Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Προβλήματα στο σεξ όταν δυσκολεύεσαι να κάνεις παιδί!
Προβλήματα στο σεξ όταν δυσκολεύεσαι να κάνεις παιδί!  thumbnail

Προβλήματα στο σεξ όταν δυσκολεύεσαι να κάνεις παιδί!

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες και υπογονιμότητα


Η σχέση των δύο μπορεί να είναι αμφίδρομη! Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορούν να είναι αιτία των δυσκολιών σύλληψης. Επίσης, η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να είναι αιτία σεξουαλικών δυσλειτουργιών.


Από την Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγο υγείας – σεξολόγο, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων -Θεσσαλονίκη.Η ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να προϋπάρχει του προβλήματος γονιμότητας. Μάλιστα, πολλά ζευγάρια αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα και όχι για το σεξουαλικό πρόβλημα παρά το ότι δεν είναι πια σεξουαλικά ενεργά. Ωστόσο,  για την σύλληψη είναι απαραίτητες οι συχνές επαφές και μάλιστα τις γόνιμες μέρες.  Αν το ζευγάρι έχει αραιές σεξουαλικές επαφές εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας, τότε είναι αρκετά πιθανό να προσπερνιούνται οι γόνιμες μέρες και οι επαφές να μην οδηγούν σε σύλληψη.


Η διάγνωση της υπογονιμότητας και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την άλλη, συχνά προκαλούν ιδιαίτερο άγχος, και είναι αρκετά παρεμβατικές όχι μόνο οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που συχνά συνοδεύουν την διάγνωση και την θεραπεία της υπογονιμότητας είναι τα συμπτώματα δυσθυμίας και κατάθλιψης, το έντονο άγχος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση. Επίσης, η υπογονιμότητα συχνά οδηγεί σε εντάσεις στη σχέση του ζευγαριού και οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψης δημιουργούν επιπρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση. Τα παραπάνω, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, τόσο στην γυναίκα όσο και στον άνδρα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως η υπογονιμότητα έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην σεξουαλικότητα των γυναικών από κάθε άλλο παράγοντα stress.


Και ο χρόνος, όχι μόνο δεν είναι σύμμαχος, αλλά ο μεγάλος εχθρός. Με την πάροδο του χρόνου, η ψυχολογική πίεση που ασκείται στο ζευγάρι οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και των στιγμών τρυφερότητας. Τότε, η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πολύ πιθανή!


Αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες;


Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και σε πολλές περιπτώσεις είναι απλοί και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Τα ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας σε όλη την Ευρώπη έχουν συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για την ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ζευγαριών, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση). Η στήριξη είναι σημαντική στη λήψη αποφάσεων, στην αβεβαιότητα, στα χρονικά διαστήματα αναμονής, στην αποτυχία, στο άγχος της επόμενης προσπάθειας και του τελικού αποτελέσματος.


Το πρώτο βήμα αναζήτησης βοήθειας είναι δύσκολο, αλλά η απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα μιας καινούργιας ημέρας με αγάπη και έρωτα. Και το παιδί θα είναι ο ομορφότερος καρπός του έρωτα!


*Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr )  είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Ειδικευμένη στη Κλινική Σεξολογία, Fellow (hon) European Committee for Sexual Medicine


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X