Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / 2 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να σέβεται!
2 τρόποι να  μάθεις στο παιδί σου να σέβεται!  thumbnail

2 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να σέβεται!

Τι πάει να πει σεβασμός; Είναι κάτι που αναρωτιούνται όλα τα μικρά παιδάκια και η απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη. Μερικές φορές οι πιο απλές λέξεις είναι και εκείνες που δυσκολευόμαστε να ορίσουμε.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής (www.mandou.gr) τονίζει ότι πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό να εξηγήσουμε κάτι στα παιδιά με εικόνες παρά με λέξεις.
Παρακάτω μας παραθέτει έναν απλό τρόπο για να κατανοήσουν τα παιδιά τι είναι ο σεβασμός:
 


Δημιουργήστε στο παιδί σας δύο εικόνεςΕικόνα 1: Αφήστε το να φανταστεί ότι είναι απομονωμένο στην κορυφή ενός βουνού και το μόνο που μπορεί να δει είναι πέρα μακριά τα χωριουδάκια. Μπορεί εκεί ψηλά που είναι μόνος του να βάλει τέρμα τη μουσική, να φωνάξει, να τραγουδήσει ή ακόμα και να γελάσει δυνατά. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει γιατί δεν έχει κανέναν άλλο γύρω του για να σεβαστεί.
Εικόνα 2: Δημιουργήστε του την εικόνα ότι βρίσκετε σε ένα λεωφορείο που είναι γεμάτο επιβάτες οι οποίοι είτε διαβάζουν, είτε έχουν μωρά που κοιμούνται στην αγκαλιά τους είτε απολαμβάνουν τη θέα από το παράθυρο τους. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνει είναι να τηρήσει τους κανονισμούς, να μείνει στη θέση του και να μην ενοχλεί τους συνεπιβάτες  γιατί θα του κάνουν παρατήρηση. Οφείλει να σέβεται τον υπόλοιπο κόσμο που έχει γύρω του.

Μέσα από όμορφες εικόνες και τη μορφή παιχνιδιού μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας αξίες, όπως είναι ο σεβασμός. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης του μπορείτε να του μιλήσετε για τον σεβασμό ακόμη και αν θεωρείτε πως είναι πολύ νωρίς ή ότι δεν σας καταλαβαίνει. Από μικρή ηλικία είναι σημαντικό να σας ακούει και να του χαράξετε έναν ρυθμό σκέψης και συμπεριφοράς που θα το ακολουθεί για όλη του ζωή. Δημιουργήστε του απλές εικόνες μέσα από την καθημερινότητα του για να του μάθετε πως οφείλει να σέβεται τους γύρω του αλλά και να το σέβονται.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X