Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Ξεχνάω εύκολα μήπως μελλοντικά πάθω Αλτσχάιμερ;
Ξεχνάω εύκολα μήπως μελλοντικά πάθω Αλτσχάιμερ; thumbnail

Ειρήνη, 49 ετών

Ξεχνάω εύκολα μήπως μελλοντικά πάθω Αλτσχάιμερ;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ειρήνη Ρ.

 

Είμαι 49 ετών τον τελευταίο καιρό ξεχνάω πολλά πράγματα όπως ονόματα η και που βάζω διάφορα πράγματα μένω θεσσαλονίκη. Χτες που ήμουν κέντρο βγαίνοντας από ένα κατάστημα αφηρημένη κατευθύνθηκα αντίθετα από κει που επιτρεπόταν το διαπίστωσα για ένα λεπτό μπερδεύτηκα με το που έπρεπε να πάω η μητέρα μου είναι 86 ετών και πριν από 3 χρόνια διαγνώστηκε με γεροντική άνοια φοβάμαι πολύ ότι οδηγούμαι προς αλζχαιμερ και ζω μ αυτόν τον εφιάλτη να κάνω γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό είμαι αγχωμένη πολύ με διάφορα προβλήματα

 

Απαντάει ο Κατσαρός Ευάγγελος, Νευρολόγος MD Αγαπητή αναγνώστρια 


η μνήμη μας στην πράξη είναι μιά αποθήκευση -εγχάραξη τη λέμε- πληροφοριών και για λόγους καθαρά επιστημονικούς και ιατρικούς τη διακρίνουμε σε 3 βασικες κατηγορίες: την άμεση μνήμη, την πρόσφατη και την "παλαιά" ή απώτερη μνήμη. Όταν με "τρέχουν " και με ταλαιπορούν τα προβλήματα της καθημερινότητας, η προσοχή μου στα απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα, που έβαλα τα κλειδιά μου ή τα γυαλιά μου, ή "..τι μου είπε αυτός τώρα…; " ή ακόμα και πού πάρκαρα το αυτοκίνητό μου( !) , είναι σαφώς μειωμένη γιατί όλη η προσοχή μου είναι στραμμένη σε αυτό που θεωρώ πιο σοβαρό. Το αποτέλεσμα είναι η εκάστοτε πληροφορία (πράξη,φράση, όνομα,αριθμός,κ.λ.π.) να μην εγχαράσεται στο νου μας με την απαραίτητη ένταση και όταν προσπαθούμε να την ανακαλέσουμε να δυσκολευόμαστε λίγο ή πολύ. Αυτό δεν αποτελεί προοίμιο της άνοιας αλλά άνδειξη φόρτισης και αφορά όλες τις ηλικίες από τη παιδική μέχρι τα γηρατειά. Ο φόβος επίσης, είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας της καλής απομνημόνευσης για παρόμοιους λόγους. Παρ'όλα αυτά θα μπορούσατε να κάνετε έναν στοιχειώδη έλεγχο για να επιβεβαιώσετε την επάρκεια της μνήμης σας μέ μιά νευρολογική εκτίμηση και να κάνετε αιματολογικό έλεγχο για την λιποπρωτεϊνη ApoE4 και σε συνδυασμό με τον έλεγχο για τυχόν τοξικά επίπεδα βαρέων μετάλλων στο οργανισμό σας , θα έχετε μια εικόνα της προδιάθεσης του οργανισμού σας να αναπτύξει ή όχι στο μέλλον άνοια τύπου Alzheimer.
 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X