Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Προκαλεί ο αυνανισμός πρόβλημα στην περίοδο;
Προκαλεί ο αυνανισμός πρόβλημα στην περίοδο;  thumbnail

Ελένη, 14 ετών

Προκαλεί ο αυνανισμός πρόβλημα στην περίοδο;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ελένη Κ.γεια σας είμαι 14,5 χρονών και πάω δευτέρα γυμνασίου. Έχω 2 ερωτήσεις: 1) ειμαι λιγάκι παχουλή με μεσαίο στήθος, τριχες στο εφήβαιο χωρις σπυράκια ή ακμή χωρίς τρίχες στη μασχάλη και χωρίς περίοδο ειναι φυσιολογικό; 

2) αυνανίζομαι από μικρή και δεν μου έχει έρθει περίοδος όπως ανέφερα και παραπάνω όλες οι γυναίκες συγγενείς μου είχαν περίοδο από τρίτη γυμνάσιου εκτός από την μαμά μου που είχε από την πέμπτη δημοτικού. θέλω να ξέρω καταρχάς το αν αυνανίζομαι επηρεάζει το αν θα μου έρθει περίοδος και αν έχει κάποια επιπλοκή και χρειάζεται να το σταματήσω;

 
Απαντάει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MDMScPhDIFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Αγαπητή φίλη,


 Η απουσία εμφάνισης περιόδου στην ηλικία των 14,5 ετών μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα, χωρίς αυτό να είναι φυσικά και απαραίτητο. Πολλές φορές υπάρχουν κάποια προβλήματα που εμποδίζουν την εμφάνιση της περιόδου. Αρκετές φορές όμως, μπορεί απλά να μην έχει ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη και η «περίοδος» να εμφανιστεί από μόνη της, χωρίς καμία παρέμβαση, μετά από λίγο καιρό. Όμως για να έχουμε άποψη, το σωστό είναι να σας εξετάσει κάποιος ειδικός Παιδογυναικολόγος, ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες εξετάσεις.  


Σε ότι αφορά το θέμα του αυνανισμού, δεν μπορεί να σας προκαλέσει κάποιο οργανικό πρόβλημα. Είναι μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική. Δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση της περιόδου ή κάποια άλλη επιπλοκή. Προσοχή μόνο χρειάζεται στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και στο να αποφύγετε μικροτραυματισμούς στην περιοχή.   
 Ο γιατρός μας
 


Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.


 


Έλαβε την Ειδικότητα του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.


 


Το 2007 ολοκλήρωσε το Διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Master, MSc) Ιατρικής Σχολής Αθηνών με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία.


 


Το 2009 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από εκπόνηση διδακτορικής διατριβής πάνω στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.


 


Εκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


 


Μετεκπαιδεύτηκε στο Εξωτερικό: στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του University College of London (UCL) Hospitals.


 


Κατόπιν εξετάσεων, έλαβε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας (FIGIJ), την Πιστοποίηση της Εξειδίκευσης, στο γνωστικό αντικείμενο της "Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας" (IFEPAG, Part I and II). Ήταν ο πρώτος επιτυχών στις εξετάσεις Πιστοποίησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας


 


Το 2010 ιδρύει και λειτουργεί το ιδιωτικό γυναικολογικό Κέντρο "Healthy Lady", σε Αθήνα, Γλυφάδα και Τρίπολη. Ειδικεύεται σε θέματα μαιευτικής, γυναικολογίας, αναπαραγωγής, ενδοκρινολογίας, παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας.


 


Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


 


Είναι υπεύθυνος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στα μαιευτήρια ΡΕΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ, ΓΑΙΑ και στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών (Ιατρικό Κέντρο), αλλά και συνεργάζεται με τις ανωτέρω ιδιωτικές κλινικές ως Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.


 


Από το 2008, υπηρετεί ως Διευθυντής Τμήματος της European Association of Paediatric and Adolescent Gynaegocology (EURAPAG).


 


Το 2013 εκλέγεται Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.


 


Από το 2014, υπηρετεί ως Πρόεδρος Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας.


 


Έχει περί τις 70 δημοσιεύσεις σε ιατρικά Επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει παρουσιάσει 96 ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Είναι σύμβουλος συντάκτικής επιτροπής σε 27 Διεθνή περιοδικά.


 


Έχει λάβει υποτροφία, από την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, ως καλύτερος νέος Επιστήμονας, με Γνωστικό αντικείμενο "Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία", καθώς και τέσσερα βραβεία καλύτερων εργασιών σε Επιστημονικά συνέδρια.


 


Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογία, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, του European Association of Paediatric and Adolescent Gynaegocology και του British Society for Paediatric and Adolescent Gynaecology
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X