Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Έχω ελκώδη κολίτιδα. Τι μπορώ να κάνω για να με βοηθήσει στην αφόδευση;
Έχω ελκώδη κολίτιδα. Τι μπορώ να κάνω για να με βοηθήσει στην αφόδευση; thumbnail

Γιώργος, 29 ετών

Έχω ελκώδη κολίτιδα. Τι μπορώ να κάνω για να με βοηθήσει στην αφόδευση;
Ρωτά ο αναγνώστης μας Γιώργος Μ.


Έχω ελκώδη κολίτιδα νομίζω οτι θα παω για αφοδευση αλλα δεν ξελαφρωνω μερικες φορες. Τι μπορώ να κάνω για να με βοηθήσει στην αφόδευση;
Απαντάει ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης 

 

Ο τεινεσμός -δηλ. το αίσθημα πως θέλουμε να πάμε στην τουαλέτα αλλά χωρίς αποτέλεσμα- καθώς και το αίσθημα ατελούς αφόδευσης-δηλ. το αίσθημα πως δεν ολοκληρώθηκε η αφόδευση- περιλαμβάνονται στην συμπτωματολογία της ελκώδους κολίτιδας έστω και αν συχνά «παραγκωνίζονται» από τα άλλα συμπτώματά της. Αν αποτελούν εμπόδιο στην καθημερινότητά σας τότε καλό είναι να τα αναφέρετε στον θεράποντα ιατρό σας για να ρυθμίσετε εκ νέου την αγωγή σας. Δυστυχώς δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα αφενός λόγω των διαιτητικών περιορισμών λόγω της νόσου(όπως ο περιορισμός των φυτικών ινών σε περιόδους έξαρσης) και αφετέρου λόγω της μη επαρκούς μελέτης αυτών των συμπτωμάτων μιας και η συντριπτική πλειονότητα των υπαρχουσών εργασιών αφορούν σε πιο «κραυγαλέα» και αντικειμενικά συμπτώματα όπως η διάρροια, η παρουσία αίματος κ.α

Διαβάστε σχετικό άρθρο του boro.gr
Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένα από τα συνηθέστερα εντερικά προβλήματα. Τα συμπτώματά της είναι συνήθως επώδυνα και μας ταλαιπωρούν δυσκολεύοντάς μας στο να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και πληγές (έλκη) στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Συνήθως επηρεάζει το κατώτερο τμήμα (σιγμοειδές) και το ορθό. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει και το σύνολο του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι το τμήμα του παχέος εντέρου που θα επηρεαστεί, τόσο χειρότερα θα είναι τα συμπτώματα για εμάς. Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Οι περισσότεροι, ωστόσο, διαγιγνώσκονται με την ασθένεια πριν την ηλικία των 30.

Τι προκαλεί ελκώδη κολίτιδα;

Οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη την αιτιολογία της ελκώδους κολίτιδας.  Το πιθανότερο, όμως, είναι πως προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στα βακτήρια του πεπτικού σωλήνα ή σε άλλα είδη βακτηρίων και ιών.  Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να εμφανίσετε ελκώδη κολίτιδα, αν πάσχουν από αυτή και άλλα άτομα στην οικογένειά σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν: πόνο ή κράμπες στην κοιλιά, διάρροια και αιμορραγία από το ορθό. Κάποιοι εμφανίζουν επίσης πυρετό, ανορεξία και απώλεια βάρους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να έχουν διάρροια 10 έως 20 φορές την ημέρα.

Άλλα προβλήματα που προκαλούνται από την ελκώδη κολίτιδα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, τα προβλήματα στα μάτια και οι ηπατικοί νόσοι. Στους περισσότερους τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Κάποιοι έχουν για μήνες ή και χρόνια χωρίς την ασθένεια χωρίς συμπτώματα, στη συνέχεια, όμως, τα εμφανίζουν ξαφνικά και πολύ έντονα. Επίσης,  5 -10 στα 100 άτομα με ελκώδη κολίτιδα έχουν συμπτώματα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε θεραπείες που μειώνουν τα συμπτώματα σας, αλλά και πώς να αποφύγετε νέες εξάρσεις. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί απλά να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια φάρμακα για τη διάρροια.

Οι περισσότεροι, πάντως, χρειάζονται συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα στεροειδή φάρμακα ή τα φάρμακα που μειώνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Αυτά να σταματήσουν ή να μειώσουν όλα τα συμπτώματα και την πρόληψη των ξεσπασμάτων.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που νιώθουν πως ορισμένα τρόφιμα  επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους . Εάν σας συμβαίνει αυτό, σταματήστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα αυτά και φροντίστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για να διατηρήσετε το βάρος σας και να παραμείνει ο οργανισμός σας ισχυρός.

Αν έχετε τόσο σοβαρά συμπτώματα που τα φάρμακα δεν βοηθούν, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του παχέος εντέρου, ώστε να εμποδίσετε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X