Προφύλαξη πεπτικού από παρενέργειες αντιβιοτικών

<div>
<h1><span style="font-size: small;"> </span></h1>
</div>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">τον ερεθισμό του οισοφάγου από δισκία ή κάψουλες που διαμένουν σε αυτόν</span></li>
<li><span style="font-size: small;">την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία χαλαρώνει ο μυς που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων προς τον οισοφάγο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τον ερεθισμό του στομάχου από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">την καθυστερημένη κένωση του στομάχου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">την δυσκοιλιότητα από αντιβιοτικά που επηρεάζουν τη δραστηριότητα των μυών του παχέος εντέρου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τη διάρροια από αντιβιοτικά που επηρεάζουν τα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Η επίδραση των αντιβιοτικών στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου είναι η συχνότερη παρενέργεια των αντιβιοτικών, όμως αντιμετωπίζεται εύκολα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Υπάρχουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια στο σώμα μας, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στη γενική υγεία μας και την ευημερία, ιδίως για την λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Πολλά από αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται από θεραπείες με αντιβιοτικά και επομένως πρέπει να αναπληρώνονται ταχέως. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με την κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία περιέχουν ζωντανά βακτήρια που θα συμπληρώσουν εκ νέου το έντερο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η καλύτερη πρακτική είναι να αρχίσει η λήψη των προβιοτικών, ταυτόχρονα με τη λήψη των αντιβιοτικών. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον λίγες ώρες μετά τη δόση σας από τα αντιβιοτικά για να πάρετε μία δόση των προβιοτικών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Τα προβιοτικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα προβιοτικά υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα τροφίμων όπως το γιαούρτι και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο κεφίρ.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Υπάρχουν επίσης πολλά προβιοτικά συμπληρώματα στην αγορά σήμερα. Ωστόσο, το προβιοτικό πρέπει να ανήκει σε μία αξιόπιστη μάρκα. Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα είναι άχρηστα καθώς δεν περιέχουν <strong>ζωντανά βακτήρια</strong>. Πρέπει να ελεγχθεί η ετικέτα για τον αριθμό των ζωντανών καλλιεργειών, καθώς και πόσες από αυτές τις καλλιέργειες θα είναι ακόμα ζωντανές όταν φτάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Έρευνες για λειτουργικότητα των προβιοτικών</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στο Αμερικανικό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικές έρευνες όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με υπερανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium difficile λόγω μακροχρόνιας λήψης αντιβιοτικών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Maimonides στο Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασαν 22 διαφορετικές μελέτες και περιελάμβανε 3096 ασθενείς, βρήκαν ότι τα προβιοτικά μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά. Ερευνητές από το Beth Israel Deaconess Medical Center στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα, όταν σε μια μετα-ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν 28 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιέλαβαν 3338 ασθενείς.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2011 στις Θεραπευτικές Εξελίξεις Γαστρεντερολογίας, επίσης έδειξε ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά έναντι της εμφάνισης διάρροιας, σχετιζόμενης με αντιβιοτικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Γιαούρτι</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το Γιαούρτι είναι ένα φυσικό προβιοτικό, το οποίο μπορεί να καταναλώνεται όταν αρχίσει η λήψη ενός αντιβιοτικού και μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των μολύνσεων και των εντερικών διαταραχών. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι φυσικό καταπραϋντικό για το στομάχι, όταν παρατηρείται και ναυτία ως αποτέλεσμα των αντιβιοτικών. Η περιεκτικότητά του σε ''ζωντανά'' βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου καθώς περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Καταλήγοντας, ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές του ιατρού και λαμβάνουμε τη κατάλληλη αντιβίωση, εφ'όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να ξεχνάμε την χρήση κάποιου προβιοτικού και τις οδηγίες ελαχιστοποίησης των συμπτωμάτων λόγω της λήψης αντιβίωσης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: ΕΠιστημονική Ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></p>

Σχετικά άρθρα