Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Γλώσσα σώματος: Τρόποι να γίνεσαι συμπαθής
Γλώσσα σώματος: Τρόποι να γίνεσαι συμπαθής thumbnail

Δήμητρα, 40 ετών

Γλώσσα σώματος: Τρόποι να γίνεσαι συμπαθής

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

 

Πώς θα καταφέρω να είμαι συμπαθής στους άλλους; 

 

Δήμητρα , 40 ετών 

 

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 

Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Δεν μου είναι σαφές το πως εννοείτε την "συμπάθεια". Μήπως εννοείτε να συνάψετε σχέσεις φιλίας; Ή απλά να υπάρχει ευγένεια και φιλική διάθεση μεταξύ εσάς και των συναδέλφων σας; Μήπως νιώθετε ανοικεία; Αναρωτηθείτε περίπου ποιος είναι ακριβώς ο στόχος σας και κινηθείτε με βάση αυτόν σε συζητήσεις στα διαλείμματα της δουλειάς. Προσπαθήστε να κοινονικοποιηθείτε μετά την δουλειά με συναδέλφους-συναδέλφισσες πηγαίνοντας για καφέ, για μια μπύρα και διάφορες τέτοιες χαλαρωτικές δραστηριότητες. Καλέστε ανθρώπους στο σπίτι σας ένα Σάββατο. Το αν θα σας συμπαθήσουν τελικά βέβαια έχει να κάνει και με το πόσο στοχευμένες είναι οι προσπάθειές σας και ποιος είναι ο σκοπός σας: Αν έχετε φερειπείν σκοπό να μην είναι παγωμένες οι κουβέντες στη δουλειά είναι υπερβολή να καλέσετε συναδέλφους στο σπίτι σας μόνο γι'αυτό. Απ' την άλλη αν έχετε σκοπό να είστε φίλη με κάποια άτομα είναι "λίγο" το να πιάνετε απλά ψιλή κουβέντα στο διάδρομο. Νομίζω όμως πως αφού προβληματιστήκατε ως εδώ, είστε αρκετά εξωστρεφής και δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για σας μια πρωτοβουλία οργανωμένη στα μέτρα αυτού που χρειάζεστε.

 

Διαβάστε επίσης: 


Γλώσσα του σώματος: 6 Τεχνικές για να γίνεσαι συμπαθής


Ένας τέλειος τρόπος για να δείξτε στους άλλους πως είστε χαλαροίάντοι και ενδιαφέρεστε νατους γνωρίσετε ή να γίνετε καλύτεροι φίλοι έχει προταθεί από τον Arthur Wassmer στο έξοχοβιβλίο του Making ContactΠροτείνει τη χρησιμοποίηση της λέξης SoftenΧαλαρώστεΛέξη πουσχηματίζεται από τα αρχικά των παρακάτω μη λεκτικών σημάτων:


Smile (χαμόγελο)


Open Posture (Aνοιχτή στάση)


Forward Lean Kλίση προς τα εμπρός)


Touch (Άγγιγμα)


Eye Contact ( Επαφή με το βλέμμα)


Nod (Κίνηση του κεφαλιού)


Από τον ψυχοθεραπευτή Άλαν Γκάρνερ. Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Γρηγόρης Σίμος.


Αν μέχρι τώρα γενικά δεν ήσασταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί οι παραπάνω soften τεχνικές μπορεί να σας φανούν υπερβολικές. Μια ασθενής μου που έκανε εξάσκηση στις τεχνικές αυτές μέσα σε δέκα λεπτά κατάφερε να ελέγχει αρκετά καλά τη συμπεριφορά της. Όταν η άσκηση τελείωσε βυθίστηκε στην καράκλα της λέγοντας:  Ήταν διασκεδαστικό αλλά νομίζω ότι αν συμπεριφερόμουν έτσι στην κανονική μου ζωή όλοι θα με θεωρούσαν υπερβολική. Όλοι οι άλλοι που την είχαν παρακολουθήσει διαφώνησαν. Την αντιμετώπισαν σαν μια διεκδικητική γυναίκα και όχι σαν υπερβολική.


Είναι μια συνηθισμένη αντίδραση των ανθρώπων που δεν έχουν εξασκηθεί. Οι τεχνικές soften μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο να εκφράζετε ένα συναίσθημα προς τα έξω αλλά και να το νιώθετε. Αυτή η ψυχολογική αρχή ονομάζεται αντιστροφή. Αυτό όμως που έχει σημασία για εσάς είναι το ότι αν για παράδειγμα, χαμογελάτε για να γίνετε πιο συμπαθείς, θα αρχίσετε να αισθάνεσθε και πιο χαρούμενοι μέσα σας.


Ας δούμε αυτές τις τεχνικές λίγο πιο αναλυτικά.


Το χαμόγελο στέλνει πάντα θετικά μηνύματα. Μου αρέσεις, χαίρομαι που είμαι μαζί σου. Μπορείς και εσύ να αισθάνεσαι άνετα μαζί μου. Όταν δεν χαμογελάτε, οι άλλοι είναι πολύ πιθανόν να νομίζουν ότι δεν ενδιαφέρεστε για εκείνους ή ότι γενικά είστε ψυχροί και αδιάφοροι.  


Ανοιχτή ΣτάσηΟ τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε το σώμα σας λέει πολλά για το πόσο διαθέσιμοι είστε για επαφή και πόσο ενδιαφέρεστε για όσα λένε. Ολες οι κλειστές στάσεις δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεστε για ουσιαστική επαφή. Τα μη σταυρωμένα πόδια και χέρια είναι ανοιχτές στάσεις οι οποίοι πιθανότατα θα δείξουν στους άλλους πως είστε χαλαροί και ενδιαφέρεστε για μια ουσιαστική επικοινωνία.


Κλίση του σώματος. Οι άνθρωποι θεωρούν το διαμέρισμά τους ή το σπίτι τους ως ιδιωτική περιοχή στην οποία δε θέλουν οι άλλοι να εισβάλλουν χωρίς την έγκρισή τους. Αυτό ισχύει και για την επικοινωνία. Ο προσωπικός χώρος κυμαίνεται από το ένα έως ενάμιση μέτρο για τους αγνώστους και από το μισό μέτρο για τους γνωστούς μας. Αν πλησιάσετε πιο κοντά είναι πολύ πιθανό να φανείτε εχθρικός ή οικείος.


ΆγγιγμαΗ χειραψία δείχνει στους άλλους το πόσο ενδιαφέρεστε για εκείνους. Μια χαλαρή χειραψία δείχνει προσωπική αδυναμία. Μια δυνατή όμως προκαλεί πολύ μεγαλύτερη εγκαρδιότητα και συμπάθεια.


Επαφή με το βλέμμαΗ επαφή με το βλέμμα είναι απαραίτητη προυπόθεση για μια πετυχημένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Αν αποφεύγετε να κοιτάτε κάποιον εκείνος θα υποθέσει πως είστε αγχωμένος ή ότι κάτι κρύβετε ή ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για κάτι άλλο παρά για εκείνον. Ένας καλός κανόνας είναι να κοιτάτε τον άλλο για δέκα δευτερόλεπτα τουλάχιστον κάθε φορά.  


Η κίνηση του κεφαλιούΑν δε κουνάτε καθόλου το κεφάλι σας το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, οι άλλοι θα υποθέσουν πως διαφωνείτε μαζί τους ή ότι είστε μπερδεμένοι και δεν καταλαβαίνετε ή ότι δεν ενδιαφέρεστε. Ένα μόνο κούνημα του κεφαλιού σημαίνει συμφωνία. Αργά  ικρά κουνήματα επαναλαμβανόμενα σημαίνουν κατανοηση και γενικότερα ενθαρρύνουν. Πιο γρήγορα κουνήματα διαδοχικά δείχνουν ότι καταλαβαίνετε σωστά αυτά που ακούτε αλλά και συμφωνείτε με αυτά.  


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X