έχει διαμορφωθεί από το αμερικάνικο σύστημα δικαιοσύνης, υπάρχουν διαφορετικά είδη σεξουαλικής παρενόχλησης:


 


Quid pro quo harassment: η λατινική φράση που σημαίνει «κάτι για κάτι»: αυτού του είδους η σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει όταν ένας προϊστάμενος κάνει σεξουαλικές προτάσεις σε ένα υφιστάμενο, ο οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί σεξουαλικά ώστε να έχει όφελος στη δουλειά του ή να μην τη χάσει.


 


Εχθρικό περιβάλλον: εδώ υπάρχει ατέρμονη και συνεχόμενα ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά που παρεμβαίνει στην αποδοτικότητα του εργαζόμενου ή που δημιουργεί ένα εχθρικό, δυσάρεστο και προσβλητικό κλίμα εργασίας.


 


Σεξουαλική μεροληψία ς: αν μια γυναίκα, για παράδειγμα, πάρει προαγωγή αντί για έναν άνδρα συνάδελφο της που το άξιζε, επειδή αυτή υπέκυψε κι έκανε σεξουαλικές χάρες στον προϊστάμενό της, τότε και η γυναίκα υφισταμένη και ο άνδρας υφιστάμενος μπορεί να διαμαρτυρηθούν για σεξουαλική παρενόχληση (με διαφορετικό τρόπο κι αποτέλεσμα για τον καθένα, αφού η γυναίκα ευνοείται κι ο άνδρας πέφτει σε δυσμένεια).


 


Παρενόχληση από τρίτους, μη εργαζόμενους: σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση των εργαζομένων που προέρχεται από πελάτες, εξωτερικούς συνεργάτες, ή, γενικότερα τρίτα άτομα, που όμως επηρεάζουν τους εργαζόμενους.


 


Πώς πρέπει να αντιδράσεις σε μια σεξουαλική παρενόχληση:


Τι θα κάνατε αν ο προϊστάμενος σας σας ζητούσε μια σεξουαλική βραδιά, ή άφηνε πορνογραφικά περιοδικά πάνω στο γραφείο σας;


 


Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να το ανεχτούν και να ελπίζουν ότι θα σταματήσει. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς:


 


Μπορεί να ανησυχείτε ότι αν διαμαρτυρηθείτε ότι σας παρενοχλούν σεξουαλικά στο γραφείο δε θα σας πάρουν σοβαρά ή να μην ξέρετε που να παραπονεθείτε. Όπως κι αν αισθάνεστε, πρέπει να θυμάστε ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα είδος διάκρισης και έχετε νόμιμο δικαίωμα να μην την ανεχτείτε στο χώρο εργασίας ή σπουδών σας.


Πρέπει να πείτε στο άτομο που σας παρενοχλεί σεξουαλικά ότι δε σας αρέσει η συμπεριφορά του και ότι επιθυμείτε να σταματήσει. Μιλήστε σε κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεστε ή απευθυνθείτε σε κάποια οργάνωση.


Εναλλακτικά, γράψτε ένα γράμμα στο άτομο που σας παρενοχλεί σεξουαλικά, λέγοντάς του ότι η συμπεριφορά του σας στεναχωρεί και ζητώντας του να τη σταματήσει. Κρατήστε αντίγραφο του γράμματός σας.


Κρατήστε ημερολόγιο της συμπεριφοράς σεξουαλικής παρενόχλησης: συμπεριλάβετε την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο του συμβάντος, καθώς και τα ονόματα άλλων ατόμων που ήταν παρόντα. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τις λεπτομέρειες όταν αποφασίσετε να μιλήσετε στον εργοδότη σας ή όταν αποφασίσετε να κινείσετε νομικές διαδικασίες.


Αποενοχοποιήστε τον εαυτό σας! Δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο ντύνεστε ή φέρεστε: το πρόβλημα βρίσκεται στο άτομο που δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του και σας παρενοχλεί σεξουαλικά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X