Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Αυτοπεποίθηση: Τι να κάνω αν δεν είμαι τόσο όμορφη ;
Αυτοπεποίθηση: Τι να κάνω αν δεν είμαι τόσο όμορφη ;  thumbnail

Αυτοπεποίθηση: Τι να κάνω αν δεν είμαι τόσο όμορφη ;

Συγκρίσεις


Είναι φυσικό να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους. Το τέχνασμα της επιβίωσης του δυνατότερου με το οποίο έζησαν οι άνθρωποι των σπηλαίων είναι ακόμη ολοζώντανο μέσα μας. Με αυτό μετρούν οι άνθρωποι την επιτυχία και αυτό μας ωθεί να επιτύχουμε. Όταν ωστόσο νιώθετε ανασφάλεια, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας με τους άλλους και να βρί­σκετε μονίμως ότι υπολείπεστε σε κάτι. Αυτό θα επιδεινώσει την ανασφάλειά σας και ίσως ακόμα και να πυροδοτήσει το αίσθημα της κατωτερότητας.


Δυστυχώς, στη σημερινή απαιτητική κοινωνία βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από εικόνες που θεωρούνται ότι «εμπνέουν φιλοδοξία». Αυτό εβδομάδα με την εβδομάδα αλλάζει, αλλά τα μηνύματα μας μένουν για πάντα. Όταν πάσχετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευκαι­ρίες για αυτοκατηγορία μπορείτε να βρείτε παντού: σε διαφημίσεις, σε τηλεοπτικά προγράμματα, σε ιστοσελίδες με κουτσομπολιά για τους διάσημους κτλ. Είναι όμως στο χέρι σας το πώς θα επε­ξεργαστείτε αυτές τις πληροφορίες και τι θα κάνετε με αυτές. Η λογική σάς λέει ότι η εμφάνιση των ανθρώπων που παίζουν στις διαφημίσεις και στις ταινίες δεν έχει μεγάλη σχέση με το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους.Σκεφτείτε τους χωρίς τους μακιγιέρ, τους προσωπικούς γυμναστές και τους στιλίστες. Δεν υπάρχει καμία σχέση.


Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να συγκρίνεται αρνητικά με κάποιον σταματήστε και επεξεργαστείτε μια πιο με­τρημένη άποψη. Είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας και γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες; Ναι, η Έμμα που κάθεται στο μπροστινό από το δικό σας γραφείο είναι πάντα αψεγάδιαστη, αλλά μπορεί να ζηλεύει τη δική σας δουλειά. Ναι, μπορεί ο φίλος σας ο Νικ να είναι εξαιρε­τικά πνευματώδης και να φαίνεται πάντοτε τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, αλλά στην πραγματικότητα όταν βρίσκεται με ανθρώπους που δεν γνωρίζει έχει μεγάλη νευρικότητα.Δεν λέμε ότι πρέπει να ψάχνετε συνεχώς να βρείτε τα αρνητικά στοιχεία των άλλων, αλλά απλώς πριν τους τοποθετήσετε πάνω στο βάθρο να είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας.


Κατά πόσο αυτή η μοντέρνα κοπέλα δεν θα μοιά­ζει με τις τραγικές φιγούρες κάποιων άντρων του παρελθόντος, που επειδή έκαναν κάμποσες φορές πληρωμένο σεξ, θεωρούσαν ότι ήξεραν από έρωτα και αργότερα διάλεγαν μια γυναίκα για να κάνουν οικογένεια, αλλά έμειναν ανέραστοι, όπως εξ άλ­λου υπήρξε και όλη η ζωη τους;


Οι φίλες και οι φίλοι, όταν τούς μιλήσει για όλα αυτά, που σήμερα είναι αυτονόητο να συζητιούνται στα γραφεία και στις καφετέριες, στις φοιτητικές γκαρσονιέρες και στα σαλόνια των μονοκατοικιών, στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα περιοδικά life style και της εφαρμοσμένης λαϊκής φυχολογίας, τι θα της πουν; Πού θα σταθούν; Στον ανείπωτο πό­νο της διάφευσης του έρωτα η στα χαζοχαρούμενα επιφωνήματα και στις επιφανειακές συμβουλές για την βελτίωση των τεχνικών στο σεξ, ώστε να επι­τυγχάνεται μεγαλύτερη ευχαρίστηση;


Σήμερα πια η εποχή υποχρεούται να επιτρέψει μια ουσιαστική συζήτηση, που θα αφορά το ερώτη­μα: «Γιατί ενώ η κοινωνική αποδοχή της όποιας σε­ξουαλικής ικανοποίησης επιτεύχθηκε, οι τεχνικές ευχαρίστησης αυξήθηκαν και οι διαθέσιμοι ερωτικοί παρτενέρ πολλαπλασιάστηκαν, το ερωτικό ενδιαφέ­ρον, το ερωτικό συναίσθημα και το ερωτικό πάθος μειώνονται;».


 


Απόσπασμα από το μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X