Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ύπνος: Πότε δεν πρέπει να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί;
Ύπνος: Πότε δεν πρέπει να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί; thumbnail

Ύπνος: Πότε δεν πρέπει να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί;

Άρθρο του κ. Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή
Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou www.mandou.gr


Συμβουλές για γονείς που κοιμούνται με το μωρό:


• Εάν εσείς ή ο σύντροφος σας έχει καπνίσει, έχει πιεί αλκοόλ, είναι κουρασμένος ή παίρνει ηρεμιστικά αποφύγετε να κοιμηθείτε με το μωρό
• Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κενό μεταξύ στρώματος και τοίχου, από το οποίο μπορεί να γλιστρήσει το μωρό
• Μοιραστείτε το κρεβάτι με το μωρό μόνο εάν υπάρχει αρκετός χώρος
• Εάν ανησυχείτε για τον ύπνο μαζί με το μωρό μπορείτε να φέρετε την κούνια δίπλα στο κρεβάτι σας
• Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για το μωρό στο κρεβάτι σας, χρησιμοποιώντας τα σκεπάσματα του μωρούΣυμβουλές για γονείς για μώρα που κοιμούνται μόνα τους:


• Βάλτε κάγκελα στο κρεβάτι
• Αν δεν έχετε κάγκελα βάλτε μαξιλάρια στο πάτωμα
• Ασφαλίστε τα βαριά έπιπλα στον τοίχο
• Απομακρύνετε από το πάτωμα μεγάλα αντικείμενα και παιχνίδια


Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για μεταφορά του παιδιού από την κούνια στο κρεβάτι;


Η ηλικία των 3 ετών είναι ιδανική για να μετακομίσουν τα παιδιά από την κούνια σε ένα μεγάλο κρεβάτι. Πολλά δραστήρια νήπια έχουν ήδη δώσει τα πρώτα σημάδια με το σκαρφάλωμα τους στην κούνια. Εκείνα που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια, θα προσδοκούν την αλλαγή και θα αρχίσουν να συζητούν για την διάθεση τους να αποκτήσουν το δικό τους κρεβάτι. Όταν περιμένετε την άφιξη του νέου μωρού καλό είναι να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί για την αλλαγή.Συζητήστε μαζί του για τα νέα του σκεπάσματα και για το πώς θα είναι το νέο του κρεβάτι. Εάν πάλι δεν το μετακινήσετε πριν τη γέννηση του νέου μωρού αφήστε το για όταν πια θα έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι έχει αδερφάκι.


Και άλλες απορίες γονέων για τον ύπνο του παιδιού 


Γενικοί προβληματισμοί γονέων στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι συμβουλές σχετικά με τον οργανωμένο ύπνο του μωρού.


Τι να κάνω αν πηδά έξω από την κούνια;


Αδειάστε την κούνια του μωρού από διάφορα κουκλάκια και αντικείμενα ώτσε να μη μπορεί να σκαρφαλώνει πάνω σε αυτά και να βγαίνει. Επίσης προσπαθήστε να χαμηλώσετε το στρώμα του ώστε να αδυνατεί να σκαρφαλώσει και να σταματήσει τις προσπάθειες. Αποφύγετε να το επιβραβεύσετε παίρνοντας το στο κρεβάτι σας και βάλτε το κατευθείαν πίσω στην κούνια του λέγοντας του αυστηρά τη λέξη «όχι».Τι να κάνω αν χάνει την πιπίλα του κατά τη διάρκεια της νύχτας;


Όταν το μωρό χάνει την πιπίλα του είναι πολύ πιθανό πως θα σας χρειάζεται σε κάποιο βαθμό για να του την ξαναδώσετε ώστε να μπορέσει να ξανακοιμηθεί. Είναι μια καλή ευκαιρία να το βοηθήσετε να κόψει αυτή την συνήθεια και να μη την ενισχύετε. Μια άλλη λύση είναι να έχετε μέσα στην κούνια επιπλέον πιπίλες.


Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι άρρωστο;


Εάν βρίσκεστε στη διαδικασία εφαρμογής προγράμματος ύπνου και το μωρό σας αρρωστήσει, μη το αφήνετε να κλαίει αν έχει πυρετό. Δώστε του τα απαραίτητα φάρμακα με την πρώτη ευκαιρία ώστε να αποφύγετε τη νευρικότητα και τη δυσφορία. Εάν πάλι το μωρό σας δεν ηρεμεί, αποφύγετε να το πάρετε κοντά σας στο κρεβάτι σας και απλά καθίστε δίπλα στην κούνια του μέχρι να αποκοιμηθεί. Μόλις αναρρώσει επιστρέψτε στο πρόγραμμα της βελτίωσης ύπνου.


Τι να κάνω αν το παιδί μου κάνει εμετό;


Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει και ανησυχεί αρκετούς γονείς. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλά να αλλάξετε κατευθείαν τα σεντόνια – προσπαθήστε να μη βγάλετε το μωρό από την κούνια- φύγετε από το δωμάτιο και συνεχίστε το ελεγχόμενο κλάμα. Φροντίστε τη διατροφή του και δίνετε του νωρίτερα το κολατσιό και το βραδινό γεύμα, μέχρι να σταματήσουν οι εμετοί.


Τι να κάνω αν το μωρό μου δεν ηρεμεί αν το βάλει ο σύντροφος μου στο κρεβάτι;


Μοιραστείτε με τον σύντροφο σας την ώρα του ύπνου και τις φορές που ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Με αυτό τον τρόπο θα σπάσετε την εξάρτηση του θηλασμού και θα διδάξετε στο μωρό σας νέους συσχετισμούς. Μείνετε σταθεροί στη διαδικασία και το μωρό σιγά σιγά θα αποδεχτεί και τον άλλο γονιό.


Τι να κάνω αν γυρίζει ανάσκελα και δεν μπορεί να κοιμηθεί σε αυτή τη θέση;


Το μωρό σας στην ηλικία των 5-6 μηνών θα αρχίσει να γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα. Για λόγους ασφαλείας θα χρειάζεται να το βάζετε εσείς στη σωστή θέση για ύπνο, διότι θα αδυνατεί να ξαναπάρει μόνο του την αγαπημένη του στάση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κρατήστε στο ελάχιστο την επαφή μαζί του ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας κάνετε μαζί πολλές δραστηριότητες στο πάτωμα ενθαρρύνοντας το να στρίβει το σώμα του.


Τι να κάνω αν το μωρό μου αντιδρά υπερβολικά στο ελεγχόμενο κλάμα;


Σε καμία περίπτωση μη πάρετε αγκαλιά το μωρό σας και μη προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε. Με αυτό τον τρόπο θα παρατείνετε το ξύπνημα του.


Τι να κάνω εάν μετά από 1 ώρα εξακολουθεί να κλαίει;


Επιμείνετε στην προσπάθεια σας. Εάν υποκύψετε στο κλάμα του θα μάθει ότι αν το κάνει για 1 ώρα θα έχει την προσοχή σας.


Τι να κάνω αν δεν πίνει γάλα προτού κοιμηθεί;


Εάν το μωρό σας τρέφεται σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθήστε να μεταφέρετε την ώρα του κολατσιού λίγο πιο νωρίς. Πιθανόν να έχει περισσότερη όρεξη για γάλα αργότερα και έπειτα από μια δυο νύχτες να δεχτεί τη νέα συνήθεια.


Τι να κάνω αν βγάζει δόντια και δεν τρώει τη μέρα; Να το ταΐζω ξανά τη νύχτα;


Όχι. Εάν το μωρό σας υποφέρει από δέκατα ή είναι αφυδατωμένο χρειάζεται επιπλέον υγρά αλλά όχι τροφή. Μόλις νιώσει καλύτερα η όρεξη του θα επανέλθει κατά τη διάρκεια της μέρας. Ενθαρρύνετε τις στερεές τροφές και το γάλα κατά τη διάρκεια της μέρας και χαλαρώστε το ρυθμό μείωσης τροφής για 2-3 νύχτες, μέχρι να ρυθμιστεί ξανά το πρόβλημα του ξυπνήματος.


Τι να κάνω αν το παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια των νυχτερινών γευμάτων; Να το ξυπνάω;


Προσπαθήστε να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί και παρατηρήστε αν ξυπνήσει. Εάν έχει πει αρκετό γάλα βάλτε το για ύπνο και αποφύγετε να το ταΐζετε πριν από την ώρα που είναι να φάει ξανά γιατί μπορεί να αποκτήσει τη συνήθεια να κολατσίζει και να αποκοιμιέται για λίγο.
 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X