Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Η βάλανος του πέους: Τι δε γνωρίζεις για το ευαίσθητο σημείο του άνδρα
Η βάλανος του πέους: Τι δε γνωρίζεις για το ευαίσθητο σημείο του άνδρα  thumbnail

Αλέξης, 20 ετών

Η βάλανος του πέους: Τι δε γνωρίζεις για το ευαίσθητο σημείο του άνδρα

Αναγνώστης μας ρωτά:


Η βάλανος του πέους στην καθημερινή μας ζωή πρέπει να είναι μέσα ή έξωόταν περπατάμε όταν αθλούμαστεqΑν όταν προχωράμε και η βάλανος είναι έξω και μας ενοχλεί υπάρχει πρόβλημα; Όταν μας πονά επίσης υπάρχει πρόβλημα Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απαντά ο Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος και
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Ζήσης Παπαθανασίου.


Συνήθως η βάλανος παραμένει έξω όταν το πέος είναι σε μερική ή πλήρη στύση ή μετά από περιτομή. Ο πόνος παραπέμπει συνήθως σε προβλήματα φίμωσης.


Άνδρας: Μέχρι ποια ηλικία κάνει καλό σεξ;

Γράφει για το www.boro.gr ο Ζήσης Παπαθανασίου


Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


  


 


 


 


 


 


 


Επίδοξοι εραστές στα 60!


Την ακούω με πολλή προσοχή. Με κοιτάζει κατάματα και ο λόγος της είναι ξεκάθαρος όπως και τα «θέλω» της. Προσεγμένη εμφάνιση και άψογο απογευματινό μακιγιάζ, λες και μόλις βγήκε από τη μακιγιέζ της. Δηλώνει ότι έρχεται κατευθείαν από τη δουλειά της, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, σε πολυεθνική εταιρεία. Χωρισμένη με ένα γιό, γιόρτασε χθες τα 43 της χρόνια μαζί του, μια και δεν υπάρχει ανδρική παρουσία δίπλα της. «Ψάχνω έναν άνδρα να μου εμπνέει σιγουριά. Να αισθάνομαι δυνατή δίπλα του. Να μην είναι καχύποπτος και ανακριτικός. Να μην είναι μίζερος και εσωστρεφής. Να μην έχει επαγγελματικές ανασφάλειες και να μη μετράει και το τελευταίο ευρώ. Να μην ψωνίζει μόνο στις εκπτώσεις και να μη γκρινιάζει όταν σπάω ένα ποτήρι. Να ξέρει να γοητεύει μια γυναίκα και να μην ξεχνάει τα γενέθλιά μου. Να μην κάνει αποτρίχωση στο στήθος του και να μην ξυρίζει τις γάμπες του. Να μη στηρίζεται στο δικό μου εισόδημα για να πάμε διακοπές… Όμως τέτοιους άνδρες καλοβαλμένους και γοητευτικούς βρίσκω μόνο γύρω στα 60, χωρισμένους και με μεγάλα παιδιά. Όμως οι μεγάλες διαφορές ηλικίας με τρομάζουν. Αυτό με οδηγεί σ’ ένα μικρό αδιέξοδο και δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια σχέση. Είναι υπερβολικός ο φόβος μου; Απογοητεύτηκα τόσο πολύ από μια πρόσφατη σχέση μου με άνδρα μικρότερό μου πέντε χρόνια, που είπα καλύτερα μόνη μου, παρέα με τη φίλη μου την Άντα, που και εκείνη ψάχνει έναν ανάλογο σύντροφο…».
Οι εξηντάρηδες λοιπόν στο ερωτικό προσκήνιο! Και μάλιστα επιλέξιμοι από γυναίκες πετυχημένες και που ξέρουν τι θέλουν!

Η ωριμότητα
Η πείρα που αποκτήθηκε από τη ζωή είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για τη συνέχεια της πορείας και τη συνύπαρξη σε μια σχέση. Κακοί χειρισμοί, υπερβολικές απαιτήσεις, εκρήξεις θυμού, εμμονές, συχνές εναλλαγές συναισθημάτων έχουν οριοθετηθεί από προηγούμενες σχέσεις και εμπειρίες. Η τέχνη της υποχώρησης, της διαπραγμάτευσης, της συζήτησης και της θετικής προαίρεσης αποκτάται μόνο με την πείρα και μέσα από προηγούμενες αποτυχίες.
Ένα άλλο βασικό προσόν είναι το γεγονός ότι ο εξηντάρης «πατάει σχεδόν καλά στα πόδια του». Κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένος, δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Έχοντας λύσει τα επαγγελματικά και προσωπικά του θέματα έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει χρόνο και σκέψη για τη σύντροφό του, αναζητώντας μια ποιότητα ζωής.
Η ηλικία των 60 χρόνων είναι μια οριακή φάση στη ζωή του άνδρα. Είναι η στιγμή που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει και μπρος και πίσω. Φτάνει στην κορυφή καταξιωμένος και παραγωγικός και όταν κοιτάζει μπροστά βλέπει την αρχή του γήρατος, τα προβλήματα υγείας, τα χρόνια της σύνταξης και τον κίνδυνο της κοινωνικής απομόνωσης.
Η ηλικία αυτή είναι δυνατόν να συνοδεύεται από μεγάλη ψυχολογική φόρτιση, φοβίες και ανασφάλειες που συνοδεύουν τις αλλαγές στην εμφάνιση: τα μαλλιά αρχίζουν να ασπρίζουν, οι ρυτίδες να μεγαλώνουν, η κοιλίτσα αυξάνεται, οι σωματικές δυνάμεις αρχίζουν να ελαττώνονται.
Το πρώτο στοιχείο που χρειάζεται είναι η αυτογνωσία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μικρές «απώλειες» της ηλικίας σε δυνάμεις. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με τα σημάδια του χρόνου, χωρίς υστερικές αντιδράσεις και συνεχείς προσπάθειες να τα αποκρύψουμε ή να τα βελτιώσουμε. Η αυθεντική εικόνα της ηλικίας είναι πολλές φορές γοητευτικότερη από βίαιες αισθητικές παρεμβάσεις. Αυτή άλλωστε την αυθεντικότητα στην εμφάνιση και το χαρακτήρα αναζητούν οι γυναίκες στους άνδρες αυτής της ηλικίας.

Η καλή υγεία
Απαραίτητη προϋπόθεση για καλή συνέχεια της πορείας είναι η καλή ψυχική και σωματική υγεία. Η ηλικία αυτή είναι ευαίσθητη για την εμφάνιση ψυχοσωματικών ή νοσημάτων φθοράς του οργανισμού, όπως είναι η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, κλπ.
Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας, σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του. Η καλή ιατρική παρακολούθηση και η σωστή ρύθμιση θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την επιδείνωση και τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς και δραστηριότητες, όπως είναι η σεξουαλική ζωή.
Σωστή αντιμετώπιση δεν είναι μόνο η σωστή λήψη φαρμάκων. Όλα τα νοσήματα φθοράς απαιτούν και έναν καλό τρόπο ζωής, χωρίς αύξηση του βάρους, με σωστή άσκηση και καθημερινό περπάτημα καθώς και αποφυγή του υπερβολικού στρες, περιορισμό του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Σημαντική προϋπόθεση για καλή ψυχική υγεία είναι η συνέχιση της εργασίας και των ενδιαφερόντων που καλλιεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται όμως να μάθουμε να αποφορτιζόμαστε παραχωρώντας ευθύνες και υποχρεώσεις στους άλλους. Έτσι εξασφαλίζουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας και τη σχέση μας.

Το σεξ
Οι καλές επιδόσεις στο σεξ των ανδρών γύρω και μετά τα 60, στην εποχή μας, έχει ανατρέψει την παλαιότερη άποψη πολλών ειδικών ότι η ηλικία αυτή αποτελεί το όριο για την καλή σεξουαλική ζωή του άνδρα. Οδηγεί μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός ή η αδυναμία για σεξουαλική ζωή μετά τα 60 σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν περισσότερο αποτέλεσμα ψυχοκοινωνικών παραγόντων κυρίως και δευτερευόντως αποτέλεσμα της γήρανσης. Δεν πρέπει να παραβλέπεται βέβαια το γεγονός ότι η φυσική κατάσταση των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στην ηλικία των 60 χρόνων είναι πολύ καλύτερη της αντίστοιχης πρίν από 20 ή 40 χρόνια. 
Όμως για να φτάσουμε να κάνουμε καλό σεξ στα 60 είναι ανάγκη να υπακούσουμε σε κάποιους απλούς σχετικά κανόνες τρόπου ζωής αρκετά χρόνια πριν και σαφώς προτού εμφανιστούν τα προβλήματα στο σεξ. Τέτοιοι απλοί κανόνες, που καλό είναι να εφαρμόζονται από την ηλικία των 50 χρόνων, είναι οι εξής: Απλές ιατρικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο, αποφυγή παχυσαρκίας και, εν ανάγκη, απώλεια βάρους, καθημερινό περπάτημα για μια ώρα, διακοπή καπνίσματος, περιορισμένη χρήση αλκοόλ και σταθερός ρυθμός σεξουαλικής ζωής.
Μεγαλύτερη πιθανότητα για καλό σεξ στα 60 έχουν οι άνδρες που δεν παρουσίασαν προβλήματα στο σεξ σε μικρότερη ηλικία και εκείνοι που δεν χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα για διάφορους λόγους υγείας. Από τα νοσήματα φθοράς του οργανισμού, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι τα περισσότερο διαδεδομένα. Και τα δύο βλάπτουν σοβαρά το σεξ, όπως επίσης ενοχλούν σοβαρά το σεξ ορισμένες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων. Για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ικανοποιητικά στο σεξ χρειάζεται συμμόρφωση στις οδηγίες των γιατρών, καλή ενημέρωση για πιθανές παρενέργειες στο σεξ και κυρίως έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών της στύσης. Όσο τα προβλήματα χρονίζουν, τόσο δυσκολότερη είναι η αποκατάσταση, η δε μακροχρόνια αποχή σαφώς επιβαρύνει την πρόγνωση.
Για τους άνδρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν λαμβάνουν φάρμακα υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του σεξ, αν αυτό δεν τους ικανοποιεί. Χρειάζεται όμως και αυτοί οι άνδρες να καταφεύγουν έγκαιρα σε ιατρική βοήθεια και σαφώς πριν επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία τους.
Η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας στους άνδρες γενικά οφείλεται περισσότερο σε προβλήματα στύσης που απογοητεύουν τον άνδρα, παρά σε ορμονικούς και άλλους λόγους υγείας. Η δε αποκατάσταση του προβλήματος στύσης βελτιώνει ή αποκαθιστά και την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο
Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102
Ε-mail: info@sexmedic.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X