Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Σεξ: Λόγοι που ο άνδρας δε φτάνει σε οργασμό;
Σεξ: Λόγοι που ο άνδρας δε φτάνει σε οργασμό; thumbnail

Σεξ: Λόγοι που ο άνδρας δε φτάνει σε οργασμό;

Από τη συνεργάτιδά μας  Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-ΨυχοθεραπεύτριαΣτη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, η συστηματική καθυστέρηση ή η πλήρης απουσία οργασμού του άντρα έπειτα από μια φάση φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης περιγράφει τη διαταραχή του οργασμού.


Στις πιο κοινές μορφές της διαταραχή: ο άντρας δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αν και ενδέχεται να το καταφέρνει με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με τη συμμετοχή της συντρόφου του στον αυνανισμό.


Οι περιστασιακές δυσκολίες του οργασμού δεν αποτελούν πρόβλημα από μόνες τους παρά μόνο εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, διαρκή, επαναλαμβανόμενα και προκαλούν σημαντικές εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής του ατόμου και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.


Στις πιο χρόνιες μορφές του ο ανεσταλμένος οργασμός αποδίδεται σε βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, ενώ όταν εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή τείνει να εκλύεται ύστερα από συγκεκριμένα στρεσογόνα ορόσημα ζωής (π.χ,, συγκρούσεις με τη σύζυγο, εργασιακό στρες, κατάθλιψη). Βαθιά ριζωμένες ενοχές και αίσθημα ντροπής για τη σεξουαλική πράξη, χρόνια συναισθηματική αναστολή, αμφιθυμικά συναισθήματα προς τη σύντροφο, μια γενικότερη δυσκολία του άντρα να προσαρμόζεται στις σχέσεις και οι επιπτώσεις που δημιουργεί η καθημερινή και επαναλαμβανόμενη ανάγκη για αυνανισμό συχνά κρύβονται πίσω από το πρόβλημα.


Οι σκέψεις του άνδρα πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής συχνά συμβάλλουν στην ψυχολογική ένταση που βιώνει (πχ. Δεν θα τα καταφέρω πάλι, είμαι ανίκανος) και με τη σειρά τους συντηρούν το σύμπτωμα. Η θεραπεία σε συνεργασία με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Αντίστοιχα, τη σεΕουαλική θεραπεία ζεύγους, όπου συμμετενει στα στάδια της θεραπείας και η σύντροφος, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις που στοχεύουν στη σταδιακή επίτευξη εκσπερμάτωσης μέσα στο γυναικείο κόλπο. 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ. Μυρσίνης Κωστοπούλου "Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X